7 svar
1434 visningar
Päivi 5547 – Avstängd
Postad: 13 jan 2018 06:15 Redigerad: 13 jan 2018 06:23

(Finska) som språk! Kommentarer eller frågor, ville visa lite

Min sambo var intresserad av lära finska. Tänkte bara visa, hurdan grammatik det är i finska språket. Det är inte lätt komma ihåg orden, när finska språket har riktigt långa ord. 

Finska är ett ändelse  språk. I finska språket finns det 15 st kasus både singularis  och pluralis. De här ändelserna som man använder som finns i kasus kan man tillsätta ovanpå ett ordet eller dra ifrån och tillsätta något annat istället. Det kan vara en ändelse fr ån början, kan man få sätta ytterligare ändelser  eller dra ifrån.

Sedan är finska mycket rikt språk. I finska finns inte så mycket låne ord. I finskan finns det ord som inte går alltid översätta. Språket är så rikt. I finska finns det mycket synonymer. I svenskan kanske du känner 6 st som betyder samma sak. I finska har man 20 ord som betyder samma sak. Inte ens vi som har finska modersmål kan allt. 

Vad som skiljer mellan svenskan och finskan är att vokalerna  uttalas  på annat sätt. 

Finska är mycket svårt  språk. 

Jag försökte lära min sambo finska eftersom han var intresserad av det. Han fick hålla på tjata om pronomen. Han fick skriva samma ord en hel sida för att få det fästa.

Visar bilder på det. 

Kommentera och ställ frågor.

Affe Jkpg 6630
Postad: 13 jan 2018 10:46

Jag har läst och kunde förr prata lite polska. Som exempel så böjs i polskan substantiven i sju kasus, tre genus och två numerus (singular, plural). Då blir det 7*3*2=42 sätt att böja bara ett substantiv!

Päivi 5547 – Avstängd
Postad: 13 jan 2018 11:10 Redigerad: 13 jan 2018 11:10

Det är en hel del även i finskan. Det ingår även substantiv, adjektiv, pronomen, räkneord, tiden. Det finns en hel del frågor vem, vems, var, varifrån, vart och varför det blev så, vad blev du. Allt detta ingår i kasus. Det finns säkert mer som jag inte kommer på nu. Det ska böjas till singularis och pluralis. 

Många finnar kan det här, men det finns många som har lite problem med det. I finska finns det 15 kasus.

Affe Jkpg 6630
Postad: 13 jan 2018 12:04 Redigerad: 13 jan 2018 12:04

Annars tycks finskan i alla fall delvis fungera som polskan. Ordet "är":

Olen:      Jestem
Olet:       Jesteś
Hän on: On/ona jest
Olleme: Jesteśmy
.
.

Päivi 5547 – Avstängd
Postad: 13 jan 2018 12:31

Det finns lite så i franskan och spanskan också. Jag vet inte hur många kasus de språken har. Påminner lite i alla fall. Har man lärt använda dessa bra, när det gäller finska språket  och kan böja, har man kommit bra bit framåt med språket, men det är mycket ord sedan därefter också. Det är rikt med ord. Långa ord. Jag har läst ett år franska. Proven gick strålande bra. Jag tycker ändå om matte. Kinesiska ville jag lära mig, men min mor sa nej till kinesiska. 

Kinesiska bokstäver  är symboler. En kinesisk bokstav är en hel mening. Ser ut som skog med  kvistar och punkter. Man måste kunna 10 000 sådana  bokstäver  för att kunna kinesiska bra. Visst man kan vara intresserad av språket, men det kommer man aldrig att lära. Det kan vara lite roligt så där. Man har ingen användning av språket. Deras mat är ju God i alla fall. De låter rätt roliga, när de pratar. Trevliga människor och vänliga som jag har mött. Något annat kan jag inte säga. 

Affe Jkpg 6630
Postad: 13 jan 2018 12:57

Kinesiska (mandarin) hade varit "super-coolt" att kunna i alla fall på "turistnivå".
Jo, man kan ha användning av ett språk som runt en miljard människor förstår :-) 

Jag är intresserad av tyska, men jag kommer aldrig att lära mig språket som en "infödd" tysk. Ibland är det lite roligt så där. Jag har ofta haft användning av tyska språket och deras öl och schnitzel är ju goda :-) Trevliga och vänliga tyskar har jag mött. Även om någon annan (ej tysk-talande) kan påstå annat. 

Fundera över vad som är dina bästa intressen och ta till vara på dom.

Päivi 5547 – Avstängd
Postad: 13 jan 2018 13:03

Det är en annan femma om man lär språket. Kinesiska är mycket svårt språk. Man kommer inte långt med det, hur man än bär sig åt. 

Det kan vara lite roligt så där, men kunna använda språket så att folk förstår vad du säger. Visst lite kan man lära, men man kommer inte långt med det. Börjar grammatiken bli besvärlig tar det snabbare slut. Finska är sådant språk. 

Affe Jkpg 6630
Postad: 13 jan 2018 13:49

Några miljoner finska medborgare har lärt sig språket, utan att knappt läst en rad grammatik!

Runt en miljard kineser har lärt sig mandarin...undrar hur dom har "bärt sig åt".

Svara Avbryt
Close