3 svar
2558 visningar
velpotta83 2 – Fd. Medlem
Postad: 27 maj 2018 23:32

samhällskunskap 1b inlämningsuppgift

Hejsan!

Har fastnat och behöver hjälp med en samhällskunskaps uppgift. Någon som kan hjälpa mig? Tack :)

Uppgiften: Man brukar säga att regeringen är de som styr Sverige men det är riksdagen som fattar besluten. Hur kan man styra något om det är någon annan som fattar besluten? Utgå från begreppet parlamentarism när du besvarar denna fråga. Ledord: Ett diskuterande och reflekterande svar med en analys som förklarar hur detta påverkar samhället omkring oss.

Jonto Online 9215 – Moderator
Postad: 27 maj 2018 23:56

Vad tror du och hur har du tänkt? Hur fungerar exempelvis parlamentarismen i Sverige? Hur väljs och utses statsministern och regeringen? 

Du får gärna vara lite mer specifik kring vad du tycker är svårt att förstå i kopplingen mellan riksdag och regering så ska jag nog kunna hjälpa dig.

velpotta83 2 – Fd. Medlem
Postad: 28 maj 2018 00:10

Hej 

Hela uppgiften har jag svårt med. vet inte riktigt hur eller vad jag ska skriva?? Har skrivit till läraren men inte fått svar.. 

vet inte riktigt hur jag ska börja med att skriva hur det påverkar samhället omkring oss? 

Jonto Online 9215 – Moderator
Postad: 28 maj 2018 00:19

Då tror jag du måste börja dela upp uppgiften i bitar. Du behöver om du inte redan har koll på det sätta dig in i hur riksdagen respektive regeringen fungerar och hur de samspelar med varandra. 

I frågan hur det påverkar samhället vet jag inte exakt hur de tänker sig men maktdelningen mellan regering och riksdag kan ju ibland ställa till problem. Ett exempel är den nuvarande regeringen. Stefan Löfven är statsminister och har en regering med miljöpartiet som styr och regerar landet. Men är det verkligen de som bestämmer? Regeringen har bara 138 mandat av 349 i riksdagen och har alltså ingen majoritet i riksdagen där besluten verkligen tas. Fundera på det. Hur kan det vara så? Skulle det kunna ha positiva eller negativa konsekvenser för samhället?

Men som sagt för att kunna hjälpa dig vidare måste jag få koll på vad du egentligen vet om hur Sveriges parlementarism fungerar och hur du själv fungerar kring det. (Kom ihåg att enligt reglerna här bör man också själv först ange hur man tänkt och funderat och kommit fram till, för att det ska vara lättare för andra att hjälpa)

Svara Avbryt
Close