desperat är nöjd med hjälpen
desperat 508
Postad: 4 okt 2022 20:06

Varför uppstod liberalismen?

Hej hej! Jag ska förklara när och varför liberalismen uppstod, men jag förstår inte varför.

 

Jag har tagit reda på att liberalismen växte från upplysningens idéer och från franska revolutionen, men på vilket sätt och varför? 

 

Tack :)

Jonto Online 9223 – Moderator
Postad: 4 okt 2022 21:00

Det var en reaktion på sättet som samhället då styrdes på. De allra flesta stater styrdes av enväldiga kungar eller despoter som hade väldigt stor makt samt en adel som hade privilegier och ärvde sin makt. Bönder och borgare hade ingen makt alls i samhället och blev orättvist behandlade vad gäller skatter m.m. 

Teraeagle 20255 – Moderator
Postad: 5 okt 2022 09:52 Redigerad: 5 okt 2022 10:03

Borgarklassen hade också vuxit sig ganska mäktig på 1700-talet. Den bestod bland annat av köpmän som hade blivit rika på handel snarare än att de kom från en rik adelsfamilj. Maktbalansen hade börjat förskjutas från kung och adel till en sorts övre medelklass. Tidigare kunde man bli skattebefriad och få höga ämbeten enbart om man var född i rätt familj. Det var raka motsatsen till liberalismen där varje person ska ha möjlighet att forma sitt liv och där ens personliga egenskaper ska spela en större roll än ens härkomst. Man kan förstå att dessa tankar var populära hos borgarna som ju hade blivit framgångsrika genom hårt arbete men som inte var adliga.

Du kan ju tänka dig själv om du var duktig på ditt jobb, men din kollega som inte är lika duktig blir befordrad till chef bara för att hen kommer från rätt familj. Dessutom måste du betala skatt men inte din kollega. Hade du accepterat en sådan situation? Det var inte riktigt så det gick till mellan adel/borgare, men situationerna är inte helt olika varandra.

desperat 508
Postad: 5 okt 2022 10:52

Stort tack för hjälpen! Nu förstår jag bättre hur/varför liberalismen uppstod. Jag var verkligen förvirrad tidigare haha 

Tack tack tack!!

Svara Avbryt
Close