puthy08 är nöjd med hjälpen
puthy08 18
Postad: 20 okt 2021 22:16

Vilka partier som skulle kunnat bilda regering tillsammans?

Jag har alltid undrat hur flera partier skulle ha kunnat bilda en regering/hur partier samarbetar.

Jag har tänkt mig att t.ex. socialdemokraterna skulle kunnat bilda regering med vänsterpartiet då de både partierna har samma ideologier som t.ex. socialism. Men kan bara partier med samma ideologier kunna bilda en regering eller finns det några exempel på vilka partier som skulle kunnat bilda regeringar?? 

 

Prov på fredag, har tänkt på denna frågan för länge och hittar inget bra svar!

Teraeagle Online 18755 – Moderator
Postad: 20 okt 2021 22:23 Redigerad: 20 okt 2021 22:25

S och V skulle säkert kunna komma överens om mycket i regering, de gick till val på att bilda en regering tillsammans med MP valet 2010. Problemet är att Socialdemokraterna är ett väldigt stort parti som lockar både socialistiska och liberala väljare. Det är ett parti som försöker locka väljare från den breda medelklassen i landet med alla stora barnfamiljer, pensionärer osv. Om man bildar regering med V finns en risk att de mer liberala väljarna tycker att S har gått för långt vänsterut och därför väljer att rösta på ett högerparti istället. Dessutom försvårar ett samarbete med V i regeringen samarbetet med andra partier i riksdagen, vilket behövs eftersom S och V (inte heller tillsammans med MP) inte har en majoritet av riksdagens ledamöter bakom sig. De behöver stöd från exempelvis Centerpartiet eller Liberalerna, men dessa partier är till stora delar Vänsterpartiets ideologiska motståndare, speciellt i den ekonomiska politiken.

Jonto Online 8415 – Moderator
Postad: 20 okt 2021 22:31

Partier med olika ideologier kan absolut bilda regering. Exempelvis så har liberala partier(C, FP) bildat regering med konservativa/liberalkonservativa partier(M). Då partier dock tar många beslut gemensamt och måste vara överens om det mesta i politiken så bildar man oftast regering med partier som har samma eller åtminstone liknande ideologi. 

Allianspartierna som styrde i regering 1991-1994 och 2006-2010 hade liknande åsikter och ideologi

Socialdemokraterna och Miljöpartier som är i regering nu har också liknande åsikt och ideologi.

 

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har just nu stöd i riksdagen av Centerpartiet och Liberalerna. Att de inte ingår i regeringen beror delvis på att det finns stora skiljelinjer och olika ideologi mellan de och socialdemokraterna, som gör att man inte önskar sitta i regering ihop men ändå samarbeta. Det är dock inte otänkbart eller omöjligt att de skulle kunna ha ingått i regeringen och det diskuterades men partierna valde att stå utanför regeringen.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har som Teraeagle beskriver rätt utförligt, liknande ideologier och ståndpunkter. Vänsterpartiet har ofta velat ingå i regeringen men Socialdemokraterna har inte velat bilda regering med dem, då man har olika syn på exempelvis europapolitik och utrikespolitik som man måste enas kring om man ska sitta i regering tillsammans. Dessutom så är man rädd för att det ska bli svårare att samarbeta med övriga partier i riksdagen om man sitter i regering med Vänsterpartiet. Som Teraegale skriver så var det dock tänkt 2020 att de skulle vara med i regeringen med S om de vann valet 2010 och det är alltså heller inte omöjligt eller otänkbart med en S-V-regering. 

Det finns alltså inga formella hinder mot att bilda regeringar med andra partier, utan vilka partier som helst skulle kunna regera ihop i teorin. För att det ska fungera i praktiken så krävs dock att man kan enas kring viktiga frågor och att partierna vill regera tillsammans från båda parter.

Teraeagle Online 18755 – Moderator
Postad: 20 okt 2021 22:53

Ytterligare ett perspektiv är att det inte finns någon anledning för S att bilda regering med V eftersom V är det parti som ligger längst åt vänster i riksdagen. Deras mandat är på så sätt ”döda” och stödjer passivt en socialdemokratisk regering eftersom V aldrig skulle stödja en moderat statsminister. Socialdemokraternas strategi har ofta varit att lägga fram några förslag som de tror att V kommer att gilla och därmed kan räkna med deras stöd, eller åtminstone tillräckligt för att de inte ska göra högljutt motstånd mot S politik.

puthy08 18
Postad: 20 okt 2021 23:28

Tack så mycket! Ha en trevlig kväll<3

Jonto Online 8415 – Moderator
Postad: 20 okt 2021 23:43

Detsamma!

Svara Avbryt
Close