afulm 133
Postad: 18 okt 13:39

Vad tycker vi om Wikipedia?

Sjalv alskar jag Wikipedia, ar det andra som inte gillar det?

Teraeagle 14772 – Moderator
Postad: 18 okt 14:50

Wikipedia är ovärderligt!

afulm 133
Postad: 18 okt 15:09

Sjalv, som student i matte-dator-grejer, sa at det helt okej att anvanda Wikipedia. Det ar allmant antaget att (engelska) Wikipedia ar utan faktuella fel inom dessa amnen (vilket ar i princip sant, jag har da aldrig hittat nagot). Men jag vet ju att Wikipedia har fatt en dalig rep inom andra amnen och sarskilt forr i tiden. Kidsen har verkar daliga pa att kolla upp saker pa Wikipedia. Sager lararna pa gymnasiet fortfarande att Wikipedia ar kass?

Teraeagle 14772 – Moderator
Postad: 18 okt 15:28 Redigerad: 18 okt 15:28

Jag tror att lärarna är rädda för att eleverna ska använda Wikipedia på fel sätt. Det är ett utmärkt ställe att snabbt hitta lättbegriplig information men som källa är den ju sisådär. Oftast blir man ju introducerad till informationen via Wikipedia, sedan får man försöka att verifiera den på annat håll och använda detta "annat håll" som källa. Precis som du skriver så stämmer det som står på Wikipedia nästan alltid när det gäller tekniska artiklar. När det handlar om politik, religion, historia o.s.v. är det såklart en annan sak och då bör man vara mer källkritisk.

afulm 133
Postad: 18 okt 16:03
Teraeagle skrev:

Precis som du skriver så stämmer det som står på Wikipedia nästan alltid när det gäller tekniska artiklar. När det handlar om politik, religion, historia o.s.v. är det såklart en annan sak och då bör man vara mer källkritisk.

Det stammer forstas att Wikipedia nog ar mer anvandbart inom teknik/naturvetenskap. Men det kanns inte som att gymnasieelever uppmuntras att anvanda dessa kallor idag, vilket jag tycker ar trist och inodigt. Dessutom lar man ju sig engelska pa kuppen. Kanslan jag far av elever ar att de ar radda att anvanda Wikipedia, for det kan vara fel?

Jonto 6111 – Moderator
Postad: 18 okt 18:21 Redigerad: 18 okt 18:25

Wikiepdia är bra på en del saker.

Wikipedia är bra om man ska få en snabb överblick på ett ämne, läsa in sig på något, kolla upp olika begrepp eller få fram det viktigaste.

Wikipedia är inte bra att använda som en källa och hänvisa till,  till ett arbete som man skriver då det inte går att granska vem eller vilka som står bakom informationen. Däremot har Wikipedia ofta länkar till andra källor som man kan hitta upp och använda sig av.

elever, särkilt i lägre stadier, kan ha svårt att skilja på detta och därför har nog lärare i sin iver förenklat detta till "Undvik Wikipedia" istället för att faktiskt prata om källanvändning och olika källors fördelar och nackdelar samt användningsområden och brgränsningar.

 

SeriousCephalopod 2193
Postad: 18 okt 18:32

Wikipedia är bäst!

Svenska wikipedia är en besvikelse. Citationskulturen från engelska wiki har aldrig satt sig i svenska hörnet. Att de tekniska wikiartiklarna innehåller en del intressant fakta kompenseras av faktumet att inget någonsin är källhänvisat ordentligt. De svenskar som bryr sig om källhänvisning skriver engelska artiklar istället ser det ut som. 

Svara Avbryt
Close