5 svar
1613 visningar
zainab999 738
Postad: 31 jan 2022 00:17

Amerikanska revolutionen

Hej, jag undrar vad är de bakomliggande och utlösande orsakerna i amerikanska revolutionen?  

Jag vet orsakerna men jag kan inte skilja mellan bakomliggande och utlösande orsakerna och hur jag kan resonera kring det.

Jonto Online 9216 – Moderator
Postad: 31 jan 2022 00:45

Kan du skriva upp de olika orsakerna som du har hittat så kan vi utgå från det?

Bakomliggande orsaker är saker som funnits under en längre tid innan revolutions utbrott men som inte satte igång revolutionen

Utlösande orsaker är en händelse eller orsak som tydligt sätter igång förloppet . Jämför tanken "Droppen som fick bägaren att rinna över". Det finns exempelvis en känd händelse och ett bråk om en viss handelsvara som tydligt satte igång den amerikanska revolutionen som man räknar som utläsande faktor. Det tror jag att du vet vad det är (?)

zainab999 738
Postad: 31 jan 2022 00:51

Ekonmi----> skatter som ledde till missnöje, handelsregler t.ex man fick bara handla med Storbritaninen, boston tea party, brist på inflytande, upplysningstankar t.ex att alla ska ha lika rättigheter och att en kung ska inte ha all makt.

Så t.ex missnöje var bakomliggande orsak och tea party var utlösande? Men hur kan jag resonera på ett sätt så att jag förstår tydligt hur dessa hänger ihop?

Jonto Online 9216 – Moderator
Postad: 31 jan 2022 03:16

Missnöje med orättvisa handelsregler och brist på inflytande, missnöje med britternas styre är absolut bakomliggande orsaker, då detta funnits under längre tid för kolonierna.

Boston Tea Party var en utlösande händelse. Boston Tea party handlade om ökade skatter/tullar på brittiskt te som var en viktig symbolvara som skeppades från britterna. Så ökade skatter/tullar på te är egentligen själva orsaken.

Länken bakom att förklara hur de hänger ihop, är lite av bilden "droppen som får bägaren att rinna över". Det vill säga att de bakomliggande orsakerna är de viktigaste orsakerna som ligger till grunden för skeendet och är det som har "fyllt upp bägaren". För att något dock ska bryta ut krävs en utlösande faktor eller händelse som är "droppen som får det att rinna över". Det skulle kanske egentligen lika bra kunnat vara en annan händelse/orsak om detta inte skett, då bägaren redan var full sedan innan. 

Skatter/tullar på brittiskt te som kolonierna var tvungna att betala hänger ju också ihop med orättvisa handelser och brist på inflytande som var bakomliggande orsaker.

zainab999 738
Postad: 31 jan 2022 14:06

Aha så man kan säga att det blev för mycket och då exploderade  den här "bollen" som är fylld med missnöje? Så om befolkningen inte var missnöjd då hade det inte ha funnits ett land som heter Amerika? Det hade förändrat vårt samhälle idag också väl? Eftersom på grund av frihetskriget så blev många inspirerade och gjorde revolution också. När det gäller sambandet mellan utlösande och bakomliggande då kan man säga väl så här att själva revolutionen berodde på de bakomliggande orsakerna eftersom det var dem som fick amerikanerna att kämpa för att bli fria.

Jonto Online 9216 – Moderator
Postad: 31 jan 2022 18:53

Ja så kan man beskriva det. Missnöjet med rättigheter, inflytande och handel var som en stor boll som var grunden för allt och som skapade revolutionen. Sen var det skatten på te och Boston Tea Party som utlöste satte den i rullning. Om inte skatten på te hade kommit så hade säkert en annan händelse som blivit utlösande lite senare, för att krutdunken bara väntade på att explodera.

Revolutionen som handlade om rättigheter, frihet och frigörelse har inspirerat till andra frihetskamper ex. i Frankrike. Efter amerikanska revolutionen så skapades USA med ett demokratiskt parlament och en konstitution istället för britternas envälde. Det har inspirerat och legat till grund för den demokrati och samhällssystem som finnas idag, framför allt i USA; men även i andra länder.

Svara Avbryt
Close