5 svar
74 visningar
KungenutanettK 48
Postad: 2 dec 2018

Varför bör folk med annan etnisk bakgrund få jobb?

Hejsan, ska hålla ett tal om 1 vecka där jag ska prata om hur arbetslivet för folk med annan etnisk bakgrund är. Det är ett argumenterande tal, så jag undrar därför om ni tillexempel har något starkt argument kring varför man bör anställa människor med annan etnisk bakgrund? gärna något motargument också. 

KungenutanettK 48
Postad: 2 dec 2018

Tänkt att använda språket som motargument men vet inte riktigt hur man ska bemöta argumentet, har ni några tankar?

För arbetsgivarens del kan det vara bra med människor med olika bakgrunder och erfarenheter särskilt på arbetsplatser där man möter människor eller vänder sig till människor som också har olika bakgrunder. De arbetsplatser vi har i samhället bör ju spegla de som lever i samhället som i vårt fall är ett mångkulturellt samhälle och ofta har man om man kommer från andra kulturer andra erfarenheter att bidra med som kan vara viktigt när man ska fatta beslut eller dylikt.

Sen är det ju också så att arbetsgivaren inte får diskriminera eller välja bort någon på grund av dennes härkomst eller etiska bakgrund.

Det är väl dels inte givet att bara för att någon har annan etisk bakgrund så kan de inte språket. Många med annan etnisk bakgrund har bott här länge och talar perfekt svenska.

Att få ett arbete är ju dock oftast en förutsättning för att lära sig språket, att kunna få kollegor att tala med och få träna. Det kanske kan vara lite tufft i början men man kan oftast komma långt utan att fullt ut kunna språket även om det beror på vilket jobb man har. Som arbetsgivare vilket gäller i många fall måste man ibland vara beredd att satsa och våga pröva att anställa folk och att man faktiskt får lära sig saker på plats i yrket, det kan gälla både språk och andra kompetenser, att man inte kan kräva att någon ska kunna allt från dag 1.

KungenutanettK 48
Postad: 2 dec 2018

Tack så mycket, väldigt smarta tankar!

Så bra, ingen orsak

Svara Avbryt
Close