2 svar
44 visningar
nisse33 är nöjd med hjälpen!
nisse33 13
Postad: 26 apr 2019

Vad kan samhället göra för att minska klasstillhörighetens påverkan på individens livsutsikter?

Hej jag läser Samhällskunskap 1b och just nu så arbetar vi med genus. 

Frågan jag har är: Vad kan samhället göra för att minska klasstillhörighetens påverkan på individens livsutsikter?

Jag har tänkt lite grann , men jag har ingen aning på vad detta skulle kunna vara det känns som att klasstillhörighetens påverkan på individens livsutsikter är inte går att påverka.

Tack på förhand!

Skola är en viktig aspekt. Skolan har ett så kallat kompensatoriskt uppdrag, att jämna ut elevers förutsättningar. Elever som har föräldrar med längre utbildning, tryggare hemmiljö och som har mer stöd hemifrån har ddt oftast enklare i skolan. Skolan och samhället kan dock minska dessa skillnader och förbättra utbildningsförutsättningarna för detta genom att lägga resurser på gratis läxhjälp, lärare som kan lyfta dessa elever och extra stöd. Detta för att ge dem en bättre grund för att komma ut i yrkeslivet.

Arbetsmarknaden kan också vara en viktig punkt. Det är oftast de med låglönejobb som har sämst anställningstrygghet och sämst arbetsvillkor med dåliga arbetstider och lätt att bli av med jobbet. Där skulle man kunna från samhället öka anställningstryggheten.

Det är också oftast de med låg utbildning ocj som kommer från tuffa livsvillkor som har högst tröskel till att kunna få ett arbete och som går arbetslösa i huvudsak. Där kan samhället se till att det skapas föer enkla jobb eller skapa olika projekt eller program som hjälper långtidsarbetslösa till sitt första jobb.

Även om vården är förhållandevis billig i Sverige så är det vissa som exempelvis inte har råd att laga sina tänder, genomföra en viktig operation eller söka vård vilket kan leda till stora hälsoproblem. Där kan samhället i ännu högre grad subventionera vård eller införa olika vårdbidrag.

Barnfamiljer kan ibland ha det dåligt ställt med kärv ekonomi. Där kan samhället genomföra reformer vad gäller barnbidrag, vårnadsbidrag eller andra förmåner.

Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakutens regler att du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. /moderator

Om du skriver vad du har kommit fram till, även om du inte tycker det är särskilt mycket, så har vi någonting att bygga vidare på.

Svara Avbryt
Close