7 svar
143 visningar
mmajasjolund 8
Postad: 3 maj 12:45 Redigerad: 3 maj 12:49

Vilket budskap finns i filmen Forrest Gump när han befinner sig vid Vietnamkriget?

Jag har en historia uppgift där man b.l.a ska hitta budskap i olika filmklipp, nu skulle jag behöva hjälp med detta. 

Jonto 5988 – Moderator
Postad: 3 maj 13:10

Du som har sett filmen: Kan du berätta vad som händer och sker i scenen där han är under Vietnamkriget?

mmajasjolund 8
Postad: 3 maj 13:42

Det är kanske lättare om jag skickar en länk https://www.youtube.com/watch?v=3GElkwcKNek.

Idk:-):( 23
Postad: 3 maj 15:24

Det budskapet jag valde att fokusera på när jag såg filmen var när Forrest sa “Sometimes when people go to Vietnam, they go home to their mommas without any legs. Sometimes they don’t go home at all. That’s a bad thing. That’s all I have to say about that.”. Forrest förstår inte meningen med vad de gör i Vietnam. Det enda han vet om vietnamkriget är att folk skadas och dör utan att han förstår varför. Men när han deltar i Vietnam kriget så hjälper han sina kamrater och riskerar sitt egna liv, även när han blivit skjuten, genom att hjälpa de att överleva. För detta blir han sedan även tilldelad ”The Medal of Honor” av presidenten för sina insatser i Vietnam 1968. 

Fun fact: Scenen där Forrest Gump blir tilldelad medaljen av president Lyndon Johnson är egentligen tagen ur en verklig händelse. Egentligen är det Sammy L. Davis som får medaljen, men i filmen har Forrest Gumps huvud klippts in istället för Sammys. 

 

Hoppas att detta var hjälpsamt :)

Jonto 5988 – Moderator
Postad: 3 maj 15:32
mmajasjolund skrev:

Det är kanske lättare om jag skickar en länk https://www.youtube.com/watch?v=3GElkwcKNek.

Hur uppfattade du scenen?

Ett budskap är ju inte någonting som har ett tydligt "rätt svar" alltid utan vi kan uppfatta budskap olika. Så det vore först bra att höra hur du tolkat scenen. Om ordet "budskap" ställer till det, så börja bara beskriv hur du uppfattat scenen och vad du tänkte när du såg den.

mmajasjolund 8
Postad: 3 maj 16:23

Såhär har jag fattat det: Budskapet med detta filmklipp anser jag är att filmmakarna är emot Vietnamkriget, Forrest hade i princip ingen aning om vad han höll på med eller varför han ens var där. Vilket får det att framstå som att det inte är något bra. I filmklippet nämns det också att de letar efter en man som heter “Charlie”, det Forrest inte vet är att det är armén har ett sätt att göra förkortningar, särskilt när man pratar i radio. Detta visste inte Forrest så han trodde hela tiden att allt gick ut på att hitta “Charlie”.

Om du tänker annorlunda så får du jättegärna skriva vad du tycker.

Jonto 5988 – Moderator
Postad: 3 maj 17:54

Du är inne på något intressant i meningen "Forrest hade i princip ingen aning om vad han höll på med eller varför han ens var där. Vilket får det att framstå som att det inte är något bra."

Det tycker jag man kan utveckla. Krig fungerar ju på det sättet att staten kallar ut folk i krig för att strida för landet. Som du säger då förstår inte Forrest Gump varför de ska kriga. Med detta tror jag att de vill säga att Vietnamkriget inte var så förankrat bland USA:s befolkning och medborgarna. Det var ett krig som staten hade dragit sig in i men som inte hade stöd av folket, eller åtminstone tyckte filmskaparna inte att det var förankrat hos folket. Att kriget och USA:s inblandning var meningslöst , tycket även många i Sverige som protesterade. Wikipedia skriver exempelvis: " Vietnamkriget, och i synnerhet USA:s inblandning, var hett debatterat när det pågick och fortsätter att vara föremål för debatt. Generellt brukar personer som identifierar sig som vänster anse att Vietnamkriget var ett helt onödigt och illegitimt krig. Jan Guillou skrev i Aftonbladet att ”det fanns inga respektabla eller ens så kallat realpolitiska godtagbara motiv för denna [amerikanska] folkmordspolitik” och kallade Vietnamkriget ”USA:s längsta, grymmaste och mest meningslösa krig”.[41]"

mmajasjolund 8
Postad: 3 maj 18:35

Tack för att du tar dig tiden att svara, jag är väldigt för det tacksam. 

Tror du att detta klippet/scenen kan ha haft någon betydelse i sin samtid respektive nutid?

Svara Avbryt
Close