1 svar
11 visningar
naytte är nöjd med hjälpen
naytte 1042
Postad: 21 nov 13:15 Redigerad: 21 nov 13:17

Väteflourid

När grundämnen bildar molekylföreningar med varandra gör de det då de blir mer stabila (dvs. uppnår fullt yttersta skal). Men hur ser det ut om flour och väte bildar föreningen HF? Flour uppnår ju då ädelgasstruktur genom elektronen som väte bidrar med, men hur blir det med väte? Väte har ju endast en 1s-orbital, men delar på 8 elektroner? Eller är det så att båda bidrar med en, dvs. att de delar på två? Och att resten av flours elektroner sitter obundna?

mag1 6362
Postad: 21 nov 13:24

Det senare alternativet. Väte kan endast delta i en enda sigma-/enkelbindning, och får då tillgång till bägge bindningselektronerna mellan H-F, och på så vis en elektronkonfiguration liknande ädelgasen helium. Vätekärnan får inte "låna" fler elektroner från fluor, än den som utgör halva sigma-bindningen.

Lite mer intuitivt kanske det blir om du tänker dig att väte endast har en proton/plussladdning. Att den kärnan då skulle kunna attrahera åtta negativa elektroner, låter inte ens i närheten av balanserat och stabilt, det går inte att få balans mellan kärnladdningen och antalet elektroner.

Och som du skrev, så är fluors resterande sex elektroner, obundna, de finns fördelade parvis i tre olika icke-bindande elektronpar/orbitaler.

Svara Avbryt
Close