1 svar
232 visningar

tacktal

hej jag har fått en uppgift där jag ska hålla ett tacktal på engelska, vad innehåller ett tacktal och hur långt bör det vara?

Jonto 3926 – Moderator
Postad: 13 maj 2019 Redigerad: 13 maj 2019

Ett tacktal är där man tackar någon för något.

Det kan vara ett väldigt allmänt tacktal där man tackar någon för dess livsgärningar eller tackar någon för hur den är som person.

Det kan också vara mer specifikt som att man under en gala exempelvis Idrottsgalan tackar någon som gjort stora insatser för föreningslivet eller gjort . Det kan vara en ordförande eller en minister som tackar någon som hjälpt till och räddat liv vid en naturkatastrof. Det kan vara en elev som håller ett tacktal till sin lärare när den slutar nian för att tacka för all hjälp och stöd genom åren. Det kan vara en styrelse som tackar n ledamot som avgår.

Det kan också vara i mer informella sammanhang. Man kan hålla ett tacktal till värden som bjudit på middag. Man kan hålla ett tacktal till en vän för att denne har varit en fin och sann vän.Tacktal är också vanliga under bröllop, dop, födelsedagar och andra högtidsdagar där man som gäst dels vill tacka för att man fick komma och dela detta men också tacka för allt fint man fått ut av personen/eller personerna.

Det kan också vara ett tacktal när man själv vunnit ett pris eller fått en utmärkelse där man vill tacka andra som gjort detta möjligt.

Exakt vad talet ska innehålla beror lite på viket typ av tacktal du valt. Viktigt är dock att du ska lyfta fram det som den du tackar gjort som varit bra eller viktigt. Det kan vara egenskaper eller enskilda händelser. Det brukar också vara uppskattat att man ger exempel,kanske en anekdot/berättelse som kännetecknar personen och visar på dennes goda seder. Exempelvis "Jag minns när Kalle och jag var åtta år. Det var kallt och snöigt. Jag frös och Kalle lånade mig då sin varma jacka innan jag ens hann fråga", som då visar på Kalles omtänksamhet och osjälviskhet.

Ett vanligt fel människor gör som håller tacktal är att talet råkar handla mer om de själva än om den de ska tacka. Se till att det alltid är du tackar som står i fokus.

Ett tacktal ska vara ganska kort och kärnfullt.

Svara Avbryt
Close