Idk:-):( är nöjd med hjälpen
Idk:-):( 23
Postad: 21 okt 2020 15:04 Redigerad: 21 okt 2020 16:37

USA valsystem

Hej! Någon som kan något om ämnet och kan hjälpa mig att svara KORTFATTAT (någon / några meningar endast) på dessa frågor?

1.       Beskriv vad som menas med Swing-states (vågmästarstater) och varför dessa antas ha en avgörande roll i presidentvalet 2020.

2.       Beskriv sammanfattat hur valet till president går till

3.       Varför tror du att valdeltagandet är så lågt i USA  (ca 50 %) jämfört med Sverige (ca 86 %) och vilka risker får det för legitimiteten av valresultatet?

4.       Beskriv varför kandidaten med flest röster totalt ändå kan förlora presidentposten i USA:s valsystem.

Smutstvätt 18060 – Moderator
Postad: 21 okt 2020 15:37

Lägg varje fråga i en egen tråd, så blir det mindre rörigt! /moderator


Angående fråga ett, hur har du börjat? Vad hittar du om du söker på "vågmästarstater" på nätet? :)

Jonto Online 5984 – Moderator
Postad: 21 okt 2020 18:02

1. I många av  staterna finns ett givet parti som nästan varje val vinner i de staterna för att en majoritet där antingen är republikaner eller demokrater. Där är det sällsynt att det sker förändringar. Swing-states är stater där det är oftast jämnt mellan de båda partierna och som ibland vinns av demokraterna och ibland av republikanerna. Dessa osäkra områden som kan gå åt båda hållen blir då de som avgör ganska mycket.

Sand27 2
Postad: 31 okt 2020 18:56 Redigerad: 31 okt 2020 18:58

Eftersom jag inte är så PK tänker jag hjälpa dig lite med mina tankar kring fråga 3.

Varför är egentligen valdeltagandet lågt? 

Detta hör ihop med swing states och hur president valet går till. Genom att presidenten väljs ut genom ett majoritetsval betyder det att den som får flest mandat vinner hela "skiten". Mandaten delas ut genom att olika stater har en olika mandat. För exempel har valkrets 1, 2 elektrodsröster (mandat) och valkrets 2, 8 elektrodsröster (mandat). 

Detta innebär att den som får flest röster i valkrets 1 endast får 2 mandat medans flest röster i valkrets 2 ger vinnaren hela 8 mandat. 

Vilket innebär att denna form utav val utgår exakt lika mycket från politik såsom taktik. 

Men för att förstå hur valdeltagandet blir så pass lågt måste man gräva djupare.
Det finns vissa valkretsar där man redan vet att rött parti vinner, och andra där blått parti vinner. Går då den kanditat som inte kommer vinna i den valkretsen dit och för sin talan och predikar om sin politik. Nej. 

Gör ens den som kommer vinna det? Kanske, kanske inte. 
Dessa stater känner sig därmed inte så viktiga. "Att rösta kommer inte spela roll".

Eftersom kandidaterna inte går till dessa valkretsar går de istället till swingstatsen. Dessa är man osäker på vem som tar hem mandaten och där står just nu Trump och Biden och predikar i. Eftersom dessa mandat är dem viktiga att ta hem för att vinna hela valet.

Därmed blir valdeltagandet lågt.
(edit) eftersom de som inte är swingstates känner sig meningslösa för att rösta.

(edit) en rolig grej att tänka på är att majoritetsvalet gjordes för att få alla små stater att känna sig meningsfulla. Att dem därmed inte skulle dra sig iväg från gemenskapen USA. 
Såklart finns det många andra faktorer men här har du delvis hjälp på traven.

Svara Avbryt
Close