6 svar
65 visningar
IdaK 15
Postad: 11 jan 2021

Vänsterextremism, vad är det?

Hej jag förstår inte vad defenitionen av detta begrepp är, vilken definition hade detta under 1920-30talet? (mer specifikt i USA)

mag1 1186
Postad: 12 jan 2021

Hej IdaK!

Vad har du hittat själv, med t.ex. google?

Ja du, "vänsterextermism" är ett ord som många slänger ur sig och inte alltid vet vad de menar med det.

 

Vänster är en politiskt inriktning( motsats till höger)

Gemensamt för vänsterpolitik brukar vara att staten tar stort ansvar och mindre frihet till individen, höga skatter, rättigheter till arbetare, kollektivism.

Sen är det olika i olika länder vad som man anser vara vänster. Många av de som vi i Sverige kallar för "höger" ex. Moderaterna och Kristdemokraterna, skulle nog många i USA kategorisera som vänster.

Idag anser också många att frågor som mer klimatsmart politik, ökad invandring m.m vara vänsterpolitik men det stämmer inte traditionellt sett.

Vad är då extremism? Att åsikterna är extrema kan både innebära att man ligger väldigt långt ut till vänster, att man går väldigt långt i frågorna exempelvis att man tycker att allt i samhället ska vara statligt och ägas av staten, inte bara några verksamheter. Ibland kan det också handla om att man tar till extrema medel för att nå ut med sin politik exempelvis olagliga demonstrationer, våld, hat etc.

IdaK 15
Postad: 12 jan 2021

Så motsatsen till kapitalismen?

Inte nödvändigtvis men kapitalism beskrivs ju som en ideologi på högerskalan ja.

IdaK 15
Postad: 13 jan 2021

Tack så hemskt mycket!

Ingen orsak.

Svara Avbryt
Close