14 svar
110 visningar
naytte Online 3851 – Tillträdande Moderator
Postad: 4 jan 13:45 Redigerad: 4 jan 13:47

Varför fungerar trigonometrisk substitution när man ändrar integreringsgränserna?

Hej, Pluggakuten!

Som vissa kanske har märkt har jag hållit på mycket med integraler på senaste. För det mesta har det gått bra, men en sak som jag ertappade mig själv vid idag är att jag inte kan förklara varför trigonometrisk substituion faktiskt fungerar, vilket är lite irriterande. Mer specifikt kan jag inte förklara varför en bestämd integral behåller sitt värde vid en trignonometrisk substitution när man justerar ändpunkterna. Jag kan ge ett exempel:

012x dx=0π/22sinθ dθ=2\displaystyle \int_{0}^{1}2x\;\mathrm{d}x=\int_{0}^{\pi/2}2\sin\theta\;\mathrm{d\theta}=2

Här har jag alltså gjort substitutionen x=sinθ\displaystyle x=\sin{\theta}, och justerat ändpunkterna så att det största värdet sinθ\displaystyle \sin{\theta} antar är 1, och det minsta värdet är 0. Men varför behålls integralens värde när man gör det? Vi integrerar ju trots allt olika funktioner. Och grafiskt får jag det inte heller att gå ihop:

Det svarta området är området som båda kurvorna delar. Det blå området är arean som endast linjen bildar med x-axeln, och det gula området är arean som endast sinuskurvan bildar med x-axeln. Som man kan se är det gula området väldigt mycket större än det blå, så det ser ju ut som integralen för sinuskruvan borde vara större? Men värdet blir samma. En grafisk tolkning verkar i alla fall inte komma på fråga. 

Har ni några bra tankar? Jag tycker det är väldigt logiskt att man kan substituera på det sättet, men samtidigt vill jag ju kunna gå på mer än en känsla av logik.

Bubo Online 7025
Postad: 4 jan 13:50
naytte skrev:

Som man kan se är det gula området väldigt mycket större än det blå, så det ser ju ut som integralen för sinuskruvan borde vara större?

Ja, det stämmer. Bra observerat.

Men värdet blir samma.

Nej. Du har helt enkelt räknat fel på den första integralen.

Hoppsan, där ser man vad som kan hända när hjärnan går på sparlåga! Måste sova mer. Tack för poängterandet! Ibland behöver man bara ett extra par ögon.

naytte Online 3851 – Tillträdande Moderator
Postad: 4 jan 14:03 Redigerad: 4 jan 14:06

Jag missade dessutom att skriva om dx så att differentialen blev d(theta). Riktigt korkad är jag idag. Glöm frågan för nu, jag är tydligen inte så skarp idag!

naytte Online 3851 – Tillträdande Moderator
Postad: 5 jan 10:52 Redigerad: 5 jan 10:53

Okej, nur har jag sovit lite. Det förändrar min fråga en aning.

Hur kan man motivera att: 

014x dx=20π/2sin2θ dθ\displaystyle \int_{0}^{1}4x\;\mathrm{d}x=2\int_{0}^{\pi/2}\sin{2\theta}\;\mathrm{d}\theta?

Här har jag alltså gjort samma substitution som ovan, x=sinθ\displaystyle x=\sin{\theta}.

Nedan är områdena som graferna inte delar inritade. Det är ju inte så lätt att avgöra om de är lika stora med blotta ögat. Finns det något bra sätt att motivera att en trigsub alltid kommer leda till samma värde på integralen när man förändrar gränserna så?

Hondel 1298
Postad: 5 jan 13:18

Jag är nog inte riktigt med på din fråga. Ett variabelbyte förändrar ju ingenting. Du byter bara variabel, så integralen är densamma bara uttryckt på ett annat sätt.

Jämför exempelvis med om du valt x=2tx=2t. Är det verkligen något fundamentalt annorlunda att använda det variabelbytet och att använda trigonometriska funktioner? 

Men jag kanske missar din poäng här

naytte Online 3851 – Tillträdande Moderator
Postad: 5 jan 18:19 Redigerad: 5 jan 18:19

Nej, om vi hade gjort variabelbytet vid en obestämd integral hade jag inte haft några problem. Det är just bytet av integreringsgränserna hos bestämda integraler jag inte riktigt förstår. Vi kan ta integralen i mitt ursprungliga inlägg med substitutionen x=sinθ\displaystyle x=\sin{\theta} som exempel:

Här beräknar vi de nya integreringsgränserna genom att först bestämma den vinkel θ\theta som gör att sinθ=1\displaystyle \sin{\theta}=1. Sedan bestämmer vi den vinkel θ\theta som gör att sinθ=0\displaystyle \sin{\theta}=0. Så vi vet att vår funktion sinθ\sin\theta vid den undre gränsen antar värdet 0 och vid den övre gränsen antar värdet 1, precis som xx. So far so good. 

Men vi vet väl ingenting om hur vår funktion sinθ\displaystyle \sin\theta beter sig mellan 0 och 1, eller? Hur kan man garantera att det blir rätt när vi inte vet hur vår "substituent" beter sig mellan ändpunkterna?

Laguna 28695
Postad: 5 jan 18:23

Vi måste förstås veta att den beter sig bra, men det vet vi ju när det är sinus.

naytte Online 3851 – Tillträdande Moderator
Postad: 5 jan 18:32 Redigerad: 5 jan 18:53

Hur måste funktionen bete sig för att vi ska kunna garantera att integralens värde blir samma då vi bara vet att xx och sinθ\sin{\theta} får samma värde i ändpunkterna?

Laguna 28695
Postad: 5 jan 19:30

Att den är monoton borde räcka.

Menar du i integreringsintervallet?

Laguna 28695
Postad: 5 jan 20:09

Ja. Utanför borde inte spela någon roll.

Okej, varför gör att funktionen är monoton att integralens värde bevaras när vi gör substitutionen? Finns det någon sats eller något man kan hänvisa till?

Hondel 1298
Postad: 5 jan 23:02

Har du kollat Wikipedia-artikeln Integration by substitution? 

Ja, men jag läste nyss ett inlägg på math stackexchange och jag tror det klarnade ordentligt nu (mer av en intuitiv förklaring snarare än en matematiskt rigorös förklaring). Jag återkommer när jag har fått smälta det lite mer. 

Svara Avbryt
Close