1 svar
2873 visningar
lakeyours är nöjd med hjälpen
lakeyours 7
Postad: 19 okt 2020 20:06 Redigerad: 19 okt 2020 20:06

Varför är det viktigt med flera ideologier i ett demokratiskt samhälle?

Varför är det viktigt med flera ideologier i ett demokratiskt samhälle? Utgår från begreppet pluralism i ditt svar. Ledord: Kort och koncis grundläggande fakta


Har skrivit detta 

Pluralism betyder ”många åsikter” och är det som sammanhåller samhällets demokrati med hänsyn till mångfaldens olikheter, oenigheter, olika åsikter och idéer samt kulturella olikheter.


Det är viktigt med flera ideologier i ett samhälle som har demokrati eftersom vi tycker olika, det vill säga pluralism. Att vi får tycka olika är för att vi har yttrandefrihetslagen, tryckfrihetsförordningen och att vi har fri åsikts- och opinionsbildning som gör att vi fritt får bilda oss en uppfattning.

Men känner att jag inte riktigt fått med 100% varför det är viktigt med ideologier i ett demokratiskt samhälle, skulle behöva lite tips om vad som mer kan skrivas

Jonto 7401 – Moderator
Postad: 20 okt 2020 17:17

Jag tycker frågan är lite konstig. Ideologierna i ett samhälle finns ju om någon tycker på ett visst sätt. 

Det man kanske kan ta upp ytterligare är att de olika ideologierna erbjuder olika perspektiv på frågorna som är bra för samhällsdebatten. Liberalismen betonar individen. Socialismen betonar kollektivet. Konservatismen betonar traditioner och kontinuitet. Liberalismen betonar förändring/utveckling. Alla dessa perspektiv kan behövas i ett samhälle. Det kan jag tycka att man ska betona också. Det kan också vara så att olika ideologier tar hänsyn till olika människor i samhället. Socialismen tar mer hänsyn till de svaga och utsatta nedan liberalismen i högre grad tar hänsyn till de som arbetar. Med ett flertal ideologier så blir fler inkluderade.

Svara Avbryt
Close