4 svar
605 visningar
hejhej1233 4 – Fd. Medlem
Postad: 22 mar 2021 19:27 Redigerad: 22 mar 2021 19:29

Historia imperialismen nutid, framtid

läser historia 1b och har fastnat på en fråga om imperialismen, hade uppskattat mer detaljerad och inte så ytligt svar. Frågan lyder: Om vi tittar på världen idag, vilka spår tycker du dig kunna se av Imperialismens tankar? Hur kan detta tänkas påverka framtiden? 

Det jag hittills kommit på är exempelvis religion och språken i tex Afrikas länder som finns kvar än idag tex Franska som talas i vissa länder i Afrika utifrån att de va kolonier av tex fransmän. Detsamma gäller tex kristendomen men vet inte riktigt vad mer jag ska skriva och vad mer jag kan gå i detalj på för högre nivåer. Både språk, religion men också andra aspekter, dessutom framtiden. 
tacksam för hjälp :)

Smaragdalena 78518 – Lärare
Postad: 22 mar 2021 19:30

Välkommen till Pluggakuten!

Flyttade din tråd från Fler ämnen/Andra ämnen till Samhällsorientering/Historia/Gymnasium. /moderator

Jonto 9212 – Moderator
Postad: 22 mar 2021 19:44

Språk och religion är två bra punkter. För att fördjupa dessa punkter så skulle du kunna ge exempel. Gå in och titta på Afrikas länder. Vad finns där för officiella språk i de olika länderna? Hur många talar detta som modersmål? Hur står det sig mot de inhemska språken? Vill man gå ännu djupare så kan man gräva ner sig i ländernas historia? Hur gick det till när europeernas koloniserade länderna? Tvingade man på dem språken eller blev det en naturlig utveckling att franska/spanska/engelska började talas där?

För att fördjupa punkten om religion så gäller det ju då kristendomen. Hur kan man se att kristendomen är en stor religion i Afrika? Titta på några olika länder i Afrika och se hur stor andel av befolkningen som är kristna? Vill man fördjupa ännu mer så läs om missionärerna i dessa länder och förklara hur det kom sig att de blev kristna. Missionärer är i detta fallrt europeeer som kommer till Afrika och predikar kristendomen. 

En annan viktig punkt tycker jag ju är handeln. Kolonierna handlade varor med sina kolonialmakter. Vilka varor skickade kolonierna till Europa? Vad skickade Europa för varor till kolonierna? Än idag är handeln mellan Afrika och Europa stor. På vilka sätt kan man se likheter med handeln idag? Är det liknande typer av varor som säljs mellan länderna? Är det samma villkor idag som då, nämligen att det framför allt är Europa och väst som vinner på handeln medan afrikanska länder utnyttjas? Finns det fortfarande drag av detta i världshandeln?

 

Där tycker jag du har en mängd intressanta punkter att ta upp. Sen får du om du vill ha mer detaljerad hjälp än så, så måste du ställa mer detaljerade frågor om vad i detalj som det är som du behöver hjälp med eller har svårt med.

hejhej1233 4 – Fd. Medlem
Postad: 22 mar 2021 20:14

Yes tack så jätte mycket för hjälpen!

Fick inte riktigt svar på frågan om framtider som lyder, hur kan detta tänkas påverka framtiden? 

Jonto 9212 – Moderator
Postad: 22 mar 2021 20:17

Framtiden är alltid svår att se in i och jag ser inte riktigt heller kopplingen till framtiden i detta fall, om jag ska vara ärlig. HAr inget bra svar på det.

Svara Avbryt
Close