1 svar
129 visningar
alex är nöjd med hjälpen!
alex 273
Postad: 23 maj 2019

vilka för- och nackdelar med varnashrama dharma

Hej

vilka för- och nackdelar för individ och samhälle kan man se med det hinduiska plikttänkadet (varnashrama dharma)? 

det finns många nackdelar såsom diskriminering och utnyttjning, men jag hittar inte fördelar 

kan någon hjälpa mig?

tack 

Jonto 2207 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 23 maj 2019 Redigerad: 23 maj 2019

Det kan vara svårt att se fördelar utifrån det värderingsperspektivet vi har i Europa där man sätter stort värde på individens frihet och möjlighet till att kunna självförverkliga.

Däremot kan sägas att ett samhällssystem kan bli mer effektivt och välfungerande när varje person har en specifik uppgift som den är ämnad att utföra och alla har sin givna plats i samhällssystemet som denne har fått utefter vad som är dennes plikt och vad denne anses utföra bäst.  Således behöver ingen fundera på vad som är hans eller hennes mening eller fundera på vad man ska bli eller göra utan det finns en tydlig väg att följa. Det skulle kunna vara en befrielse att slippa valmöjligheterna och slippa att behöva fundera på sin framtid.

Samhället behöver då inte heller ta lika mycket socialt ansvar om plikter vilar på individen. I många hinduiska samhällen har exempelvis barnen en plikt att ta hand om och försörja sina föräldrar. Detta gör att samhället inte behöver ordna med generös äldreomsorg och pensioner på samma sätt som i  europeiska stater. 

Svara Avbryt
Close