16 svar
424 visningar
Olaf-Johansson är nöjd med hjälpen
Olaf-Johansson 502 – Fd. Medlem
Postad: 10 maj 2020 11:12 Redigerad: 10 maj 2020 14:42

Vilka hormoner är egentligen fettlösliga?

Ville ha en liten separat tråd till de diskuterar här: pluggakuten.se/trad/signalamnen-och-receptorer/ 

Hur vet man ifall ett hormon kan ta sig in genom membranet, alltså hur vet man ifall ett hormon är fettlösligt. Ifall jag inte tänkt fel finns det främst tre typer av hormoner. Peptid, protein och steorid. Jag att steoridhormoner är fettlösliga. Jag antar att min fråga är hur vet jag vilka hormoner som är fettlösliga? 

mag1 8939
Postad: 10 maj 2020 11:22

Finns fler hormoner än så, kolla Wikipeida (engelska versionen är tyvärr som vanligt bättre).

Vilka som är fettlösliga, beror ju på deras lösningsförmåga i vatten/fett. Hur skulle du utveckla lösligheten för de olika typerna av hormoner?

Smaragdalena Online 78457 – Lärare
Postad: 10 maj 2020 11:23

Det räcker med den tråden du redan har - det blir så rörigt med flera trådar om samma sak. /moderator

Olaf-Johansson 502 – Fd. Medlem
Postad: 10 maj 2020 11:28 Redigerad: 10 maj 2020 12:44
mag1 skrev:

Finns fler hormoner än så, kolla Wikipeida (engelska versionen är tyvärr som vanligt bättre).

Vilka som är fettlösliga, beror ju på deras lösningsförmåga i vatten/fett. Hur skulle du utveckla lösligheten för de olika typerna av hormoner?

Jag förstår inte riktigt vad du menar? Det finns väl enbart 4 typer främst? Hormoner  kan ju enbart vara uppbyggda av lipider och proteiner. Proteiner kan delas upp i  aminosyror, peptider och proteiner. Medan lipiderna blir steorider? 

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 10 maj 2020 11:30

Ja... det är väl bara att tänka på kemin och gissa själv. Steroiderna är fettlösliga, men nu ser jag på wiki en annan typ som kallas eicosanoider. Vi lärde oss inte om denna i vår biokemikurs.

Olaf-Johansson 502 – Fd. Medlem
Postad: 10 maj 2020 11:38
Qetsiyah skrev:

Ja... det är väl bara att tänka på kemin och gissa själv. Steroiderna är fettlösliga, men nu ser jag på wiki en annan typ som kallas eicosanoider. Vi lärde oss inte om denna i vår biokemikurs.

Så det finns ingen allmän regel kring exempelvis att alla steoridhormoner är fettlösliga och alla proteiner molekyler är vatten lösliga? Så det finns alltså inget sätt att veta ifall ett hormon är vattenlösligt eller inte utan att veta kemiska strukturen av hormonet? 

mag1 8939
Postad: 10 maj 2020 11:39

Precis eicosanoiderna finns även där - de är viktiga för smärta och inflammation.

Det är bildningen av dessa som förhindras med de vanligaste receptfria läkemedlen mot smärta (den s.k. NSAID-klassen), de med verksamam substanserna paracetamol/ibuprofen/dikofenak.

Olaf-Johansson 502 – Fd. Medlem
Postad: 10 maj 2020 11:56
mag1 skrev:

Precis eicosanoiderna finns även där - de är viktiga för smärta och inflammation.

Det är bildningen av dessa som förhindras med de vanligaste receptfria läkemedlen mot smärta (den s.k. NSAID-klassen), de med verksamam substanserna paracetamol/ibuprofen/dikofenak.

Ja, men de är ju fortfarande en subgrupp till lipidhormonerna likt steorider

mag1 8939
Postad: 10 maj 2020 11:58

Nej.

Har du läst på t.ex. Wikipedia?

Olaf-Johansson 502 – Fd. Medlem
Postad: 10 maj 2020 12:11 Redigerad: 10 maj 2020 12:12
mag1 skrev:

Nej.

Har du läst på t.ex. Wikipedia?

Ja, tror det och där stod det att de är ett derviata av fettsyror, därför är de en subgrupp till lipiderna. 

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 10 maj 2020 12:14 Redigerad: 10 maj 2020 12:14

Asså det jag menar är att du kan använda din egna kemikunkap och tänka ut svaret själv. Proteiner kan vara både och, du vet att olika aminosyror har olika egenskaper?

Bra att du ställer frågor men jag förstår inte riktigt vad det är du vill reda ut här...

mag1 8939
Postad: 10 maj 2020 12:15

Ja kemiskt är både steroler och fosfolipider samma typ - lipider.

Men inom biologin, beskrivandes deras funktion, är de två olika klasser (som i Wikipedia). Klassningen är inom biologin mer baserad på deras funktion och metabolism, därav uppdelningen.

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 10 maj 2020 12:20 Redigerad: 10 maj 2020 12:21
OlafJohansson21 skrev:

Proteiner kan ju enbart vara uppbyggda av lipider och proteiner.

Nää... proteiner är proteiner och lipider är lipider.

Proteiner kan delas upp i  aminosyror, peptider och proteiner. Medan lipiderna blir steorider? 

Aminosyror kan inte agera som hormoner, men olika derivat av aminosyror kan vara hormoner. Peptider och proteiner betyder samma.

Olaf-Johansson 502 – Fd. Medlem
Postad: 10 maj 2020 12:48 Redigerad: 10 maj 2020 12:53
Qetsiyah skrev:
OlafJohansson21 skrev:

Proteiner kan ju enbart vara uppbyggda av lipider och proteiner.

Nää... proteiner är proteiner och lipider är lipider.

Proteiner kan delas upp i  aminosyror, peptider och proteiner. Medan lipiderna blir steorider? 

Aminosyror kan inte agera som hormoner, men olika derivat av aminosyror kan vara hormoner. Peptider och proteiner betyder samma.

Nu tror jag vi alla är lite ute och cyklar...eller bara jag.  Jag skrev fel där med proteiner syftar på hormoner.

 

Nej, proteiner och peptider är inte samma sak, deras längd åtskiljer de. Peptider kan som regel (väldigt diffus dock) kan vara upp till 50 aminosyror långa. Proteiner 50 eller längre. 

 

Jag tror jag fått svar på min fråga. Ifall jag förstått det rätt, eftersom det finns flera olika typer av aminosyror, vissa polära andra inte, innebär det att vissa är fettlösliga och andra inte. Med steorider och eikosanoider är det alltid fettlösliga

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 10 maj 2020 12:53
OlafJohansson21 skrev:

Nej, proteiner och peptider är inte samma sak, deras längd åtskiljer de. Peptider kan som regel (väldigt diffus dock) vara upp till 50 aminosyror långa. Proteiner 50 eller längre. 

Ja, men jag vill inte förvirra dig.

Jag tror jag fått svar på min fråga. Ifall jag förstått det rätt, eftersom det finns flera olika typer av aminosyror, vissa polära andra inte, innebär det att vissa är fettlösliga och andra inte. Med steorider och eikosanoider är det alltid fettlösliga

Exakt! Ett protein kan dessutom vara polärt och opolärt samtidigt i olika regioner eftersom den är så stor. 

Olaf-Johansson 502 – Fd. Medlem
Postad: 10 maj 2020 12:55

Tack så mycket allihop. :) 

Smaragdalena Online 78457 – Lärare
Postad: 10 maj 2020 14:44

(Tråden låstes av någon anledning inte före lunch, och nu är den så lång att det bara vore löjligt att låsa den...) /moderator

Svara Avbryt
Close