15 svar
65 visningar
Holmqvist är nöjd med hjälpen
Holmqvist 47
Postad: 9 jun 15:57

Vinklar i en klocka

Hej! 
Behöver hjälp med 3111 c uppgiften..

Hela cirkel är ju 360 grader så vinkel på bilden är 120grader då 360/3 = 120.

Men förstår inte hur jag ska går tillväga på uppgift c.. någon som skulle kunna hjälpa mig förstå?  :) 

Holmqvist skrev:

Hej! 
Behöver hjälp med 3111 c uppgiften..

Hela cirkel är ju 360 grader så vinkel på bilden är 120grader då 360/3 = 120.

Men förstår inte hur jag ska går tillväga på uppgift c.. någon som skulle kunna hjälpa mig förstå?  :) 

Börja med att rita upp en klocka som visar 16:45. Tänk på att timvisaren inte kommer att peka exakt på någon siffra. Lägg upp bilden här.

Ture 3674
Postad: 9 jun 16:12

Rita en bild av klocken och hur visarna står 16.45 och vilken vinkel som söks.

timvisaren rör sig 360 grader på 12 timmar, hur långt har den kommit i grader 16.45?

minutvisaren rör sig 360 grader på 60 minuter, hur långt har den kommit i grader på 45 minuter?

utgå från att 0 grader är rakt upp. 

Holmqvist 47
Postad: 9 jun 16:21

Jag testade att ta 360/12 = 30 

30 • 5 = 150 

 Men det stämmer inte.. :/

När klockan är kvart i fem skall timvisaren peka nästan på 5, inte på 4 som in din bild.

Holmqvist 47
Postad: 9 jun 16:25
Smaragdalena skrev:

När klockan är kvart i fem skall timvisaren peka nästan på 5, inte på 4 som in din bild.

Okej.. men förstår fortfarande inte hur jag ska räkna ut det? 

Läs Tures tips lite högre upp i tråden

Holmqvist 47
Postad: 9 jun 16:49
Ture skrev:

Rita en bild av klocken och hur visarna står 16.45 och vilken vinkel som söks.

timvisaren rör sig 360 grader på 12 timmar, hur långt har den kommit i grader 16.45?

minutvisaren rör sig 360 grader på 60 minuter, hur långt har den kommit i grader på 45 minuter?

utgå från att 0 grader är rakt upp. 

360 / 12 = 30 

30 grader på 5 min 

4 • 30 = 120

30/4 = 7.5 = 15 min 

7,5 • 3 = 22.5

4 • 30 = 120

120 + 22.5 = 122.5 grader? 

Vad är det för vinklar du räknar ut? Har du ritat en korrekt bild?

Holmqvist 47
Postad: 9 jun 17:16
Smaragdalena skrev:

Vad är det för vinklar du räknar ut? Har du ritat en korrekt bild?

360 / 12 = 30 grader = 1 tim

Eftersom 360 grader är 12 tim måste 1 timme vara 30 grader eller är jag helt ute och cyklar? :) 

Är det vinkeln mellan timvisaren kl 16:45 och "klockan 12" du har beräknat?

Holmqvist 47
Postad: 9 jun 17:42
Smaragdalena skrev:

Är det vinkeln mellan timvisaren kl 16:45 och "klockan 12" du har beräknat?

Jag tänker nog helt fel.. men om vi säger att timvisaren istället hade stått på 5 och minutvisaren på 9 hade vinkel varit 120 grader eller hur? 

 Men nu står timvisaren i mellan 4 - 5 vilket ställer till det för mig.. 

Timvisaren rör sig 30o på en timme. Kl 16:45 har timvisaren rört sig 4.30+0,75.30 = 142,5o från "kl 12". 

Minutvisaren har rört sig 3/4 varv sedan "hel timme", d v s 270o

Hur stor är vinkeln mellan de båda visarna?

Holmqvist 47
Postad: 9 jun 20:46
Smaragdalena skrev:

Timvisaren rör sig 30o på en timme. Kl 16:45 har timvisaren rört sig 4.30+0,75.30 = 142,5o från "kl 12". 

Minutvisaren har rört sig 3/4 varv sedan "hel timme", d v s 270o

Hur stor är vinkeln mellan de båda visarna?

Alltså 4 • 30 + 0.25 • 30 = 127.5 grader bör det då bli? 

270-142,5 = 127,5 skulle jag säga. Räknar du baklänges "hyra hela timmar och en kvart" från kl 9-positionen?

Holmqvist 47
Postad: 10 jun 15:07
Smaragdalena skrev:

270-142,5 = 127,5 skulle jag säga. Räknar du baklänges "hyra hela timmar och en kvart" från kl 9-positionen?

Ja juste det stämmer.. nu har polletten ramlat ner tack för all hjälp! 

Svara Avbryt
Close