41 svar
1098 visningar
Albiki 5320
Postad: 22 dec 2020

Jag vill inte uppge mitt personnummer

Hej,

Efter att ha varit en aktiv bidragsgivare som hjälp till att bygga upp Pluggakutens popularitet kommer jag inte längre att kunna vara medlem på Pluggakuten, på grund av att jag inte vill uppge mitt personnummer.

Vid årsskiftet kommer därför inlägg från användaren Albiki att upphöra.

Om någon undrar över orsaken till den plötsliga frånvaron så är det alltså detta direktiv som är orsaken.

Jag beklagar att Pluggakutens ledning har valt att gå denna väg och kommer att sakna att vara en del av detta populära forum.

God Jul och Gott Nytt År (med förhoppning att vi snart blir befriade från förfärliga pandemin),

önskar

Albiki

ConnyN 1700
Postad: 22 dec 2020

Det var tråkiga nyheter Albiki. Din comeback i år tillhörde ju ett av de större glädjeämnena.
Vad är orsaken till att du inte vill lämna ut det?
Det kan vara bra att känna till för oss andra om det finns faror med det.

Aerius 510
Postad: 22 dec 2020

Jag såg en debatt om bedrägerier för något år sedan. Personnumret var väldigt användbart vid bedrägerier då. Det gick att beställa brev/paket enbart med någons personnummer. Hoppas det inte är så nu. Men personnumret anses väldigt personligt så gissningsvis kan man utgå därifrån och få mer information om någon man är intresserad av med lite social engineering. Det blir bara mer och mer viktigt att minnas

ALLA HEMSIDOR BLIR HACKADE TILL SLUT!

Verkligen tråkigt att höra. Jag, bland många, uppskattar dina rigorösa inlägg.

För egen del tycker jag förändringen är rimlig. PA är i någon mening en skolmiljö, och det är viktigt att den befolkas av "riktiga personer". Om personnummer bidrar till att säkerställa korrekta användaruppgifter, så är jag för. För med mindre anonymitet kommer också mindre fusk, mindre spam, mindre stötande beteende. Personlig integritet är också viktigt, men när det är ett forum med skolungdomar i fokus tycker jag trygghet och säkerhet går självklart först. Det finns andra forum som prioriterar annorlunda.

Så går mina tankar iallafall. Men det är fullt möjligt att jag inte ger tillräcklig tyngd åt säkerhetsriskerna i att utlämna personnummer, jag lyssnar gärna.

Hoppas hur som helst att vi får se mer av dina kunskaper, Albiki, och att du får ett gott 2021.

Enligt vad vi moderatorer har fått veta, så kommer det bara att vara de som jobbar på kansliet som kommer att få tillgång till personnumren, alltså inte ens vi moddar. 

Jag säger definitivt inte att jag förespråkar det nya systemet, för det gör jag inte, men man ska komma ihåg att personnummer finns i folkbokföringen och är därmed en allmän handling. Vem som helst kan begära ut uppgifter därifrån. Däremot blir ju inte anonymiteten lika stor som tidigare vilket, som Skaft påpekade, kommer med både för- och nackdelar. 

Dracaena 631
Postad: 22 dec 2020 Redigerad: 22 dec 2020

Väldigt tråkiga nyheter. Dina inlägg är alltid lika intressanta att läsa. Du attackerar oftast problemen från en helt annan vinkel vilket ger upphov till mycket intressanta och roliga lösningar att försöka följa. Jag delar dock ditt perspektiv på det hela med personnummer och förstår helt och hållet varför du inte tänker medge ditt egna personnummer för att forsätta vara registrerad på PA. Hursomhelst, om detta är de sista par dagarna vi kommer få höra från Albiki vill jag tacka för dina grymma inlägg inte bara i mina trådar men även i andras. God jul och gott nytt år! :)

Qetsiyah 4980 – Volontär digitala räknestugor
Postad: 22 dec 2020 Redigerad: 22 dec 2020
Skaft skrev:

PA är i någon mening en skolmiljö...

Det är inte bara en fråga om anonymitet, detta är ett steg i MC:s konstanta strävan mot legitimitet och som Skaft skriver, denna ’skolmiljö’. PA har redan förlorat en del av sin forum-karaktär sedan gamla PA pga denna utveckling, på både gott och ont. Jag är än så länge ganska neutral men det finns så att säga alltid ett lagom, vilken jag tror att MC har en annorlunda uppfattning om än mig.

Jroth 1225
Postad: 22 dec 2020

Ett personnummer anses vara en extra skyddsvärd personuppgift. Datainspektionen anser därför att personnummer bör exponeras så lite som möjligt.

Det är inte särskilt smart att dela ut sitt personnummer till helt okända Tjabo och babo som jobbar på något kansli. Dessutom är det svårt att se vilken nytta det gör och varför det inte kan lösas på bättre sätt.

Som första steg är det därför lämpligt att tjaba och babo på "kansliet" presenterar sig i tråden, uppger sina personnummer och förklarar varför det är viktigt att vi ska dela ut våra personnummer, trots att t.ex. datainspektionen anser att man ska undvika att dela ut särskilt skyddsvärda uppgifter som underlättar bedrägerier.

Det vore också bra om vi fick en presentation av hur personuppgifterna skyddas samt vilka nyckelpersoner på  vilka företag som är inblandade.

Jroth skrev:

Ett personnummer anses vara en extra skyddsvärd personuppgift. Datainspektionen anser därför att personnummer bör exponeras så lite som möjligt.

Ja, men det har ju med hanteringen att göra. Den som hanterar personnummer ska alltså inte göra dem synliga för vem som helst, t.ex. genom att trycka dem på kuvert. Eller publicera på ett nätforum. Mattecentrum får förstås gärna (för att inte säga måste, enligt GDPR?) berätta hur de hanterar uppgifterna, men vad pekar på att de skulle bli exponerade? Vid registrering på PA uppger man redan namn och adress - har dessa uppgifter publicerats eller läckt tidigare?

Dessutom är det svårt att se vilken nytta det gör och varför det inte kan lösas på bättre sätt.

...

Som första steg är det därför lämpligt att ... "kansliet" ... förklarar varför det är viktigt att vi ska dela ut våra personnummer

...

Det vore också bra om vi fick en presentation av hur personuppgifterna skyddas

Absolut, dina poänger om syfte och transparens köper jag. Som sagt har ju GDPR rätt strikta regler vad gäller information om hur och varför data lagras, och dem måste förstås MC följa. Men gissningsvis handlar det om att säkerställa identiteten på medlemmarna, vilket är ett giltigt skäl för en förening att lagra personnummer.

Mattecentrums integritetspolicy och kontaktuppgifter till dess dataskyddsombud finns att läsa om ni går in under ”Allmänna villkor” i högermenyn och följer länken som finns där. Jag förutsätter att texten uppdateras nu när de börjar lagra personnummer.

macson 118 – Admin
Postad: 22 dec 2020 Redigerad: 22 dec 2020

Hej!

Jag heter Markus och är en av utvecklarna som varit med och tagit fram det nya medlemssystemet. Mattecentrum vill ha personnummer för att kunna knyta en medlem i sin förening till en specifik person. Som ni kanske redan vet så måste man vara medlem i Mattecentrum för att kunna använda Pluggakuten. Mattecentrum vill helt enkelt veta vilka som är medlemmar i föreningen.

Det finns många fördelar med att knyta en medlem till en viss person tex. att man kan undvika trakasserier, spam, grooming, mobbing och mycket annat. En annan fördel är att man kan återfå sitt konto om man tex. glömt/tappat access till sin e-post eftersom personnumret är knutet till en person som kan legitimera sig.

Personnummret syns endast för ett fåtal personer som arbetar på Mattecentrums kansli. Det visas aldrig publik och som moderatorerna skriver: Pluggakuten som sajt eller dess moderatorer har inte ens dessa uppgifter - det sparas bara i medlemssystemet och skickas inte ens vidare till Pluggakutens system. 

Det är förståligt att vissa kan tveka kring att dela dessa uppgifter, men man ska samtidigt ha i åtanke att det är offentliga uppgifter. Vem som helst kan gå till https://www.upplysning.se och söka fram ett personnummer eller ringa till Skatteverket och fråga efter det, på samma sätt som man kan ringa och fråga vad en person har för taxerad inkomst. 

Jag svarar gärna på tekniska frågor kring detta om någon har sådana, i övrigt så lämnar jag diskussionen till Mattecentrum.

Jonto 4119 – Moderator
Postad: 22 dec 2020 Redigerad: 22 dec 2020

Mattecentrum är en förening och via att bli medlem på sidan så blir man också medlem i Mattecentrum som förening.

När man är med i en förening så är det rätt normalt att föreningen samlar in och behandlar personuppgifter ex. personnummer, namn, adress eller dylikt.

Man kan ju dock säga att medlemskap på Pluggakuten mer får likställas vid att vara medlem i en förening än att ha ett användarkonto på ett webbforum. 

Man kan såklart ha principiella invändningar mot att detta samlas in och inte vilja uppge det men i praktiken kommer det inte innebära några stora förändringar i forumet för de medlemmar som inte är intresserade av att försöka starta spamkonton/botar eller göra andra bedrägliga saker.

Jonto skrev:

... i praktiken kommer det inte innebära några stora förändringar i forumet för de medlemmar som inte är intresserade av att försöka starta spamkonton/botar eller göra andra bedrägliga saker.

I praktiken är det uppenbart att alla kan bli hackade. Om man inte har en väldigt specifik anledning till att samla in personnummer bör man låta bli.

Det finns andra sätt att undvika spamkonton/botar och som någon vill göra bedrägliga saker är det som macson skriver lätt at få tag i ett personnumer att använda sig av om man vill fejka ett konto.

Varför vill man använda personnummer? Det ger bara en falsk säkerhetskänsla.
Vill man upnå högre säkerhet kan man använda bankid, men det är nog inte så vanligt för personer under 18 (eller det vet jag faktiskt inte).

Jag kan se att man kan få utökat lagligt stöd om man faktiskt måste begå brottet "olovlig identitetsanvändning" för att fejka ett konto. Om det är orsaken til att PA/Mattecentrum vill gå den här vägen är det bara att vara tydliga med det.

Palle Derkert 883 – Admin
Postad: 22 dec 2020

Förstår ändå inte riktigt säkerhetsargumentet, om systemet blir ”hackat”, exakt vad är det då med ett personnummer som är så känsligt? Som påpekats tidigare, det går enkelt att få tag på någons personnummer helt lagligt om man nu är så nyfiken på det.

En anledning som inte nämnts till att Mattecentrum gärna använder personnummer är att man då har en korrekt adress till medlemmen som uppdateras automatiskt. Detta i sin tur underlättar när man söker föreningsbidrag, vilket är en stor del av finansieringen av Mattecentrum.

Jag tror så här, minskar spam/fake/problem-användare på Pluggakuten med personnummer så är mycket vunnet i form av tid för både moderatorer och Mattecentrum. Minskar antalet medlemmar/inlägg på Pluggakuten så är mycket förlorat. Just nu vet vi inte vad som kommer att hända. Det får vi reda på i början av januari. När vi vet hur det gick får resultatet utvärderas och vägen framåt får avgöras.

Dracaena 631
Postad: 22 dec 2020

Vad stoppar de som vill spamma eller trolla för den delen att inte bara mata in någon annans personnummer? Det är ju inte så speciellt svårt som ni argumenterar om att få någon annans personnummer. Sedan finns det ju https://www.personnummer.nu/ Som kan generera valida personnummer för de som vill trolla och tramsa som vanligt, det var en snabb google sökning ifrån.  

Palle Derkert 883 – Admin
Postad: 22 dec 2020

Återstår att se som sagt. Personnummer som inte är riktiga personer godtas inte av systemet.

Laguna 12757
Postad: 22 dec 2020

En del av det som skrivits är ungefär lika dumt som att låta bli att låsa hemmet ellet bilen bara för att det inte är så svårt för den som verkligen vill att bryta sig in. 

Palle Derkert 883 – Admin
Postad: 22 dec 2020
Laguna skrev:

En del av det som skrivits är ungefär lika dumt som att låta bli att låsa hemmet ellet bilen bara för att det inte är så svårt för den som verkligen vill att bryta sig in. 

Vet ju inte riktigt vad du syftar på men man kan ju jämföra det med att det nya medlemssystemet är låset till personuppgifterna. Som är låst för alla utom de med behörighet hos Mattecentrum.

Sen att det råkar finnas andra och mycket enklare sätt att komma åt personuppgifter än att försöka bryta upp medlemssystemet är väl ett argument för att det förmodligen inte är särskilt attraktivt som måltavla för hackare.

Tigster 252
Postad: 22 dec 2020 Redigerad: 22 dec 2020

Vill du/ni, som förespråkar det Laguna mfl vänder sig emot, hellre att ditt personnummer ska stå med X miljoner andra eller med PAs framtida Y tusen användare? :)

Å andra sidan så kan de inte göra något med personnumret om personnumret lagras hashat enligt alla moderna principer. (Vad jag vet, kan inte speciellt mycket om IT säkerhet)


Att det inte skulle vara särskilt attraktivt att ta sig in i PAs medlemsdatabas låter, enligt mig, som en väldigt naiv inställning. Kan man så gör man, typ. Varför tar sig folk in i randomforums databas? Lösenord och annan information. Det är bara en tidsfråga innan någon försöker (och lyckas) med PA.

Palle Derkert 883 – Admin
Postad: 23 dec 2020

Blir lätt lite tveksam nivå på dessa diskussioner. Givetvis har systemen designats för att ha en hög säkerhetsnivå. 

Finns det något system som inte kan hackas? Tveksamt, givet att resurserna och kunskapen hos den som försöker är tillräckligt hög. Men då ska den med de resurserna och kunskapen vilja lägga ned mödan på att försöka göra det också. Det finns både mer lönsamma och mer högprofilerade måltavlor än Pluggakuten är det jag vill komma till.

Om vi jämför med säkerheten hos gamla Pluggakuten (som en del vurmar för) så är det enorm skillnad. Gamla pluggakuten hade ingen SSL (okrypterad trafik mellan klient/server, allt skickades i klartext), samt okrypterade lösenord lagrade i databasen. Där kan vi snacka säkerhetsrisk...

Qetsiyah 4980 – Volontär digitala räknestugor
Postad: 23 dec 2020 Redigerad: 23 dec 2020

Jag tror det bottnar i en misstänksamhet helt enkelt. För att vara ett internetforum är personnummer extremt privat och ovanligt att begära (oavsett konkreta frågeställningar kring säkerhet och hantering), inte ens mer seriösa sidor som linkedin eller researchgate behöver det. Fullständigt namn eller telefonnummer är det högsta jag hade medgett utan större misstanke, till en legitim sajt.

För de flesta här är nog PA just det jag skrev ovan, ett internetforum, och de övriga förmånerna hos medlemsskapet är bortkopplade PA och utgör inte den primära motivationen att vara medlem. För medlemmar i MC som inte blev medlem pga PA är nog personnummer inte konstigt att ge till sin förening (som en idrottsförening eller dylikt), men just som forumanvändare är denna förändring inte lika naturlig. Med tanke på att omställningen innebär störst förändring för vår demografi, varför nämndes inte frågan i forumet innan beslutsfattning? Om jag får göra en vågad gissning är nog inte gruppen ”medlemmar i MC inte pga PA” inte heller särskilt stor eftersom man inte behövde vara medlem för att vara med på räknestugor.

Jag uppskattar er admins närvaro i tråden (och forumet i övrigt), men vill någon kanslimedlem ta ord och kommentera frågan? Jag tycker att det vore bra om MC:s närvaro på PA ökade, och då inte enbart genom dess styrande och ställande, utan genom integrering, interaktion och insatthet.

mattetanten 87 – Admin
Postad: 23 dec 2020

Hej, Karolina från MatteCentrum här!

Mattecentrum är en ideell förening som utöver Pluggakuten också bedriver räknestugor, lovskolor, matte-konvent under ”normala” förhållanden, samt även de digitala verktygen matteboken.se, formelsamlingen.se arabiska.matteboken.se och mathplanet.com. Vi är även en medlemsförening för barn och unga där man kan få gratis hjälp med sina studier i allmänhet och i matematik i synnerhet. Vi är som en fotbollsklubb, fast med läxhjälp i fokus. För att vi ska klassas som en legitim förening måste vi ha ”riktiga” medlemmar för vår existens. Vi måste även vidta de åtgärder vi kan för att garantera att Pluggakuten är en trygg plats för våra medlemmar. Någon nämnde GDPR, och självklart följer vi de skyddsåtgärder som krävs samt att vi inte lämnar ut uppgifterna till någon utanför. Inte till företag, säljer vidare etc. Men för att driva vår verksamhet behöver vi ekonomiskt stöd, bla från Skolverket och MUCF, myndigheter där vi både måste garantera ”äkta medlemmar” och säkerhet på våra tjänster.
Pluggakuten är som sagt en av våra verktyg, och ägs av Mattecentrum (medlemmarna) som representeras av Mattecentrums medlemsföreningar. Dessa medlemsföreningar har egna individuella styrelser och årsmöten där de tar lokala beslut (varför man väljer stad i menyn vid registrering). Läs gärna mer om oss på www.MatteCentrum.se 

 

jag passar även på att önska alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

Laguna 12757
Postad: 23 dec 2020
Palle Derkert skrev:
Laguna skrev:

En del av det som skrivits är ungefär lika dumt som att låta bli att låsa hemmet ellet bilen bara för att det inte är så svårt för den som verkligen vill att bryta sig in. 

Vet ju inte riktigt vad du syftar på men man kan ju jämföra det med att det nya medlemssystemet är låset till personuppgifterna. Som är låst för alla utom de med behörighet hos Mattecentrum.

Sen att det råkar finnas andra och mycket enklare sätt att komma åt personuppgifter än att försöka bryta upp medlemssystemet är väl ett argument för att det förmodligen inte är särskilt attraktivt som måltavla för hackare.

Jag tror att fel "sida" känner sig träffad av det jag skrev. Några verkade mena att det inte är någon idé med nåt skydd eftersom allt ändå går att bryta sig in i.

Dessutom missar det poängen.

Även de som påpekar nackdelar med att man måste ange personnummer har dock många poänger. 

Om jag tolkar Karolina rätt: Det är alltså pengar det handlar om. Om Mattecentrum skall kunna få statsbidrag till sin verksamhet, krävs det "riktiga" medlemmar, alltså medlemmar man vet vilka det är. Med personnummer på PA kan MC få bidrag  från Skolverket och MUCF för sina PA-användare, annars bara för dem som finns i Mattecentrums register (med personnummer). I bästa fall skulle detta kunna ge mer resurser till PA, så att forumet kan bli bättre.

tomast80 3387
Postad: 23 dec 2020
Smaragdalena skrev:

Om jag tolkar Karolina rätt: Det är alltså pengar det handlar om. Om Mattecentrum skall kunna få statsbidrag till sin verksamhet, krävs det "riktiga" medlemmar, alltså medlemmar man vet vilka det är. Med personnummer på PA kan MC få bidrag  från Skolverket och MUCF för sina PA-användare, annars bara för dem som finns i Mattecentrums register (med personnummer). I bästa fall skulle detta kunna ge mer resurser till PA, så att forumet kan bli bättre.

Bra poäng Smaragdlena! Hur ser budgeten för PA ut för 2021 exempelvis? PA måste ju ändå stå för en väsentlig del av den läxhjälp som ges under Mattecentrums paraply? Om man vill säkra intäkter via personnummer känns det också rimligt med ökad transparens gällande hur intäkterna används!

Jag har personligen inga problem med att uppge mitt personnummer och jag hyser inte heller någon oro kring risken att medlemmarnas personuppgifter skulle komma på avvägar. Självklart har jag dock förståelse och respekt för att andra känner annorlunda.

Jag ser flera fördelar med att öka kraven kring kontoinnehav, bland annat

  • bättre möjligheter att få olika typer av bidrag/ekonomiskt stöd, utan vilka det troligtvis inte skulle finnas något PA.
  • minskad volym av spam och i övrigt oseriösa inlägg
  • färre dubbelkonton
  • ökad möjlighet att hindra "livstidsavstängda" användare att skapa nya konton

Det jag ser som den stora nackdelen/risken är ett möjligt minskat antal verkliga användare.

Detta dels på grund av att en del elever/hjälpare inte känner sig bekväma med att uppge sitt personnummer, dels på grund av att en del framför allt elever kan uppleva att registreringsförfarandet blir mer komplicerat om ytterligare en informationspost (personnummer) måste uppges vid skapande av konto.

Palle Derkert 883 – Admin
Postad: 23 dec 2020
Yngve skrev:

Detta dels på grund av att en del elever/hjälpare inte känner sig bekväma med att uppge sitt personnummer, dels på grund av att en del framför allt elever kan uppleva att registreringsförfarandet blir mer komplicerat om ytterligare en informationspost (personnummer) måste uppges vid skapande av konto.

Det kommer inte bli krångligare med personnummer, snarare tvärtom då man inte behöver ange varken namn, gatuadress, postort, postnummer eller kön – alla dessa får vi från folkbokföringen. 

Smaragdalena skrev:

Om jag tolkar Karolina rätt: Det är alltså pengar det handlar om. Om Mattecentrum skall kunna få statsbidrag till sin verksamhet, krävs det "riktiga" medlemmar, alltså medlemmar man vet vilka det är. Med personnummer på PA kan MC få bidrag  från Skolverket och MUCF för sina PA-användare, annars bara för dem som finns i Mattecentrums register (med personnummer). I bästa fall skulle detta kunna ge mer resurser till PA, så att forumet kan bli bättre.

Detta är kanske den enda anledning som behövs.
PA/Mattecentrum behöver pengar och om skolverket/MUCF kräver personnummer så får PA/Mattecentrum efterleva det kravet.

Moffen 1076
Postad: 27 dec 2020 Redigerad: 27 dec 2020
Yngve skrev:

Det jag ser som den stora nackdelen/risken är ett möjligt minskat antal verkliga användare.

Detta dels på grund av att en del elever/hjälpare inte känner sig bekväma med att uppge sitt personnummer, dels på grund av att en del framför allt elever kan uppleva att registreringsförfarandet blir mer komplicerat om ytterligare en informationspost (personnummer) måste uppges vid skapande av konto.

Jag håller helt med.

Det är lätt att nu i efterhand, vi som har varit med ett tag på PA och har en känsla för vad det är för något, tycka att det är helt OK att uppge personnummer vid registrering. 

Men hur många är det som ställer frågor eller svarar på pluggakuten innan dom har registrerat sig? Nej det är ganska svårt.

Jag vet inte hur det ser ut med statistiken, om det ens finns någon vettig sådan, varifrån folk fått nys om PA och bestämt sig för att registrera sig. Själv så hade jag tråkigt och googlade säkert på nåt forum med gratis läxhjälp för att kanske hjälpa till lite när man inte har nåt annat speciellt för sig. Många andra kanske googlar liknande men för att främst ställa frågor och få hjälp. Kanske hittar personen PA och klickar sig in på den, och möts vid en snabb registrering av att ange sitt personnummer. Jag vet att jag skulle blir skeptisk utan vidare kunskap angående vad PA är för något förutom "ett gratis forum för läxhjälp", och istället leta vidare efter något annat forum där det går snabbt att ställa en fråga för att få hjälp men utan att behöva uppge sitt personnummer.

En av dom mest speciella aspekterna av PA är kanske just att det är (mest) på svenska, och om något skulle det väl vara det som skulle locka mest när man istället lika gärna skulle kunna leta efter ett annat gratis forum för läxhjälp.

Det jag vill komma fram till är att:

Någon vill ha hjälp med en matteuppgift och vill ställa en snabb fråga, googlar och hittar PA, möts av en snabb registrering där personen måste uppge sitt personnummer. Personen har inte riktigt koll på vad PA är för något förutom "ett gratis forum för läxhjälp". Varför skulle inte personen ifråga lika gärna kunna göra en till snabb google sökning och hitta ett annat forum där personen inte behöver uppge sitt personnummer och kan lika snabbt ställa sin fråga och få svar? Utifrån den personens perspektiv tycker jag att det låter minst lika bekvämt med fördelen att personen inte behöver uppge sitt personnummer till någon främmande hemsida.

Det är väldigt viktigt med ett första intryck för att locka in folk, och inte skrämma iväg.

(Och du kommer att vara väldigt saknad Albiki, jag vet att jag inte är ensam om att överraskningen när du kom tillbaka i år garanterat var en av höjdpunkterna på året).

mattetanten 87 – Admin
Postad: 27 dec 2020

Vi har väldigt mycket statistik, och efter helgerna kan jag sammanställa en överblick😀 

pluggakuten vann ”årets utbildningssite 2019” av IDG  och vi samarbetar med både mattelärare, skolor och kommuner för att sprida info om PA. Så i skolans värld finns en växande kännedom. 
En väldigt stor del hittar PA genom sökningar på specifika problem och använder gamla Q&A, men sedan Covid-19 och all media kring läxhjälp och distansundervisning har andelen registrerade medlemmar ökat påtagligt, liksom andelen spam tyvärr. Men som sagt, sammanställer gärna mer efter helgerna🙂

Qetsiyah 4980 – Volontär digitala räknestugor
Postad: 27 dec 2020 Redigerad: 27 dec 2020

Moffen: det är ju en selling point att vara affilierade med MC som också har räknestugor (pre-corona) som gör siten mer tillförlitlig. Dock ja, vem ser vid första besöket på PA den där anknytningen? 

En annan poäng är att PAs målgrupp (ungdomar i grundskola och gymnasium) är ganska ung, man är nog försiktig med personnumret i den åldern (hoppas jag att de har vett att vara i alla fall). Det är ganska avdramatiserat med personnummer för äldre när man ändå behöver ge det hela tiden. Bankärenden, större köp, medlemsskap i seriösa sammanhang, jobb, ICA-kort...

Och ja, vädligt tråkigt Albiki, din expertis är sällsynt och värdefull.

Freewheeling 228
Postad: 27 dec 2020 Redigerad: 27 dec 2020

Moffen skrev:

[...]

Instämmer. För mig som bara sporadiskt ville gå in och skriva inlägg och läsa i trådar här så skulle det vara otänkbart att behöva ange personnummer när jag registrerade mig. Det går lite emot all form av "internetforum-kutym" som man är uppvuxen med, bl.a. att man som användare inte ska behöva riskera att bli utsatt för doxing. Nu är jag redan hooked av Pluggakuten då jag tycker forumet är fantastiskt så kommer fortsätta att vara registrerad här men om jag var på väg att registrera mig för första gången hade jag inte gjort det.

Palle Derkert skrev:

Det kommer inte bli krångligare med personnummer, snarare tvärtom då man inte behöver ange varken namn, gatuadress, postort, postnummer eller kön – alla dessa får vi från folkbokföringen. 

Aha. Jag visste inte att all den informationen skulle anges idag vid registrering. Jag kommer inte ihåg att jag har angivit den någon gång, men så var det ju också ganska länge sedan jag blev medlem.

Laguna 12757
Postad: 27 dec 2020
Freewheeling skrev:

Moffen skrev:

[...]

Instämmer. För mig som bara sporadiskt ville gå in och skriva inlägg och läsa i trådar här så skulle det vara otänkbart att behöva ange personnummer när jag registrerade mig. Det går lite emot all form av "internetforum-kutym" som man är uppvuxen med, bl.a. att man som användare inte ska behöva riskera att bli utsatt för doxing. Nu är jag redan hooked av Pluggakuten då jag tycker forumet är fantastiskt så kommer fortsätta att vara registrerad här men om jag var på väg att registrera mig för första gången hade jag inte gjort det.

Doxa vat ett nytt ord för mig. Vad är det? 

tomast80 3387
Postad: 27 dec 2020

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Doxing

Bookworm 406
Postad: 1 jan 2021

Nu dyker jag in här och undrar, när är det som man skulle få mejlet för att uppge personnumret? :)

Bookworm skrev:

Nu dyker jag in här och undrar, när är det som man skulle få mejlet för att uppge personnumret? :)

Som jag förstår det kommer bytet att ske måndag 4 jan kl 09:00.

mattetanten 87 – Admin
Postad: 1 jan 2021

Måndag kl 0900 om allt går som det ska 😀

Bookworm 406
Postad: 1 jan 2021

Tack @Teraeagle och @mattetanten :)

Liten korrigering, vi kommer göra bytet till nya medlemssystemet på måndag men inte kl 09:00, utan under dagen. Alla kommer då bli utloggade och kommer behöva förnya sitt medlemskap för att kunna logga in igen. Själva mailet som påminner om att uppdatera sitt medlemskap kommer förmodligen gå ut någon/några dagar senare när vi ser att allt rullar som det ska.

mattetanten 87 – Admin
Postad: 1 jan 2021

Tack Palle för förtydligande, och Gott Nytt År! 

Svara Avbryt
Close