elsapelsa är nöjd med hjälpen
elsapelsa 8
Postad: 6 sep 15:46

Hur har dagens demokrati blivit påverkad av demokratin i Aten?

Vi har fått denna fråga efter att ha lyssnat på en podd om framväxten i Aten Såhär har jag skrivit än så länge:

Vår moderna demokrati liknar Atens demokrati på vissa sätt men är även väldigt olik. Men vissa saker som finns kvar är till exempel direkt demokrati i vissa val, folkomröstningar. Men vi har också lärt oss att direkt demokrati leder till lägre röstdeltagande, och istället börjat använda oss av representativ demokrati. Representativ demokrati innebär att befolkningen röstar på partier som de tycker har samma intressen och viktiga frågor. Sedan är det befolkningens röster som ger partierna makt för att rösta i mindre viktiga frågor som kanske inte berör hela folket. 

Efter dåtidens Aten har även grupperna som är röstberättigade ökat, stora folkrörelser har resulterat i att en mycket större del av folket rösta. 

Men det känns som om jag missar lite? Kan nån ge mig lite tips?

Du har hittat två bra tankepunkter som jag tycker är helt rätt utgångspunkt

Ditt andra stycke, tycker jag att du kan utveckla. Skriv vilka som hade rösträtt i det antika Grekland. Dels var det endast män som fick rösta, slavar hade inte rösträtt och det fanns också vissa krav på att ha gjort militärtjänst. Demokratin gällde alltså inte alla utan succesivt har fler grupper blivit inkluderade i demokratin. Beskriv vilka grupper som fått rösträtt jämfört med hur det såg ut i Aten.

Ditt första stycke kan du också utveckla lite. Det du beskriver är ju att demokratin har blivit mer organiserat och ordnat. Möten och röstningar på torget har blivit till debatter i kammare och ordnade val där man röstar. Det skulle man kunna sätta ord på.

Det kan dock vara bra att också betona det som är beständigt och inte förändrats. Själva tanken om demokrati(folkstyre) att människor gemensamt ska få vara med och styra istället för en eller ett fatal personer, är ju samma tanke som dagens demokrati bygger på.  Denna tanke har vi hämtat från Antikens Grekland även om vi ändrat formerna för det. 

elsapelsa 8
Postad: 7 sep 14:39

Tack så mycket! 

Jag skriver till lite av det du påpekade :)

Ingen orsak

Svara Avbryt
Close