1 svar
24 visningar
solskenet är nöjd med hjälpen!
solskenet 2718
Postad: 2 feb 2020

vad innebär dessa värden?

Dagens inflation (januari 2019) är 2,2% och reporäntan är -0,25%. Vad innebär dessa värden? 

Jag skulle nog säga att inflationen är hög eftersom den har överpasserad 2% gränsen. Reporäntan är ganska låg vilket inträffar när det är lågkonjuktur. Är det svaret på frågan?

Jonto Online 3610 – Moderator
Postad: 2 feb 2020 Redigerad: 2 feb 2020

Reporäntan styr ju bankernas räntor eftersom det är den räntesats som bankerna lånar till. -0,25 % är som du säger väldigt låg. Nu är den dock 0 %. Det gör att det är billigt att låna pengar. Sen kan man fråga sig:

Reporäntan kan inte bli låg automatiskt för att det är lågkonjunktur, det är inget som inträffar. Riksbanken sitter aktivt och styr över reporäntan. De justerar reporäntan för att de vill undvika lågkonjunktur och hålla inflationen på en rimlig nivå. En låg reporänta kan ta Sverige ur en lågkonjunktur eller mildra denne eftersom det då finns en ökad benägenhet att investera. Det är alltså troligare så att man har en låg reporänta för att det är en lågkonjunktur. 

Att man nu höjt reporäntan från -0,25 % till 0 % kan vara för att man vill minska inflationen som är något högre än den borde vara. 2 % brukar vara målet.

Svara Avbryt
Close