2 svar
7028 visningar
2004em är nöjd med hjälpen
2004em 4 – Fd. Medlem
Postad: 15 nov 2018 21:51

Voltmetern i kopplingsschema

Varför kopplar man voltmetern under resistorn och inte i samma ”krets” om man säger så? (Se bild) Och en extrafråga om någon kan, varför är resistansen låg i en amperemeter och hög i en voltmeter. Behöver verkligen hjälp och hittar ingen bra och enkel sida som förklarar! 

AndersW 1622
Postad: 15 nov 2018 22:45

Spänningen du vill mäta ligger över resistansen och därmed måste du koppla in voltmetern parallellt.

För att uttrycka det på ett annat sätt: Du mäter alltid en skillnad mellan två punkter när du mäter spänning och måste då ha något som orsakar ett spänningsfall som du mäter över.

Eftersom voltmetern skall kopplas in parallellt bör den ha en hög inre resistans. Det beror på att en del av den ström som går igenom resistansen innan man kopplar in voltmetern kommer att gå igenom voltmetern istället. Genom att strömmen minskar kommer spänningen över komponenten att minska. Därför är det viktigt att så liten del av strömmen går igenom voltmetern och därför skall motståndet i denna vara högt.

Med amperemetern är det tvärtom. När du skall mäta strömmen måste du känna av strömmen ledaren och därför måste amperemetern kopplas in seriellt i kretsen. Men då får du två seriekopplade motstånd och därmed en delning av spänningen på dessa två. Om då amperemetern har ett så lågt inre motstånd som möjligt kommer en mindre del av spänningen att hamna över amperemetern och därmed blir påverkan på kretsen mindre.

woozah 1414 – Fd. Medlem
Postad: 16 nov 2018 09:22

För att utveckla Anders resonemang lite:

Man vill alltså ha en ideal amperemeter och en ideal voltmeter. En ideal amperemeter har noll resistans (ingen påverkan alls, mäter bara strömmen) och en ideal voltmeter har oändligt stor resistans (ingen ström genom voltmetern).

Svara Avbryt
Close