3 svar
149 visningar
Qetsiyah 6506 – Livehjälpare
Postad: 24 okt 2020 22:39 Redigerad: 24 okt 2020 22:45

Vektoranalys: lärobok förvirrar mig, den säger att tangentvektorbasen är kovariant

Hej, precis när jag kände att jag gjorde lite framsteg och återvände till den här vektoranalysboken så blir jag disillusionerad igen, se:

Visa spoiler

 

Dessutom använder de index tvärtom det konventionella, jag fattar ingenting.

Jroth 1191 – Fd. Medlem
Postad: 25 okt 2020 17:12 Redigerad: 25 okt 2020 17:34

Jag håller med om att det är kontra(!)intuitivt att kalla basen för det kontravarianta rummet VV en kovariant bas.

Med det är faktiskt den notation jag tror du känner igen från din tensortråd.

Om {ej:j=1n}\{e_j:\,j=1\dots n\} är en bas för V med korresponderande dualbas {εj:j=1n}\{\varepsilon^j:\,j=1\dots n\} för V*V^* där

εj(eh)=δhj\varepsilon^j(e_h)=\delta^j_h  och  eh(εj)=δhje_h(\varepsilon^j)=\delta^j_h

kan vi uttrycka valfria element XV, ωV*X\in V,\ \omega \in V^* som

X=XjejX=X^je_j och ω=ωjεj\omega=\omega_j\varepsilon^j

De enskilda komponenterna identifieras genom εj(X)=Xj\varepsilon^j(X)=X^j och ej(ω)=ωje_j(\omega)=\omega_j

Så den kontravarianta vektorn XjX^j (egentligen listan med komponenter) hör till VV men för att uttrycka den som en "riktig" vektor måste vi koppla på basen förVV, dvs eje_j. Med påkopplad bas alltså  X=XjejX=X^je_j.

Förutom att det ger oss ett korrekt uttryck i notationen (Einsteins summakonvention) kommer det småningom visa sig att basen själv, eie_itransformerar som en kovariant tensor med varje enskild basvektor som element och vice versa för εi\varepsilon^i.

För att sammanfatta: Index där uppe betyder kontravariant. Index där nere betyder kovariant. Och hur konstigt det än verkar är basen för VV kovariant, basen för V*V^* kontravariant (och det stämmer ju med deras index!).

Boken du följer har förmodligen inte introducerat något dualrum och kanske fortfarande ser ko- och kontravarianta vektorer som hörande till _samma_ rum. Men den följer en mall som förbereder en utvidgning av teorin. Tangentbasvektorerna är de vanliga eje_j du känner igen. Vidare kan du direkt utnyttja skalärprodukten (som parbildning) ei·εj=δije_i\cdot \varepsilon^j=\delta_i^j för att fixera det boken kallar de kontravarianta basvektorerna.

Bokens  e^i\hat{e}^i är alltså bara de vanliga εi\varepsilon^i i mer utvidgad teori.

Qetsiyah 6506 – Livehjälpare
Postad: 25 okt 2020 17:33 Redigerad: 25 okt 2020 17:40
Jroth skrev:

Boken du följer har förmodligen inte introducerat något dualrum och kanske fortfarande ser ko- och kontravarianta vektorer som hörande till _samma_ rum.

Ja

Men den följer en mall som förbereder en utvidgning av teorin. Tangentbasvektorerna är de vanliga eje_j du känner igen. Vidare kan du direkt utnyttja skalärprodukten (som parbildning) ei·εj=δije_i\cdot \varepsilon^j=\delta_i^j för att fixera det boken kallar de kontravarianta basvektorerna.

Bokens  e^i\hat{e}^i är alltså bara de vanliga εi\varepsilon^i i mer utvidgad teori.

Ok

Jag tror att jag har varit slarvig och förvirrat mig själv när det gäller kontra och kovarians. Jag säger att en vektor är kontravariant om dess komponenter är det. Boken skriver om basvektorers är kontra/kovarians här... Så stämmer detta?:

Tag X=XjejVX=X^je_j \in V. Komponenterna XjX^j kallas kontravarianta för att de är kontravarianta vid basbyte, men eje_j är kovarianta... När? Vid transformation av vad?

Och hur konstigt det än verkar är basen för V kovariant, basen för V* kontravariant (och det stämmer ju med deras index!).

Ja det gör det...

Jroth 1191 – Fd. Medlem
Postad: 25 okt 2020 19:03 Redigerad: 25 okt 2020 19:25

Under transformation kommer komponenterna ei\vec{e}_i transformeras enligt komponenterna i en kovariant tensor och därför är ei\vec{e}_i en kovariant tensor.

Låt oss använda de beteckningar du postade i tensortråden och studera ett konkret exempel. För en kovariant tensor ska tydligen:

ej~=Fjiei\widetilde{\vec{e}_j}=F^i_j\vec{e}_i

Låt oss använda två dimensioner och polära koordinater, först skriver vi ut hela kontraktionen

e1~=F11e1+F12e2\widetilde{\vec{e}_1}=F^1_1\vec{e}_1+F^2_1\vec{e}_2

e2~=F21e1+F22e2\widetilde{\vec{e}_2}=F^1_2\vec{e}_1+F^2_2\vec{e}_2

Jakobianen (för ett byte från cartesiska till polära koordinater) ger oss

Fji=cos(θ)-rsin(θ)sin(θ)rcos(θ)F^i_j=\begin{pmatrix}\cos(\theta)&-r\sin(\theta)\\\sin(\theta)&r\cos(\theta)\end{pmatrix}

Så de transformerade tangentbasvektorerna i det polära systemet måste alltså vara:

ei~=cos(θ)e1+sin(θ)e2-rsin(θ)e1+rcos(θ)e2=r^rθ^\widetilde{\vec{e}_i}=\begin{pmatrix}\cos(\theta)\vec{e}_1+sin(\theta)\vec{e}_2\\-r\sin(\theta)\vec{e}_1+r\cos(\theta)\vec{e}_2\end{pmatrix}=\begin{pmatrix}\hat{r}\\ r\hat{\theta}\end{pmatrix}

Svara Avbryt
Close