3 svar
7 visningar
sarah persson är nöjd med hjälpen
sarah persson 4
Postad: 24 nov 17:48

Vilket av historiebruken använder man sig av om man vill bilda en känsla av ”vi och dem”?

Har prov imorgon på historiebruk och förstår inte riktigt de olika bruken då jag inte hittar exempel någonstans. Jag tycker att det ideologiska historiebruket, det politiska och existensiella är väldigt lika varandra och svåra att särskilja när man ska granska vilka historiebruk som finns i en text tex. Så då undrar jag vilken av dessa tre används för att skapa en vi och dem känsla? Tänker att det kan vara alla tre? 

Ja det skulle man väl kunna göra med alla tre.

Jag tänker dock att det existentiella historiebruk är det som man använder sig mest av när man vill bilda en "vi och de"-känsla då detta historiebruk handlar om att

" stärka en identitet, t.ex. nationalitet eller etnicitet (en existens) kan sättet att använda historia kallas existentiellt historiebruk. Detta kan vara både positivt och negativt eftersom det kan användas både för att exkludera och inkludera människor i en gemenskap. Syftet är nästan alltid att svetsa samman människor kring en gemensam identitet. De som använder historia på detta vis lyfter ofta fram vissa historiska händelser eller förhållanden som stärker den gemensamma identiteten." (SO-rummet)

Identitet och gemenskap hänger ju nämligen precis ihop med det som du frågar om.

sarah persson 4
Postad: 24 nov 18:03

Tack för svar! 

Varsågod!

Svara Avbryt
Close