3 svar
55 visningar
Litozy 2
Postad: 18 jan 2022 16:22 Redigerad: 18 jan 2022 20:53

Kristendomens utveckling i Sverige.

Jag har ett prov om en vecka och behöver verkligen hjälp med en fråga som säger:

Hur har kyrkan hanterat det moderna samhället och vilka förändringar som Svenska kyrkan har genomgått?

 

Jag vill gärna få ett motiverat svar så jag kan nå ett högre betyg än C.


Tråd flyttad från Fler ämnen > Andra ämnen till Samhällsorientering > Religion. /Smutstvätt, moderator 

Smutstvätt 23849 – Moderator
Postad: 18 jan 2022 20:53

Välkommen till Pluggakuten! Hur har du börjat? Det är svårt för oss att hjälpa dig om vi inte vet vad du har gjort hittills. :)

Jonto 9212 – Moderator
Postad: 18 jan 2022 22:10

Vilken period avses?

Svenska kyrkan hade länge ett motstånd mot kvinnliga präster och det finns än idag vissa inom kyrkan som har sådana åsikter. I samhället i övrigt så fick dock kvinnor mer och mer rättigheter(kvinnlig rösträtt 1921 m.m.). Där fick kyrkan anpassa sig och 1958 kunde kvinnor få bli präster. Läs mer om det här: https://www.svenskakyrkan.se/kvinnliga-praster

Notera att det är Svenska kyrkan själv som ligger bakom texten ovan. 

En annan kyrkopolitisk fråga är vigsel av samkönade par där det har funnits delade meningar inom kyrkan och ett motstånd mot samkönade äktenskap. I övriga samhället så fick samkönade par rätt att få ett registrerat partnerskap från 1995. Sedan 2009 viger även Svenska kyrkan samkönade par. https://sv.wikipedia.org/wiki/Registrerat_partnerskap_i_Sverige

https://www.svenskakyrkan.se/ja-svenska-kyrkan-viger-samkonade-par-och-bejakar-hbtq-personers-rattigheter

Fram till år 2000 var Svenska kyrkan en del av staten och det var en statskyrka där staten och kyrkan var nära förbundna. Från år 2000 blev dock kyrkan en fristående från staten och självständig. Det finns naturligtvis fördelar med att stå fri från staten för kyrkan men man miste en del statlig finansiering och Svenska kyrkan har inte lika stor inflytande över samhället, utan är ett trossamfund jämte andra trossamfund. Nu finansieras kyrkan genom kyrkoskatt från medlemmarna(medlmesavgifter). Om man tittar ännu längre bak i tiden hade Svenska kyrkan än mer inflytande i bygder då man exempelvis bedrev skolor, folkbokföring, husförhör m.m.

Om man tittar mer på mikronivå så kan man se att Svenska kyrkans gudtjänster och verksamhet förändrats. Förr i tiden var gudtjänsterna väldigt traditionella med predikan, bibelläsning etc. Idag för att kunna locka folk till kyrkorna så har Svenska kyrkan speciella musikgudtjänster, familjegudtjänster m.m. 

Litozy 2
Postad: 19 jan 2022 13:42
Smutstvätt skrev:

Välkommen till Pluggakuten! Hur har du börjat? Det är svårt för oss att hjälpa dig om vi inte vet vad du har gjort hittills. :)

Jag har inte svarat på den frågan än i min matris, jag behöver mest hjälp om just den frågan, för jag förstår inte. 

Svara Avbryt
Close