1 svar
66 visningar
sZaz är nöjd med hjälpen!
sZaz 28
Postad: 25 apr 2019 Redigerad: 25 apr 2019

Yttrandefrihet, religionsfrihet och tolerans

Finns det riktigt bra argument eller motargument som ni skulle dela med er av som skulle kunna hjälpa mig på traven inom ämnet Yttrandefrihet,  religionsfrihet samt tolerans. 

Varför är tolerans så värdefullt och är tolerans lösningen på många problem i ett samhälle i så fall vilka problem ? 

Tacksam för svar.

Vi har ett samhälle där vi alla är väldigt olika och har olika livssituation, förutsättningar, åsikter och värderingar samt också ganska stora individuella rättigheter att leva som vi vill, uttrycka oss som vi vill och tro på vad vi vill. Därmed om man vill leva i samhället så måste det finnas en tolerans för vad andra gör, eftersom lagstiftningen fungerar så att människan har stora friheter över sitt liv. Dessa levnadssätt och idéer kan vara svåra att förena och det förstår nog många är svårt att skapa ett samhälle där alla tycker samma sak, beter sig lika och lever sina liv på samma sätt. För att undvika konflikter så behöver man då kanske acceptera att man inte tycker lika och tolerera varandra.

Sen finns begränsningar i våra friheter såväl i religionsfriheten som i yttrandefriheten samt lagar i samhället som sätter gränser. Man ska naturligtvis inte behöva tolerera att människor med religiösa motiv får använda hedersrelaterat våld, att man uttrycker sig nedvärderande och rasistiskt mot människor eller sådant. 

Tolerans handlar ofta om någon slags balans. Man kan ta ganska enkla exempel. Du får nog kanske tolerera att din granne har fest någon gång ibland och spelar lite musik men du ska inte behöva tolerera att din granne spelar musik på högsta volym varje kväll så att du inte kan sova, det brukar vi reglera av hyreslagstiftning. Vi får tolerera att folk demonstrerar för sin sak ute på gator och torg även om vi inte tycker att det är saker vi absolut inte håller med om det de propagerar för är en grundbult i demokratin. Vi ska dock inte behöva tolerera att de brukar våld, stör ordningen på torget och beter sig illa, det finns det ordningslagar som reglerar.

Svara Avbryt
Close