shkan är nöjd med hjälpen
shkan 182
Postad: 27 jun 15:39

Skolornas matematiktävling.

Hej allihopa!

Jag heter Shaun Kant och kommer att gå i 9:an denna höst. Jag vill gå till Täby Enskilda gymnasiet efter 9:an, och jag insåg att de inte deltar i skolornas matematiktävling. Jag tycker väldigt mycket om matte och fysik och jag tror jag kan delta i tävlingen. Däremot, hur ska jag kunna delta om gymnasiet är inte med på tävlingen? Kan man delta individuellt, eller behöver man göra det via skola? Kan man fråga rektorn eller ämnelärare om man kan delta i tävlingen?

Är skolornas matematiktävling svårt, för att jag har sett några uppgifter man jag har lyckats lösa vissa. Är de svårare vid provstiden eller tar de bara E-frågorna och lägger de i övningsuppgifterna?

 

Tack för att ni läste.

Jonto 9430 – Moderator
Postad: 27 jun 15:48 Redigerad: 27 jun 15:51

Hej!

Tävlingen sker både individuellt och i lag. Man tävlar däremot via sin skola, alltså att det är skolan som anmäler sig och håller en kvalificeringstävling. Om skolan kvalificerar minst tre elever så är de automatiskt anmälda till lagtävlingen, men även om skolan bara skulle kvalificera en eller två elever så kan de tävla i den individuella tävlingen.

Jag tycker du ska kontakta skolan(både rektor och mattelärare) och tipsa/uppmana dem om att vara med i tävlingen. Det verkar dock på deras hemsida som att det kan finnas en öppning att vara med även om skolan inte anmäler sig då det står: 

Vill du eller någon i klassen delta i Skolornas matematiktävling? Tipsa din lärare om att anmäla er via hemsidan.

Om det av någon anledning inte är möjligt för din lärare att anmäla er till tävlingen, maila till oss på skolornas.math@chalmers.se.

Så om du får negativt svar från skolan och mattelärarna så kan du ju testa och mejla dem på adressen ovan.

 

Vad gäller uppgifterna så finns exempel på gamla tävlingsuppgifter på deras hemsida. Kvaluppgifterna är såklart lite enklare och finaluppgifterna lite svårare.

Kvaluppgifter: https://www.mattetavling.se/kvaluppgifter

Finaluppgifter: https://www.mattetavling.se/finaluppgifter

Uppgifterna är inte superenkla utan mycket frågor som man ska klura på och arbeta länge med. Som du kommer se på exempeluppgifterna så har man nämligen ganska så lång tid på sig.

 

Svara Avbryt
Close