11 svar
97 visningar
Anonym9906 5
Postad: 20 jan 2021 Redigerad: 20 jan 2021

Väldig viktig snälla hjälp Historia, ska in ikväll

Jag har en uppgift som handlar om stockholm blodbad (historiebruk). Det är flera frågor och jag har besvarat de men de jag undrar är hur jag kan koppla ett historiebruk till stockholms blodbad. Undrar även varför det är viktigt att prata om det samt göra dokumentär om de. frågan jag fastnat på lyder: vilka samband finns/fanns mellan dåtiden (själva personen/händelsen när den skedde) och samtiden (när bruket skedde?) . 

Jag hittade inga historiebruk som jag kan koppla till därför behöver jag er hjälp snääääällla. 

Smaragdalena 52077 – Moderator
Postad: 20 jan 2021 Redigerad: 20 jan 2021

Välkommen till Pluggakuten!

Flyttade tråden från Fler ämnen/ Andra ämnen till Samhällsorientering/Historia. Lägg gärna tråden på rätt nivå, så underlättar det för oss som försöker svara. Det gör du genom att redigera ditt förstainlägg. Passa även på att skriva ett inlägg där du visar hur du har försökt och hur långt du  har kommit. Dessutom, kan du lägga upp ett foto av instruktionerna där det står att det är tillåtet att be om hjälp på en websida så skall jag låta tråden ligga kvar. /moderator

Jonto 4236 – Moderator
Postad: 20 jan 2021

För att kunna studera historiebruk så måste du ju ha något konkret bruk att titta på.

Hur har man använt Stockholms blodbad på olika sätt exempelvis av politiker, ledare eller debattörer. Vilket historiebruk av Stockholms blodbad ska du analysera?

Stockholms blodbad var ju när danskarna under ledning av Kristian Tyrann avrättar svenska män i Stockholm och som sedemera leder till att Gustav Vasa "befriar" oss från danskarna. Detta är ju händelser som nationalister genom historien ofta tar upp och talar om som en viktig händelse i Sveriges historia då svenskarna blir förtryckta av danskarna för att sedan få sin självständighet. Där finns nog en del historiebruk att studera och leta efter.

Anonym9906 5
Postad: 20 jan 2021

Hej

Jag tänkte mer på en historiebruk som kan kopplas till Stockholms blodbad,

ex.

Corona pandemin kan kopplas till spanska sjukan och kan därefter vidta åtgärder och det är det jag fastnat på. Jag undrar om du eller någon kan hjälpa mig hitta ett samt förklara

Jonto 4236 – Moderator
Postad: 20 jan 2021 Redigerad: 20 jan 2021

Ja fast om det ska vara ett historiebruk så måste det ha varit någon som har använt sig av den historiska händelsen i något syfte. Exempelvis att media har jämfört coronapandemin med spanska sjukan för att kanske påvisa att vi har haft pandemier förr, som sen har lyckats botas och som övergått, underförstått att även coronaviruset kommer kunna utrotas

Du behöver alltså hitta en person eller ett tillfälle då man använt och talat om Stockholms blodbad för att uppnå ett visst syfte eller förmedla ett budskap. Det är det som är historiebruk. Vad har du tänkt dig för plan där? Jag tänker att det skulle kunna vara en idé att leta bland nationalistiska eller socialkonservativa skribenter och debattörer som skulle kunna ha använt Stockholms blodbad för att påvisa den svenska historien och att svenskar faktiskt också, som andra folkslag idag, ar behövt kämpa för sin frihet och självbestämmande. 

Anonym9906 5
Postad: 20 jan 2021 Redigerad: 20 jan 2021

.

Jonto 4236 – Moderator
Postad: 20 jan 2021

Nej, jag är inte specialinsatt i just Stockholms blodbad. Du får försöka googla Stockholms blodbad och se om du kan hitta några som har skrivit om det eller gjort kopplingar till Stockholms blodbad. När du hittat något som du vill analysera så kan vi hjälpa dig vidare.

Anonym9906 5
Postad: 20 jan 2021 Redigerad: 20 jan 2021

v

Vad har du sökt på, och vad hittar du då? Det är svårt för oss att hjälpa dig om vi inte vet vad du gjort hittills. :)

Jonto 4236 – Moderator
Postad: 20 jan 2021

Det finns en ganska ny dokuemntär gjord om Stockholms blodbad

https://www.svtplay.se/stockholms-blodbad-kampen-om-tronen

Där man även försöker återskapa vissa delar av blodbadet likt en spelfilm. 

Här beskriver också producenten varför man lät göra filmen och vad man ville med den: https://popularhistoria.se/sveriges-historia/medeltiden/stockholms-blodbad-blir-dokumentar

Filmen/dokumentären kan beskrivas som en sorts historiebruk

Frågor man kan diskutera:

Varför valde man att göra en dokumentär om Stockholms blodbad? På vilket sätt anser man att det kan vara intressant och viktigt för dagens svenskar?

Hur framställer man händelsen i dokumentären? Vad vill de få tittaren att känna och tänka?

"”Det här är ju Game of Thrones på riktigt”. Så tänkte Daniel Skogström, producent och projektledare på produktionsbolaget Faktabruket, när han började läsa in sig på Stockholms blodbad och de händelser som ledde fram till den fatala uppgörelsen på Stortorget år 1520.

Maktspelet, intrigerna, det skoningslösa våldet." Vad menar producenten med detta? Här gör man ju en koppling mellan en verklig händelse i historien och en modern uppskattad tv-serie. Kan intresset för tv-serier likt Game of Thrones få människor intresserade av historia och historiska händelser?

Anonym9906 5
Postad: 20 jan 2021 Redigerad: 20 jan 2021

.

Jonto 4236 – Moderator
Postad: 20 jan 2021

Se mitt svar ovan.

Du borde nog dock börjat med detta i bättre tid. Det är för sent att både göra upp en plan för uppgiften och skriva hela uppgiften samma kväll som den ska in.

Svara Avbryt
Close