2 svar
54 visningar
le_bongerino 16
Postad: 6 dec 2018

Vad tyckte Påven och kyrkan om Christopher Columbus idé att försöka nå Indien via havsvägen?

Som rubriken lyder.

Jag har ännu inga källor som direkt svarar på min fråga. Dock så kan jag tänka mig att Påven och Kyrkan var väldigt emot resan, då deras tro talade för att jorden var platt. Dock så uppstår det en konflikt. Påven välsignade upptäckten av "väst-Indien". 
Tack på förhand

Mvh
A

SeriousCephalopod 1735
Postad: 6 dec 2018 Redigerad: 6 dec 2018

Ingen trodde att jorden var platt. Ingen  har någonsin trott att jorden var platt (viss överdrift men inte med mycket), men i alla fall inte människor på fjortonhundratalet. Och även om någon trodde att jorden var platt skulle de väl inte ha något emot någon "rundare" förvinner och aldrig kommer tillbaka. 

På det stora hela var det intressant för katolska kyrkan att man upptäckte en helt ny population som aldrig hade kristnats och som man kunde missionera till och rädda men gällande vad indivuella upptäcksresare valde att göra hade Påven inget större intresse för. I alla fall baserat

Den enda part i Europa som hade åsikter om resan var Portugal som gjorde juridiskt anspråk på herravälde över, och handelsmonopol med, den utomeuropeiska världen (vilket tills dess betytt Afrika och södra Asien) och där upptäckten av nytt land krävde omförhandlingar om vad 'utomeuropeiskt' innebar. 

Men vad katolska kyrkan gör i allt det här är att bara agera medlare mellan de värdsliga makterna och författa  Tordesillasfördraget(sv), 1494) gällande vem som skulle äga vad i amerika men katolska kyrkan tar så vitt jag vet inte ställning gällande om det var en dålig idé, men med tanke på att redan andra båten över vattnet har missionärer i sig så verkar det inte troligt att det var något kontroversiellt. Deras mål var att kristna makter spred kristet inflytande över världen och inte krigade med varandra.

AlvinB 2905
Postad: 6 dec 2018 Redigerad: 6 dec 2018

Det faktum att kyrkan hävdat att jorden är platt är en myt. Vi diskuterade detta ganska utförligt i denna tråd:

https://www.pluggakuten.se/trad/rund-jord/

Svara Avbryt
Close