5 svar
58 visningar
DenDanne är nöjd med hjälpen!
DenDanne 285
Postad: 12 jan 2019

Hur förklarar man detta?

Om vi har t.ex. eln 12 så är det lika med 12. För att ln 12 betyder det jag ska upphöja e med, för att få 12 och om jag då upphöjer e med ln 12 så får jag ju 12. 

Men hur förklarar jag att ln e12=12? 

Och en fråga till, visst är väl ln ett annat sätt att skriva loge?

woozah 1242
Postad: 12 jan 2019 Redigerad: 12 jan 2019

Använd att ln(ab)=b·ln(a)ln(a^b)=b\cdot ln(a). Då får du direkt att ln(e12)=12ln(e)=12ln(e^{12})=12ln(e)=12, eftersom ln(e)=1ln(e)=1.

lamayo 2103
Postad: 12 jan 2019 Redigerad: 12 jan 2019

Hej!

ln kan skrivas loge.Det gäller att lne12=12lneEftersom lne=1 blir lne12=12

Edit: woozah hann före

DenDanne 285
Postad: 12 jan 2019

Men hur kan jag förklara att ln e=1?

lamayo 2103
Postad: 12 jan 2019 Redigerad: 12 jan 2019

Det som menas med lne är e^x=e. Vilket ger att x=1 och därmed lne.

DenDanne 285
Postad: 12 jan 2019

Nu är jag med! Tackar!

Svara Avbryt
Close