3 svar
49 visningar
stromqvist 2
Postad: 22 sep 2020

Vilken religion tycker du påverkar samhället mest?

Behöver like olika åsikter, skriv gärna varför du tycker vad du tycker. Ingenting är fel!

Välkommen till Pluggakuten! Hur tänker du själv om frågan? :)

stromqvist 2
Postad: 22 sep 2020

Jag själv vet inte riktigt. Kanske judendomen för då tillhör man inte bara en religion utan också ett folkslag. Men typ islam har ju 5 böner per dag vilket också påverkar väldigt mycket. Hinduismen är en kultur man lever i. Så det finns mycket olika.

Jonto 3893 – Moderator
Postad: 22 sep 2020

Mitt lite tråkiga svar är att det beror helt på hur man låter religionen påverka samhället.

Sverige är ett kristet land men vi är också ett sekulärt land där många inte är troende och där staten och religionen är skilda åt. Det gör att kristendomen inte i så stor grad påverkar samhället.

I mer kristna länder där kristna traditioner och religionen är viktigare som exempelvis USA eller Italien så har kristendomen ganska stor inverkan på människorna och samhället och exempelvis lagar ,m.m. , just för att många är kristna och lever efter traditionerna. 

Många islamska stater är teokratiska, det vill säga att lagarna och så som man styr samhället bygger på religion exempelvis sharialagar. Det finns dock också stater där islam har en ganska nedtonad roll och där folket lever sekulärt.

Saker man kan lyfta upp och titta på som argument för några religioner är exempelvis :

Hinduismen- bygger på ett kastsystem(hierarkier) som i Indien påverkar hur människor lever

Islam- sharialagar som implementerats i många länder. Finns regler för hur man beter sig

Kristendomen- högtider som samhället kretsar kring ex. jul och påsk m.m. är kristna. Dop, konfirmation, bröllop, begravning är religiösa sakrament från början som många genomför.

Svara Avbryt
Close