4 svar
66 visningar
mikfem är nöjd med hjälpen!
mikfem 106
Postad: 28 jun 2019

Utökad plastavgift

Att höja plastskatten dvs att  en plastkasse på varuhus ökar i pris. Har hört att det typ kommer kosta 3 kroner mer än det nuvarande priset på 1 spänn. Har en magkänsla att detta är negativt att försöka införa detta. Men varför? Fördelarna är ju att folk slutar köpa nya plastkassar och därmed slutar slänga lika mycket plast i havet. Men vad finns det för negativa? 

woozah 1266
Postad: 28 jun 2019 Redigerad: 28 jun 2019

Att du som privatperson måste betala mer om du glömmer kassen? Finns väl inte särskilt mycket som är negativt. Dessutom kostar i alla fall kassarna jag köper 3 kr i dagsläget. Så det nya priset bör ju bli 6 kr.

 

Eller ja, en negativ sak kan ju vara att folk köper egna kassar som är gjorda för återanvändning varje gång (typ bomullspåsar) och dessa är knappast särskilt bra att använda.

mikfem 106
Postad: 28 jun 2019

Varför inte? Kan du förklara mera?

Om du köper en tygkasse varje gång du behöver en kasse och inte använder dessa kassar mer än en gång - det vore ju inte så värst smart, eller hur?! Dyrt dessutom.

Teraeagle 7499 – Moderator
Postad: 28 jun 2019 Redigerad: 28 jun 2019

Den här typen av skatter legitimeras ofta enligt ”höjd skatt på miljöförstöring, sänkt skatt på arbete och företagande”. Det brukar populärt kallas för grön skatteväxling.

Ett problem är att samhällsekonomin då i allt högre grad bygger på att vi förstör miljön. Om alla slutade att köpa plastkassar skulle det ju inte bli några skatteintäkter. Samma princip gäller för andra punkt- och miljöskatter på tobak, bensin osv. Enligt statsbudgeten tas över 130 miljarder in årligen i denna typ av skatter.

Sen kan man argumentera för att en plastkasse inte är dålig i sig, utan den blir problematisk först när den inte återanvänds och återvinns utan istället hamnar i naturen. Tillverkningen ger visserligen upphov till koldioxidutsläpp, men det är inte unikt för just plastkassar. En bomullskasse ger enormt mycket större utsläpp vid produktion men vi ser ingen extra skatt på bomullskassar.

Svara Avbryt
Close