3 svar
3681 visningar
Liquider_flower 6 – Fd. Medlem
Postad: 18 jul 2020 18:54

uppsatsproblem Sv3 hermods

Jag är nästan klar med kursen och har precis skickat in uppgift 3 där uppsatsen skulle vara färdig och fått den rättad. Enligt läraren är uppsatsen inte klar och ger en mycket kort förklaring att jag måste bygga ut svaret på min frågeställning och den måste bli mer omfattande med stöd i referenser...

Läraren är tyvärr väldigt oengagerad och ger inte någon hjälp.. det är mer som "sök själv" attityd och korta svar.

Jag har googlat efter olika uppsatser om ungdomsspråk, läst boken om ungdomsspråk, sociolingvistik.. och jag hittar verkligen ingenting! Det finns hur mycket som helst om ungdomar och dialekter men inget som har med sociala medier att göra. Det finns vissa sidor på nätet om ämnet men dessa brukar inte accepteras eftersom de inte är tillförlitliga källor. Har därför skrivit i analysen/slutsatsen att det inte går att avgöra då det inte finns tidigare forskning kring det.

 

Min frågeställning på uppsatsen är "i vilken omfattning använder tonåringar sig av dialekt när de skriver i sociala medier". (fick tipset av ordinarie lärare så kan inte fråga henne om hjälp)

Jag måste kunna hänvisa till litteratur och forskning.

Vad ska jag göra?? Uppdrag 4 ska skickas in snart och då måste uppsatsen var klar och det kan inte kompletteras om det inte skulle vara godkänt.

Jonto 9161 – Moderator
Postad: 18 jul 2020 19:38

För att veta hur du ska kunna bygga ut så måste vi ju veta vad di har skrivit i nuläget.

För det första så förstår jag inte helt din frågeställning. Vad menar du med "dialekt"? Dialekt är ju en regional variation såsom skånska, småländska etc. Undersöker du hur ungdomar använder sådana i sin kommunikation? Om det handlar om ungdomsspråk såsom ex. modeord , slang eller dylikt så kallar man det vanligen för en sociolekt.

Jag har gjort en sökning här i diva portal på ungdomsspråk: http://www.diva-portal.org/smash/resultList.jsf?dswid=-5144&language=sv&searchType=SIMPLE&query=ungdomsspr%C3%A5k&af=%5B%5D&aq=%5B%5B%5D%5D&aq2=%5B%5B%5D%5D&aqe=%5B%5D&noOfRows=50&sortOrder=author_sort_asc&sortOrder2=title_sort_asc&onlyFullText=false&sf=all

Där finns enbart akademiska uppsatser, alltså tillförlitliga källor. De är långa och vissa kan ha krångligt språk såklart. Man kan inte orka igenom alla. Mitt tips är att du trycker på dem, då kan man oftast läsa en sammanfattning om vad de handlar om, så du kan veta om den är intressant för dig eller inte. 

Om det är så att du är fokuserad på dialekter(regionala) så kan du titta på dessa som handlar om hur ungdomar använder dialekter: http://www.diva-portal.org/smash/resultList.jsf?dswid=-5144&language=sv&searchType=SIMPLE&query=dialekt+ungdomar&af=%5B%5D&aq=%5B%5B%5D%5D&aq2=%5B%5B%5D%5D&aqe=%5B%5D&noOfRows=50&sortOrder=author_sort_asc&sortOrder2=title_sort_asc&onlyFullText=false&sf=all

 

Har du gjort någon egen undersökning till din uppsats? Vanligen när man skriver ett mer vetenskapligt arbete är ju att man gör en egen liten undersökning exempelvis studerar några inlägg på sociala medier och språket där och att ens källor och referenser sedan kompletterar det. Att man då gör jämförelser mellan det som man kommit fram till själv och det som tidigare forskning har sagt. har du ett eget resultat? I så fall gör det ingenting om källorna som du hittat inte exakt handlar om samma sak som din undersökning. Då kan du ändå hitta jämförelser och paralleller. Om du exempelvis hittar en uppsats om SMS-språk så kan du kanske förklara att forskaren kom fram till att i SMS-språket så använde ungdomarna mycket dialekt eller vad det kan vara och att du kan se samma tendenser på sociala medier som du studerat. Om det skiljer sig, så kan det också vara intressant. Du kan inte hitta något annat arbete som är exakt som ditt men du ska ta fasta på det i källorna som delvis handlar om det som du skriver om eller kanske hur du kan relatera det till ditt ämne. 

Den här uppsatsen om du inte hittat den skulle jag säga är mitt i prick: https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:919142/FULLTEXT01.pdf

 

Om det är så att du inte har någon egen undersökning som du gjort så kan det bli svårt, då kanske du måste ändra din frågeställning något. Ibland kan det vara okej att berätta om egna erfarenheter. Ni ungdomar är ju ute på sociala medier och vet hur språket är där. Om uppsatsen inte är väldigt formell så kan man kanske anknyta till det om man binder ihop det med källor.

Källor som rör språket i sociala medier kan också vara intressant. Även om det inte handlar om unga specifikt så kan du återigen koppla och jämför det med det som du skriver om. Se exempelvis:

https://statensmedierad.se/larommedier/medierdaochnu/sautvecklasspraket.392.html

https://www.svd.se/spraket-i-sociala-medier-gor-oss-battre-pa-att-skriva

https://www.isof.se/om-oss/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/nyheter-2019/2019-09-10-sprak-i-norden-om-spraket-i-sociala-medier.html

http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/8491/1/Pavi%C4%87-diplomski.pdf

 

Där har du kanske en start att jobba på men för att vägleda sig mer så behöver jag veta mer om hur din uppsats ser ut just nu. Försök beskriva vad du hittils kommit fram till och använt för källor. Vill du lägga upp delar av din text så är mitt tips att ta en skärmdump av det och lägga upp som bild, så den inte riskerar att fastna i plagiatkontroller.

Liquider_flower 6 – Fd. Medlem
Postad: 20 jul 2020 16:59

Tack för ditt svar.

 

Jag förstod inte heller riktigt, jag tänkte skriva allmänt om dialekter och det godkändes inte av läraren varpå hon gav mig det förslaget som jag skrivit om. Jag antar att hon menade ifall de använder sin hemdialekt även ute på nätet. Tyvärr kan jag inte fråga då hon gick på semester vid den tidpunkten.

Jag utgår från att hon menade tonåringars hemdialekt ute på nätet och har skrivit om det, men som jag sa förut så finns det ingen forskning om det. Du har dock gett massor av bra länkar som jag ska kika igenom idag.

 

Angående undersökning, jag vet inte om det är godkänt att göra en liten undersökning, dvs att jag bara tittar igenom valda bloggar eller dylikt. Ska nog fråga läraren ifall det går och hur jag isf ska gå till väga? Tiden rinner liksom iväg.. 

Jag lägger till en skärmdump av det lilla jag skrev, nu i efterhand förstår jag lite varför läraren anser att den inte är klar. Fick svar från honom förresten igår och han tyckte jag skulle skriva om att de inte använder dialekt utan "internetspråk"..

Allting känns så rörigt just nu..

 

Jonto 9161 – Moderator
Postad: 20 jul 2020 21:29 Redigerad: 20 jul 2020 21:30

Du måste börja från början och få klart för dig vad du vill göra. Dialekter är ju dessutom oftast något man studerar i talspråk för det är där det främst förekommer. Jag vet inte om det lyser igenom i chatt- och internetspråk. Det kan säkert vara intressant att undersöka men då behöver du en metod. Du kan absolutundersöka en mindre mängd bloggtexter men då måste du dels veta vilken dialekt avsändaren har och vad som är utmärkande för den dialketen. 

Jag vet inte vilken omfattning eller nivå arbetet ska ligga på. 

Mitt råd är att du ändrar din frågeställning så att den går att undersöka. Titta på länkarna jag skickade och se vad det finns forskat om tidigare och välj något där det finns källor att hänvisa till eller välj något som du enkelt kan undersöka själv. Typiskt internetspråk är enklare att undersöka.

Man måste ha en frågeställning som går att besvara.

Det måste bli ordentligt så gå tillbaka till ruta 1 och fråga dig vad du själv vill undersöka.  Du kan säkert ha nytta av det du redan läst och googlst fram.

Svara Avbryt
Close