4 svar
136 visningar
Anna0202 1
Postad: 9 jun 2020 Redigerad: 9 jun 2020

Hur böjer man verb på tyska?

Slutar 1an i gymnasiet och behöver hjälp med vad man ska tänka på. Har ingen aning om hur man böjer ett verb eller Vad dativ o genitiv är. 

Laguna 10959
Postad: 9 jun 2020

Har du slutprov snart? Vad står det om det i din lärobok?

Fixade din rubrik - vi ber särskilt att man skall låta bli ordet hjälp i rubriken (det står inte bara i reglerna utan även i rutan där du skriver in din rubrik) och strök över din andra fråga - varje fråga förtjänar en egen tråd. /mderator

Jonto 3790 – Moderator
Postad: 9 jun 2020 Redigerad: 9 jun 2020

Alla verb böjs inte på samma sätt.

Det första du bör fokusera på är presens(nutid), det använder man mest, för att säga att folk gör saker i nutid ex. spelar, äter, hoppar.

För tyskan och många andra språk så har verben olika ändelser beroende på vem som gör handlinge ex. du,jag, han, hon etc.

De enklaste verben att böja är de svaga verben: https://www.youtube.com/watch?v=TdIbuGoSAY8

De ändelserna är jag säker att du stött på och känner igen men du måste kanske repetera.

 

Det finns också en del verb i presens som böjs på annat sätt och kallas starka verb. Man kan inte lära sig alla dessa kanske men de som får omljud på olika sätt är ganska många. Gemensamt för dessa är att på vissa former så byter de vokal. Se denna video: https://www.youtube.com/watch?v=WuNeKP0AmPk

En tredje grupp av verb som kan vara bra att titta på är de modala hjälpverben. Dessa använder man ofta, ex. när man vill säga att man kan/får/vill/ska/måste göra något. Det som är extra klurigt med dem är dels att man då har två stycken verb ex. kan spela, måste studera, vill åka och de behöver då inte båda böjas samt att de placeras olika. De har också en speciell böjning. Allt förklaras här: https://www.youtube.com/watch?v=Eylq5QfetcU

Kan du böja dessa typer av verb i presens så kan du uttrycka väldigt mycket.

Jonto 3790 – Moderator
Postad: 9 jun 2020

Perfekt, alltså att kunna säga vad man har gjort är också viktigt att kunna. Tyskan använder oftast perfekt för att använda vad som hänt tidigare i förfluten tid, det är alltså samma funktion som svenskans imperfekt jag var/såg/spelade/åt/åkte/pratade.

Detta är sammansatt av haben + perfektform

För att kunna detta behöver du veta hur man böjer haben

ich habe

du hast

er, sie, es hat

wir haben

ihr habt

sie/Sie haben

 

För varje verb finns också en perfekt form som du behöver kunna. Det är den som oftast börjar med "ge-".

Det vanligaste är att man tar av stammen på verbet, lägger till t och sätter -ge framför. Det finns dock också här starka verb som böjs annorlunda.

ex. arbieten --> gearbeitet

Se mer i videon nedan

https://www.youtube.com/watch?v=QRi-X7DResw

Det andra som finns att tänka på är att vissa verb istället böjs med "sein". Detta förklaras också i videon ovan.

Svara Avbryt
Close