1 svar
65 visningar
eliawolsson är nöjd med hjälpen!
eliawolsson 54
Postad: 13 feb 2018 Redigerad: 13 feb 2018

Imperfekt eller preteritum

Om jag berättar om hur jag var och vad jag gjorde när jag var liten vilken form använder jag då? Om jag till exempel vill skriva "när jag var liten brukade jag springa iväg från mina föräldrar", blir det inte solia då? Vet inte riktigt hur jag ska tänka för att veta vilken form som ska användas när. 

annlu 197
Postad: 17 feb 2018

Man använder alltid imperfekt när man berättar om vanor (saker du brukade göra som liten) eller om hur saker var:

De pequeña tenía el pelo rubio.
Cuando eramos pequeños mis hermanos y yo jugábamos todos los días.
Siempre íbamos a la playa.

Vill du däremot berätta om en avslutad händelse i dåtid så använder du preteritum:

Cuando era pequeña tenía el pelo rubio (imperfekt eftersom du beskriver hur du var som liten). Pero un día me lo teñí verde en casa de un amigo. ¡Como se enfadó mi madre! (preteritum eftersom du berättar om en övergående händelse. Du färgade bara håret grönt den dagen vilket gjorde din mamma arg just då).

Om jag till exempel vill skriva "när jag var liten brukade jag springa iväg från mina föräldrar", blir det inte solia då?

Verbet soler (brukar) är speciellt, det används i princip bara i presens och i dåtid-imperfekt, aldrig i dåtid-preteritum. Detta eftersom vanor och sådant man brukar göra alltid beskrivs med imperfekt. Du behöver alltså inte ens använda soler. De tre meningarna nedan tolkas i princip likadant:

De pequeña solía escapar corriendo de mis padres.
De pequeña escapaba corriendo de mis padres.
De pequeña muchas veces escabapa corriendo de mis padres.

Svara Avbryt
Close