3 svar
1620 visningar
desperat är nöjd med hjälpen
desperat 508
Postad: 4 okt 2022 19:41

Fördelar och nackdelar med grundlagarna

Hej! Jag ska försöka beskriva fördelar och nackdelar med de svenska grundlagarna, och jag har kommit så här långt:

 

Regeringsformen 

  • Fördel: gör det tydligt hur sverige ska styras och vem som får besluta om vilka frågor.
  • Nackdel: 

Successionsordningen

  • Fördel: 
  • Nackdel: 

Tryckfrihetsförordningen

  • Fördel: främjar demokratin. Människor får fritt uttrycka sina åsikter i skrift.
  • Nackdel: kan bli knepigt när någon skriver något olämpligt som inte “borde” skrivas, men det är “okej” på grund av tryckfrihetsgrundlagen. 

Yttreandefrihetsgrundlagen 

  • Fördel: främjar demokratin. Människor får tycka och säga vad de vill. 
  • Nackdel: kan bli knepigt när någon säger något olämpligt, tex rasistiskt, men det är “okej” på grund av yttrandefrihetsgrundlagen.

 

Har jag tänkt rätt så här långt? Jag skulle verkligen också uppskatta ifall någon kan hjälpa mig att komma vidare med regeringsformen och successionordningen! 

Jonto 9212 – Moderator
Postad: 4 okt 2022 20:38

Jag tycker först om främst att uppgiften är ganska dum. Grundlagarna är grunden i vår demokrati och statsskick. De måste finnas, så jag tycker egentligen inte att det finns några nackdelar med dem och inte heller fördelar. Personligen skulle jag nog kalla det för att de snarare har styrkor och svagheter.

Jag tycker du har tänkt rätt kring yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförodrningen men nackdelarna kan man kanske uttrycka lite tydligare. Det som det handlar om och som du är på väg mot är att de lagarna går i strid med vissa andra lagar. Exempelvis kan du inte få uttrycka dig helt fritt. Vi har exempelvis lagar emot hets mot folkgrupp, ärokränkning och verbala kränkningar. Då blir det alltid en svår avvägning vad som ska gälla. Lika så, får inte tidningar och media trycka exakt vad de vill. Det finns lagar om förtal och etiska principer som tidningarna måste tänka på. Det blir ofta domstolsfall där tryckfriheten eller yttrandefriheten står emot något annat.

Regeringsformen anger ju hur Sverige ska styras. Det finns inga nackdelar med det. Då får man i så fall diskutera kring olika delar av regeringsformen som man kan ändra. I regeringsformen står exempelvis att vi har ett proportionellt valsystem som leder till att det blir många små partier och svårt att bilda regering. Det kan ju vara en nackdel och att man då skulle kunna ändra det till ett majoritetsvalsystem. Likadant så står det i regeringsformen att Sverige är en representativ demokrati, där det är svårare för medborgare att påverka. Med mer direkt demokrati i regeringsformen så kan människor påverka enklare genom folkomröstningar. Så regeringsformen som helhet har inga problem men man kan ha olika åsikt om bestämmelser i den. 

Succestionsordningen reglerar ju monarkin. Där är det också svårt att tala om fördelar och nackdelar. Den reglerar vem som får ärva titeln som monark/statschef när denne dör. En del tycker att kungahuset och att vi har en arvsmonarki är bra då det skapar en kontinuitet och tradition. Då är man positiv till lagen. Om man däremot som andra tycker att ämbeten i Sverige ska man inte kunna ärva utan att man ska välja statschef demokratisk, då är man ju negativ till lagen. Det går inte att kalla förfördelar och nackdelar. Det som nog de flesta tycker är positivt i alla fall är att 1980 så gjordes grundlagen jämställd, så även kvinnor kan ärva tronen på lika villkor som manliga avkommor. 

desperat 508
Postad: 5 okt 2022 10:44

WOW tack för ditt fantastiska svar!! Jag uppskattar verkligen din hjälp så mycket. 

 

Nu förstår jag mycket bättre hur jag ska tänka och resonera. 

 

Tiotusen tack!

Jonto 9212 – Moderator
Postad: 5 okt 2022 16:31

Ingen orsak.

Lycka till!

Svara Avbryt
Close