2 svar
710 visningar
emiliabjorklund 6 – Fd. Medlem
Postad: 1 apr 2021 17:40

Varför stelnar olivolja i kylskåpet?

Hej!

Jag har följande uppgift jag inte riktigt förstår:

Kanske har du någon gång förvarat oljor till matlagning i kylskåpet. Om du placerar majsolja och olivolja i kylskåpet kan du efter en stund se att majsoljan är flytande medan olivoljan till viss del har stelnat. Förklara varför.

Tänkte först att olivolja var en mättad fett, som smör, och har högre smältpunkt, men det är ju en omättad fett som majsoljan.

Skulle jag kunna får lite hjälp med denna. Kapitlet handlar om cis-trans-isomerer men förstår verkligen inte hur jag ska kunna koppla detta och förklara det på ett bra sätt.

mag1 8960
Postad: 1 apr 2021 19:30

Det beror inte bara på om fettsyrorna är omättade eller mättade, för bägge dessa oljor har ungefär samma mängd mättat fett ca 13%.

Så svaret ligger inte i de mättade fettsyrorna, utan i de omättade fettsyrorna. Omättade fettsyror kan vara både enkelomättade och fleromättade. Skiljer sig mängden enkel-/fleromättade fettsyror mellan oljorna?

 

Gällande cis/trans-bindningar, så förekommer näst intill uteslutande cis i växter. Trans-fetter bildas av mikroorganismer i magen på idislare, och t.ex. kemiskt när man försöker göra (fler)omättade fettsyror mättade.

mag1 8960
Postad: 3 apr 2021 21:29

För att jämföra skillnaden i omättade/fleromättade kan du titta i livsmedelsverkets databas - livsmedelsdatabasen, den innehåller detaljerad information om de flesta livsmedel.

http://www7.slv.se/SokNaringsinnehall

Svara Avbryt
Close