Eugenia 138
Postad: 14 sep 07:23 Redigerad: 14 sep 07:28

Vem betalar för skolan i den liberala modellen?

Hej! Jag skriver ett uppdrag om välfärden i de tre modellerna :konservativa, socialdemokratiska och liberala och försöker att ta reda på hur studerande skulle ha det i den liberala modellen men jag kan inte hitta någon bra information om det.

Liberalerna tror ju att människor ska vara fri att göra olika val i sitt liv, ansvarar för sin egen trygghet osv. Men när du är ett barn vem som ansvarar då för ett barn? Inget barn vill ju gå i skolan (ganska få) om de ska göra ett val att gå eller inte i skolan och barn kan inte betala för skolan heller så är det föräldrar som betalar? Det finns ju ingen välfärd nästan i den liberala modellen eller? Kanske jag missförstår hela konceptet. 

Samt sjuka ju behöver teckna några extra försäkringar eller hitta ett jobb med nån form av trygghet eller ? Men vad händer då om de inte gjort det? Ska de bara dö om det är någon seriös sjukdom?

Jag skulle vara tacksam om någon förklarar det till mig eller hänvisar mig till en webbsida där jag kan hitta mina svar.  Tack i förhand!

Problemet med välfärdsmodellerna är att någon stat sällan tillämpar dessa till 100 %. I praktiken måste man alltid vara pragmatisk. Även de partier i Sverige som beskriver sig som liberala står ju bakom att det ska finnas en grundläggande skattefinansierad välfärd som ger en grundläggande trygghet.

Det närmaste man kommer en liberal modell i praktiken är väl USA. Det bygger på att man betalar för välfärden själv. Man ska dock komma ihåg att i en liberal modell så har du mycket lägre skatter. Du får alltså behålla mycket mer av din inkomst som då istället ska räcka även till det mest grundläggande så som skola och vård. Dock även i USA så finansieras skolor i USA av staten upp till motsvarande årskurs 9. Sedan för högre utbildning ex. gymnasiet/universitet så får familjerna betala det själva. Det bygger då oftast på att föräldrarna sparar pengar för detta s.k, "college fund" åt barnen så att de ska ha råd att läsa vidare. Likadant med sjukvården så skaffar man sig olika försäkringar eller får betala för vården, när man behöver den. Att människor inte har råd med vård när de är sjuka, är såklart ett problem i USA. Dock har man genomfört vissa saker för att underlätta. Obama som i USA är en vänsterpolitiker genomförde Obama Care som innebar att alla måste teckna en sjukförsäkrning men att de som har lägre inkomster får vissa statliga bidrag för det.

En annan sak som man inte ska glömma är att eftersom det finns många vårdgivare och skolor så finns det också olika prisklasser på vård och skola. De bästa och populäraste skolorna kan ha höga avgifter men har du mindre pengar så kan du ha råd med en skola med inte lika höga avgifter. Likadant med vård. De bästa läkarna som erbjuder den bästa vården har höga avgifter men har du mer ont om pengar så finns andra läkare som inte har lika dyra patientavgifter.

Men som sagt en liberal modell i praktiken skulle inte fungera om man inte vill att vissa människor ska leva i misär. Så i praktiken måste man blanda in viss statlig finansiering/hjälp. Å andra sidan finns det heller få exempel på rena socialdemokratiska modeller i praktiken eller rena konservativa modeller.

Svara Avbryt
Close