4 svar
195 visningar
micke2z är nöjd med hjälpen
micke2z 131
Postad: 5 jan 00:47

Är matte 4 svårt?

Jag är snart färdig med matte 3c, då jag känner att det har gått rätt smidigt.  De har varit tider där jag har fastnat för något, men det brukar alltid mjuknar till sig så jag fattar de snabbt. Jag har typ sett matten som ett spel som man fick lära sig hur de fungerar, då vissa uppgifter hade extra steg, kombinationer av lösningar för att lösa en uppgift. 

Jag skulle vilja plugga till byggingenjör. Men jag har funderat på om det kan vara nyttigt att plugga upp matte 4 detta året. Jag kommer förmodligen plugga upp matte 4, jag har ju sniffat lite på trigometriska 1 och enhetscirclen. Då jag plugga fysik 2 detta året. 

Slutligen undrar jag hur många nivåer av matte de finns. Vad menas med universitets matte? 
- 'är matte 5 något o ha om man inte är förtjust i att programmera eller räkna på raketer?

mrpotatohead 3524
Postad: 5 jan 01:09

Kolla i mattecentrums mattebok, finns nere till höger här på Pluggakuten

Jonto 9009 – Moderator
Postad: 5 jan 02:57

Slutligen undrar jag hur många nivåer av matte de finns. Vad menas med universitets matte? 
- 'är matte 5 något o ha om man inte är förtjust i att programmera eller räkna på raketer?

Det finns Matte 5 och sedan även en kurs som heter "Matematik-specialisering". De ger inga ytterligare behörigheter till universitetet. Om du väljer ett program på universitetet som kräver Matematik 4, så kan du ju få meritpoängen för de kurserna såklart. Matematik 5 är en lite spretig kurs som jag aldrig själv har läst. Den innehåller några olika moment Mängdlära, Kongruensräkning, Bevisföring, Kombinatorik och Differentialekvationer. Jag läste flera matematikkurser på universitet i min lärarutbildning med bara Matematik 4 som grund, Jag upplevde inte att de som hade läst Matematik 5 av mina kurskamrater hade en stor fördel, utan de sakerna gick ganska lätt att plocka upp när de dök upp i universitetskurserna utan att ha förkunskaper. Dessutom har universitetsprogrammen i matematik ofta någon introduktionskurs som delvis repeterar det som gymnasiematten har tagit upp. 

naytte 3503
Postad: 5 jan 10:37

Jag går både matte 5 och matte 4 just nu och kan bekräfta att kurserna inte har något med varandra att göra överhuvudtaget. Det enda som skulle kunna vara användbart i matte 4 från matte 5 är kanske differentialekvationer.

Var också lite försiktig om du ska välja matte 5. Egentligen ska det vara en av de enklare kurserna men beroende på lärare kan den bli djävulskt svår också.

Smaragdalena 76320 – Lärare
Postad: 5 jan 10:48 Redigerad: 5 jan 10:49

Ma4 är rolig och ganska svår (olika för olika elever, förstås).

Ma5 är delvis väldigt annorlunda än Ma1-Ma4, man måste tänka på ett annat sätt. Det känns ganska tydligt att den är ett hopkok av två tidigare kurser: dels MaE, som byggde på MaABCD, dels matte diskret, som man kunde läsa direkt efter Ma1.

Svara Avbryt
Close