3 svar
279 visningar
Stephan70707 är nöjd med hjälpen
Stephan70707 Online 293
Postad: 12 jul 2022 19:21

Varför i Sverige är borgerliga vigslar vanligare än borgerliga begravningar

förlåt mig. jag förstår inte vad mener den här frågan jag vet att många svenska lämna svensk kyrka. och vad är borgerliga begravningar eller borgerliga vigslar ? 

Jag kommer som asyl och jag förstår inte I know what is funral and wedding but I know that each religion have a way to do them so what they mean by borgerliga Civil ????

Laguna Online 29273
Postad: 12 jul 2022 19:30

Borgerlig betyder att den inte har med kyrkan att göra.

Det är rätt vanligt att man gifter sig i kyrkan av traditionella skäl, men jag tror att man måste registrera vigseln i stadshuset för att den ska räknas enligt svensk lag. En del gör bara det sista och då är det en borgerlig vigsel.

Hur det är med begravning vet jag inte. Om man inte är medlem i en kyrka så vet jag inte var man kan bli begravd och hur begravningen går till.

Jonto 9415 – Moderator
Postad: 12 jul 2022 21:09

Borgerliga begravningar hålls (vanligtvis) inte i en kyrka och normalt inte av en präst. Det kan exempelvis vara i ett kapell och hållas av en officiant som begravningsbyrån har. På en borglig begravning håller inte prästen något griftetal, vilket sker på en kyrklig begravning. Oftast på en borglig begravning så har man kanske inte psalmer utan annan musik, vilket man dock även kan ha på en kyrklig begravning.

Varför det skulle vara vanligare att gifta sig borgligt än att begravas borgligt, vet jag inte helt.

Möjliga förklarning är väl att begravning är förknippat med döden och i livets slutskede och att man då vill ha en kyrklig begravning för att man tänker på livet efter detta som har med kyrkan att göra.

En annan skulle kunna vara att många yngre par kanske gifter sig på semestern eller som en oplanerad spontangrej och då gör man kanske inte det i kyrkan i så fall.

En annan förklaring kan vara att vid vigsel så bestämmer paret själva hur de vill vigas men vad gäller begravning så är det de anhöriga som väljer hur det ska ske. Om den som dör, inte har lämnat en önskan, väljer nog de anhöriga en traditionell kyrklig begravning.

Vykke90 19
Postad: 26 aug 2022 11:40

Det är vanligare att man tar döden på allvar än vigslar antar jag. Det är min tro, om nu borgerliga vigslar är vanligare än begravningar. I slutändan vill du nog hoppas på att himmelen finns för din själ när du ska dö eller de anhöriga hoppas. Vigslar är annorlunda, folk vill skilja sig, men de finns ju många som håller ihop också antagligen. Det är min tro, om påståendet är korrekt.

Svara Avbryt
Close