1 svar
4487 visningar
Student02 619
Postad: 5 dec 2019 16:43

Varför hade inte merkantilismen fungerat idag?

Hej! Skriver en uppsats i kursen historia 1b och jag undrar varför merkantilismen inte hade fungerat idag. USA använder ju sig av protektionism, som är väldigt likt merkantilism, och vill främja den utländska handeln/jobben genom att ex minska den utländska handeln mha tullar och bygga muren på gränsen till Mexiko. Problematiken i detta är väl bl.a. att om USA blir mer merkantilistiskt så kommer väl arbetskraftinvandringen att minska? Globaliseringen och den goda kontakten med resterande länder minskar väl också? 

Jonto Online 9175 – Moderator
Postad: 5 dec 2019 17:01

Jag håller delvis med om att merkantilism inte fungerar idag.

Olika länder har olika bra förutsättning att producera och tillverka olika varor. Vissa varor blir billigare att köpa in för att de är billigare att producera någon annanstans. Det blir helt enkelt lönsamma och billigare att importera. Ett skäl för detta är som du nämner globalisering. Transporter, kommunikation med andra länder/städer och resor har blivit enklare och billigare. Det finns också en stor efterfrågan på produkter som produceras i andra länder som kanske har en bättre kvalitet än det som det egna landet producerar. Däremot kan det ju dock vara så att man menar att andra skäl överväger ex. att ett merkantilistiskt/protektionistiskt tänk skapar andra fördelar såsom att jobben stannar inom landet med minskad arbetslöshet. Vissa länder är ju mer eller mindre merkantilistiska protektionistiska fortfarande.

Å andra sidan så har vi närmat oss ett väldigt merkantilistiskt tänk jämfört med för med historien. Merkantilismen handlar  också om att "för att främja en positiv handelsbalans strävade merkantilisterna efter en stark centralmakt med förbättrad infrastruktur, starkt försvar och enhetliga system för mynt, mått och vikt." (Citat wikipedia). Det beskriver ju ganska mycket hur vi har det idag med centraliserade starka stater med god infrastruktur och de festa länder har enhetliga mynt, mått och viktsystem och nu har vi ju till och med vissa gemensamma valutor för Europa ex. euron. Så på vissa sätt kan man också säga att det finns visst merkantilistiska idéer idag.

Svara Avbryt
Close