2 svar
45 visningar
xvCL 61
Postad: 14 nov 10:12

Feministiskt perspektiv

Hur analyserar man en text utifrån ett feministiskt perspektiv? Finns det något som är extra viktigt?

Jag tänker att man tittar mycket på hur kvinnan är framställd i berättelsen.

naytte 1042
Postad: 14 nov 11:37

En bra fråga här är vad ett feministiskt perspektiv ens innebär. Feminismen har många olika förgreningar med tyngdpunkt i väldigt olika frågor. 

En sak jag har lärt mig genom hela min tid i skolan är att man i ämnen som svenska ofta försöker göra sig viktig genom att använda fina formuleringar som inte betyder något. Fråga din lärare. 

Det beror väl lite på vad det är för text. 

Men ja det är rimligt att studera hur kvinnan framställs och skildras i texten kontra hur männen framställs och skildras. Det är dock inte bara att göra utan jag håller med naytte att man som elev behöver få mer konkreta saker att studera eller ta ställning till om man ska göra en feministisk analys.

Ett exempel på en sådan fråga om man läst en ungdomsbok skulle kunna vara: Finns det några skillnader i hur tjejer eller killar bemöts i klassen(exempelvis kring vilka normer som verkar gälla)? Vad tror du att detta kan bero på? Försöker någon i boken att bryta dessa könsnormer?

Så ja fråga läraren mer tydligt om vad denne menar men i någon mån så handlar ju ett feministiskt perspektiv om att se på vilket sätt som kön spelar in i berättelsen och hur manliga respektive kvinnliga karaktärer framställs, agerar och resonerar. Också delvis om hur mycket plats de tar i berättelsen.

Det är dock svårt att veta helt när vi inte vet vad det är för text.

Svara Avbryt
Close