7 svar
2729 visningar
Renny19900 1697 – Avstängd
Postad: 13 nov 2019 20:17

Vilka ämnen har van deer waalsbinding?

Finns det några ämnen som har van deer waalsbinding? Isåfall vilka?

Smaragdalena 78554 – Lärare
Postad: 13 nov 2019 20:42

Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakutens regler att du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. /moderator

Har du läst i din  lärobok? Har du slagit upp van der Waalsbindningar i Wikipedia? Har du läst om van der Waalsbindningar på Naturvetenskap.org? Har du googlat? Gör det, och återkom om dui fortfarande har frågor.

Renny19900 1697 – Avstängd
Postad: 13 nov 2019 21:00

Jag vet vad van deer waals bindning är : att det är en svagare form av polär kovalent bindning... Och att det beror på att elektronerna rör på sig, de är inte stabila utan kan förflyttas åt ett håll och bli mer negativ och då blir det andra hållet positivt (partiellt) . Jag har hört talas om att kväve har van deer waalsbinding.. Men jag vet bara att den har van deer waals bindning men hur skulle jag kunna ta reda på det om jag inte visste vilken bindning som ämnet har

Smaragdalena 78554 – Lärare
Postad: 13 nov 2019 21:43 Redigerad: 13 nov 2019 22:08

Det finns van der Waalsbindningar mellan alla molekyler, men om det finns några starkare intermolekylära krafter (t ex vätebindning eller dipol-dipol-bindning) så mär ks inte van der Waals-bindningarna. Ja, det är nvdW-bindningar som gör att kvävgas blir flytande och t o m fast när det är tillräckligt kallt. Det är också vdW-bindningar som håller ihop  stearinmoelkylerna med varandra i ett stearinljus.

Renny19900 1697 – Avstängd
Postad: 16 nov 2019 12:10

hur kan en enda kväve atom ha van deer waals bindning? Den har ju inte ingått i en kemisk förening?

Finns det ens någon bindning i atomen även fast den inte har ingått i någon förening? 

AlvinB 4014
Postad: 16 nov 2019 12:13 Redigerad: 16 nov 2019 12:17

Kvävgas består av molekyler med två atomer. Den har formeln N2\text{N}_2 och hålls ihop av kovalent bindning.

Däremot kan van der Waals-bindning uppstå även i ämnen vars partiklar bara består av en enda atom. Typexempel på detta är ädelgaserna, till exempel neon och argon.

Det verkar som du blandar ihop intramolekylära bindningar (inom molekyler, t.ex. kovalent bindning) och  intermolekylära bindningar (mellan molekyler, t.ex. van der Waals-bindning). I neongas finns ju bara en atom i varje "molekyl", så några intramolekylära bindningar finns inte, men det finns ju många separata atomer som kan binda till varandra i intermolekylära bindningar.

Renny19900 1697 – Avstängd
Postad: 16 nov 2019 12:49 Redigerad: 16 nov 2019 12:51

du har rätt! Jag insåg att jag hade blandat ihop de 2. 

Intermolekylära bindningar=mellan molekyler, som tex dipol dipol bindning, van deer waals bindning eller vätebindning

Intramolekylära bindningar = bindningar mellan atomer. Kovalent, polär kovalent bindning, jon bindning.etc

 

Men Min fråga är : 

I kvävgas finns det kovalent bindning som håller samman kväve atomerna. Detta är (intramolekylära bindningar). Varför finns van deer waals bindning om det redan finns kovalent bindning? Hur kan det bildas van deer waals bindning om elektronegativitets skillnaden mellan kväveatomerna är 0?

AlvinB 4014
Postad: 16 nov 2019 13:20

Van der Waals bindning har ingenting med kovalent bindning eller elektronegativitetsskillnad att göra. Du tänker nog på dipol-dipol eller vätebindning som uppstår när elektronegativitetsskillnader i de kovalenta bindningarna gör att en del av molekylen blir lite mer negativt laddad och en annan blir lite mer positivt laddad så att molekylerna kan attrahera varandra.

Van der Waals bindning uppstår när elektronerna tillfälligt avviker från sina banor i elektronskalen så att de kan attrahera andra atomer. Det är alltså elektronerna som orsakar van der Waals-bindningarna, så alla ämnen har van der Waals-bindning i någon mån. Det är bara att den är så svag jämfört med andra intermolekylära bindningar (t.ex. dipol-dipol eller vätebindning) att man brukar ignorera van der Waals-bindningarna om någon av de andra finns.

En annan sak som kan vara bra att veta om van der Waals-bindningarna är att de blir starkare ju större molekylen är (större molekyler har ju fler elektroner som kan orsaka bindningar). Stora organiska molekyler med många atomer har alltså mycket större van der Waals-bindningar än små molekyler som t.ex. kvävgas. Detta är förklaringen till att bensin (som mestadels består av långa kolvätekedjor) har högre kokpunkt än kvävgas (bensin är ju flytande vid rumstemperatur medan kvävgas är en gas).

Svara Avbryt
Close