Wille2006 är nöjd med hjälpen
Wille2006 72
Postad: 24 nov 23:59 Redigerad: 25 nov 00:11

Valsystem ändras för effektivare regeringar

Hur kan valsystem ändras så att vi får effektivare regeringar? Vilka konsekvenser får det?

 

Jag tänkte att lättast (snabbast att få ett resultat på vad folk tycler) att kunna rösta är genom att ha enpartiregering  i majoritet eftersom då spelar det ingen roll vilket parti man röstar på de kommer alltid vinna. Med andra ord för det bara finnas ETT parti att välja mellan.

Nackdelen är att det ej speglar ”Sverige i miniatyr”,  folkets åsikter stämmer ej.  

Jämför man det här med kualitionsregering i majoritet så ingår flera partier och är i majoritet. Då finns det fortfarande en knytning till folkets åsikter men nackdelen är att det kan vara parti mycket till höger och parti som är mycket till vänster vilket kan bli problem att kompromissa kring beslut som ska tas.

 

Eller är jag ute och cyklar?

Jonto 6099 – Moderator
Postad: 25 nov 00:14 Redigerad: 25 nov 00:15

Om det bara finns ett parti att välja mellan så är det ju en Diktatur. Jag tror kanske inte att det är det som uppgiften handlar om att byta ut demokratin för en diktatur.

Däremot skulle man kunna förenkla för ett parti att få majoritet om man använder ett majoritetsvalssystem istället för det proportionella system som vi har idag: https://www.so-rummet.se/content/majoritetsvalsystem-vs-proportionellt-valsystem

Vad kan finnas för nackdelar med ett sådant system där den som får mest röster/mest stöd, får all makt och vissa partier trots många röster inte representeras alls.

 

Många partier försvårar regeringsbildningen. Det finns andra sätt att minska antalet partier ex. genom ändrad riksdagsspärr för hur många pprocent som krävs för att bli representerad i riksdagen. https://sv.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%A4rregler_i_allm%C3%A4nna_val

 

I Sverige är det ganska lätt att bilda regering då vi brukar negativ parlamentarism som gör att för att bli vald så räcker det att du inte har hälften av riksdagen emot dig, men det kräver inte att någon ska vara för.https://www.sns.se/artiklar/vad-ar-negativ-parlamentarism/

För att få igenom beslut i riksdagen sen exempelvis en budget så måste regeringen ha stöd för den. Där skulle man kunna ändra till en positiv parlamentarism. Eller ändra budgetregler för att underlätta för regeringen att få igenom sin ekonomiska politik.

Wille2006 72
Postad: 25 nov 00:28

Tack för din hjälp :))

Jonto 6099 – Moderator
Postad: 25 nov 00:41

Varsågod

Svara Avbryt
Close