107 svar
2254 visningar
Teraeagle Online 7813 – Moderator
Postad: 21 aug 2019 Redigerad: 23 aug 2019

Förslag till utveckling av Pluggakuten

För ett tag sedan satt vi moderatorer ner och diskuterade med Mattecentrums ledning kring hur vi vill att Pluggakuten ska utvecklas och se ut i framtiden. Som ett led i detta skapar jag denna tråd för att ta in förslag från er som använder forumet till att svara på eller ställa frågor. Vilka funktioner skulle ni vilja se i forumet? Vad tror ni skulle kunna göras bättre för att locka nya användare till Pluggakuten? Alla förslag är välkomna givet att de följer reglerna nedan, men tänk på att stora ”ombyggnationer” av forumet lär vara dyrare och i vissa fall väldigt svåra att genomföra.


Regler för tråden:

  1. Ett förslag per inlägg (man får posta flera inlägg om man har flera idéer).
  2. Om förslaget redan finns - posta inte ett nytt inlägg med samma förslag, utan tryck istället på Gilla-knappen i inlägget som redan finns. Om ett inlägg gillas av många ser vi att det är extra populärt.
  3. Håll en god ton och respektera andras åsikter. Inlägg som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.

Tillägg 2019-08-23: För att kunna utvärdera resultaten lite lättare, har vi satt ihop en kort enkät som ni gärna får svara på. Ni hittar enkäten här

emilg 164
Postad: 21 aug 2019

Möjlighet till förhandsgranskning av inlägg innan de postas. Mest för att se om en formel blev rätt, så det kanske går att lösa på annat sätt.

emilg 164
Postad: 21 aug 2019

En "[Nickname] skriver..." som syns i tråden när en användare klickat på svara hade varit väldigt fint. Ett inlägg kan ju ta lite tid att skriva och det hade varit trevligt att veta om någon/några redan börjat svara. Borde bli mindre dubbelarbete...

Dr. G Online 4771
Postad: 21 aug 2019

En markering (t.ex likt den gröna klar-pluppen) på trådar som man har skrivit inlägg i.

@emilg: Förhandsgranskning av formler går att göra genom att ställa markören innanför dollartecknen, och sedan öppna formeleditorn. Om formeln inte är extremt avancerad (eller felskriven) får man då upp en bild av hur formeln ser ut när den postats. :)
                Vad det gäller att se om någon redan skriver i tråden har detta föreslagits tidigare, och vore trevligt, men vår webbyrå har meddelat att det skulle vara väldigt svårt att få till, på grund av hur forumet är byggt. Inte omöjligt, men svårt och därmed väldigt dyrt. 

@Dr. G: Intressant! Är det för att slippa gå via prenumerationssidan, eller finns det andra fördelar som jag missat? :) Jag skriver upp det på vår förslagslista i moderatorforumet.

Dr. G Online 4771
Postad: 21 aug 2019

@pepparkvarn: jag brukar inte prenumerera på trådar. Känns som att det mest leder till en massa mail. 

Det kan ju finnas ett antal trådar som heter något i stil med

gränsvärde

logaritmer

Fysik

och då kan det vara bra att veta om en tråd med 10 svar som heter gränsvärde är en tråd jag har svarat i eller inte.

Albiki 4228
Postad: 21 aug 2019

Man kan alltså endast förhandsgranska en korrekt skriven formel, men en av poängerna med förhandsgranskning är just att upptäcka fel i formler. 

Affe Jkpg Online 5209
Postad: 21 aug 2019

Jag har framfört det tidigare:

SmaragdalenaSmutstvätt = Palle2

...bör vara möjligt i redigeringslisten även när man använder mobilen.

Åsså får jag väl svaret … hur omöjligt det är.

Affe Jkpg skrev:

Jag har framfört det tidigare:

SmaragdalenaSmutstvätt = Palle2

...bör vara möjligt i redigeringslisten även när man använder mobilen.

Åsså får jag väl svaret … hur omöjligt det är.

Vad jag vet finns det ett begränsat antal ikoner som får plats i mobilvy, men vi skulle säkert kunna byta ut några ikoner (typ listorna) mot upphöjt/nedsänkt om det är mer efterfrågat. Jag skriver upp det på listan, så får vi höra från webbyrån. Återigen, om det var jag som fick bestämma hade vi infört många funktioner för länge, länge sedan, men i slutändan faller det alltid på finansieringen.

Affe Jkpg skrev:

Jag har framfört det tidigare:

SmaragdalenaSmutstvätt = Palle2

...bör vara möjligt i redigeringslisten även när man använder mobilen.

Åsså får jag väl svaret … hur omöjligt det är.

Om du letar en bit ner i den här tråden, verkar det som om det inte ens är särskilt svårt -- det gäller bara att bli överens.

woozah 1280
Postad: 21 aug 2019
Albiki skrev:

Man kan alltså endast förhandsgranska en korrekt skriven formel, men en av poängerna med förhandsgranskning är just att upptäcka fel i formler. 

 

Detta. Förhandsgranskning tack. Jag struntar i att det går att kolla om en formel fungerar eller inte, jag vill se hela inlägget.

Laguna 6297
Postad: 22 aug 2019

Man kan markera att man är nöjd med hjälpen, men man kan inte ta bort markeringen även om man skulle vilja, ifall diskussionen fortsätter (och man t.ex. markerade av misstag eller kom på mer att säga).

ConnyN 998
Postad: 22 aug 2019
pepparkvarn skrev:

@emilg:  Vad det gäller att se om någon redan skriver i tråden har detta föreslagits tidigare, och vore trevligt, men vår webbyrå har meddelat att det skulle vara väldigt svårt att få till, på grund av hur forumet är byggt. Inte omöjligt, men svårt och därmed väldigt dyrt. 

Många gillar tydligen emilg:s förslag.

Hur dyrt är det?
Kan man tänka sig någon form av insamling?

Tänker lite på MIT där jag hämtar kunskap och inspiration. Där har dom många donatorer där jag själv ger en liten summa varje termin som en liten tänkt terminsavgift. En liten summa, men tillsammans med många andra blir det rätt stora belopp.
Det är ju betydligt trevligare än en obligatorisk avgift. Förmodligen hade jag inte ens övervägt att gå med på det.

Är det en framkomlig väg? Eller är det skatteregler i Sverige som inte gör det möjligt?

1. För användarens bekvämlighet - Prestanda uppdateringar som snabbare uppdateringshastigheter.

2. En funktion där notiser och liknande händelser visas live. Alltså typ som chrome notiser, när något på en sida uppdateras så kommer det fram en liten ruta i något hörn som man kan klicka på. 

3. En välfungerande funktion där man kan se om någon redan håller på att skriva en lösning på något problem för att minska att hjälpsökaren får flera likadana svar. 

Korra 2490 – Mattecentrum-volontär
Postad: 22 aug 2019 Redigerad: 22 aug 2019

4. För att locka hit fler användare.. En app istället för att man ska skriva på en websida, mycket bekvämare och mycket mer user-friendly.  (Syftar på smartphone användare annars är websida det optimala för PC-users)

Korra 2490 – Mattecentrum-volontär
Postad: 22 aug 2019 Redigerad: 22 aug 2019

5. För att hålla kvar nyanlända användare: Släng in lite ikoner, metallmynt t.ex istället för stjärnan bredvid poängen. Och poängsystemet behöver inte vara det enda.. 
T.ex,
100 poäng = Koppar mynt
200 poäng = Tenn mynt  (Är dålig på kemi men jag tror metallen blir hårdare i den ordningen) 
500 poäng = Brons mynt
1000 poäng = Järn mynt
1750 poäng = Silver mynt
2000 poäng = Guld mynt
3000 poäng = Platinum mynt
4000 poäng = Diamant mynt

Detta behöver inte sticka ut så mycket men färgerna och designen på mynten är viktiga, det måste se snyggt och efterlängtat ut. Det måste inte vara mynt men ni förstår iden, bara någon slags achievement funktion på sidan. 


Jag konstruerar gärna ett snyggt system gratis om så önskas. Kan dock bara bidra med ideer, namn och sånt. Kan inte programmera än. 

Korra 2490 – Mattecentrum-volontär
Postad: 22 aug 2019 Redigerad: 22 aug 2019

6. En ny layout uppe i högra hörnet för att minska antal klick. Inte så stor förändring men bekvämlighet är vad som lockar användare och som får användare att stanna kvar. 

Istället för att bara ha en knapp till höger med en rolldown meny så kan man ha fler, tillexempel en brev ikon för meddelanden och sånt, en klocka (Bell inte watch) som visar notiser och inställningar kan få stanna kvar under profilbilden. 

Och om man väljer att ha med achievements så tycker jag att dem ska finnas med under profilbilden också. Alltså en klick ruta som heter Achievements (Eller något på svenska) och om man kommer in i den rutan så kan man se vilka man har tjänat och vilka som finns kvar att plocka på sig. 

Korra 2490 – Mattecentrum-volontär
Postad: 22 aug 2019 Redigerad: 22 aug 2019

7. Följande tar bara för mycket plats tycker jag, denna yta skulle kunna användas mycket mer praktiskt istället för att ha två bilder. 
Man skulle kunna ha två rektanglar under nuvarande bilder med enbart text och en passande färg + någon icon i slutet av texten istället för bilderna. 

Och så ersätter man bilderna med något annat som tyder på pluggakutens huvudfunktion, t.ex "Fastnat på en uppgift? Posta en tråd!"  Eller något anant men bilderna tar mycket plats tycker jag bara. 
Ersätt bilderna med fina utseende-vänliga ikoner där det står namnet och färgen på de olika kurser som det erbjuds hjälp i med en rubrik överst som lyder "Vad behöver du hjälp med?" (eller något). Och sedan så delar ni upp forumet så att det finns flera olika kategorier och områden, detta gör det lättare att söka sig fram till olika trådar och det gör säkerligen att det går fortare också för att systemet inte behöver söka igenom varenda tråd i hela forumet för att hitta en tråd. 

Det enda problemet med detta skulle vara att alla som vill hjälpa behöver leta i alla trådar för att se om det finns någon tillgänglig obesvarad tråd. Men så behöver det inte vara! Ni kan ha kvar så som det är nu under ikonerna för alla gemensamma trådar som skapas. Bara att om man klickar på ett specifikt område så är det enbart sådana trådar som visas.

Ps: Ideerna går i följande ordning: 
1 - Högst prioritet
2- Näst högst
Osv... 

ConnyN skrev:

Hur dyrt är det?
Kan man tänka sig någon form av insamling?

Det har kommit upp till diskussion och ska nog inte ses som någon omöjlighet. En liknande funktion fanns en gång i tiden på gamla Pluggakuten. Det enda som i dagsläget är uteslutet är reklamfinansiering.


Korras punkter 1, 2, 3, 5 och 6 har också diskuterats och målet är att med tiden implementera dessa idéer i forumet.

Korra 2490 – Mattecentrum-volontär
Postad: 22 aug 2019 Redigerad: 22 aug 2019
Teraeagle skrev:

ConnyN skrev:

Hur dyrt är det?
Kan man tänka sig någon form av insamling?

Det har kommit upp till diskussion och ska nog inte ses som någon omöjlighet. En liknande funktion fanns en gång i tiden på gamla Pluggakuten. Det enda som i dagsläget är uteslutet är reklamfinansiering.


Korras punkter 1, 2, 3, 5 och 6 har också diskuterats och målet är att med tiden implementera dessa idéer i forumet.

När? 
Vad är det som fattas för att det ska göras med en gång? 

PS: Uppdaterade ide nummer 7, titta på den! 

Affe Jkpg Online 5209
Postad: 22 aug 2019
pepparkvarn skrev:
Affe Jkpg skrev:

Jag har framfört det tidigare:

SmaragdalenaSmutstvätt = Palle2

...bör vara möjligt i redigeringslisten även när man använder mobilen.

Åsså får jag väl svaret … hur omöjligt det är.

Vad jag vet finns det ett begränsat antal ikoner som får plats i mobilvy, men vi skulle säkert kunna byta ut några ikoner (typ listorna) mot upphöjt/nedsänkt om det är mer efterfrågat. Jag skriver upp det på listan, så får vi höra från webbyrån. Återigen, om det var jag som fick bestämma hade vi infört många funktioner för länge, länge sedan, men i slutändan faller det alltid på finansieringen.

Nä, i detta fall tycks det i första hand falla på prioriteringen av förbättringsåtgärder.

Affe Jkpg Online 5209
Postad: 22 aug 2019

Många trådar skapas med en layout av typen:
y^2=e^x+x^2

Om man tar t.ex. WolframAlpha som exempel, så kan man i och för sig skriva in formler på det sättet, men dom omvandlas automatiskt till den mer naturligt läsbara formen som i detta exempel:

y2=ex+x2

Affe Jkpg skrev:

Många trådar skapas med en layout av typen:
y^2=e^x+x^2

Om man tar t.ex. WolframAlpha som exempel, så kan man i och för sig skriva in formler på det sättet, men dom omvandlas automatiskt till den mer naturligt läsbara formen som i detta exempel:

y2=ex+x2

wow vilken otroligt bra ide! :D Det vore ännu coolare om det omvandlades direkt när man skrev, alltså såfort jag skriver följande i följande ordning: e^2x så ska det bli till e2xomedelbart. Men det kommer även krävas en del instruktionr för tänk om man faktiskt menar e2xhur-ska-man-då-vara-mer-specifik-och-hur-ska-det-fortfarande-vara-ett-effektivt-system?-Ni-har-fortfarande-inte-fixat-mellanslagsproblemet-.........Tråkigt.

emilg 164
Postad: 22 aug 2019
Många gillar tydligen emilg:s förslag.

Hur dyrt är det?
Kan man tänka sig någon form av insamling?

Tänker lite på MIT där jag hämtar kunskap och inspiration. Där har dom många donatorer där jag själv ger en liten summa varje termin som en liten tänkt terminsavgift. En liten summa, men tillsammans med många andra blir det rätt stora belopp.
Det är ju betydligt trevligare än en obligatorisk avgift. Förmodligen hade jag inte ens övervägt att gå med på det.

Är det en framkomlig väg? Eller är det skatteregler i Sverige som inte gör det möjligt?

Nu kanske jag blir censurerad av webbyrån men...

Jag antar att Mattecentrum äger koden? Det verkar finnas en hel del kompetens här på forumet vad gäller programmering. Varför inte göra det till ett open source-projekt (på github t.ex.) så att medlemmar kan bidra till koden?

Jag har inte mycket erfarenhet av open source, men jag tänker att man har en eller flera ansvariga för vad som får komma med och för delar som webbyrån behövs till (om något...) så kan de också leverera till open source-projektet.

Själv hade jag tyckt det varit kul att bidra (jag har en hel del erfarenhet av webbutveckling), och att webbyrån säger att det är svårt att implementera en funktion gör ju bara det ännu roligare :) ...och jag tror jag knappast är den enda att tänka så här...

Affe Jkpg Online 5209
Postad: 22 aug 2019

Vad tror ni skulle kunna göras bättre för att locka nya användare till Pluggakuten?

Ungdomar använder i hög grad sin mobil, medan eleverna som använder mobil på PA, inte intuitivt kan skriva ens dom enklaste formlerna (vilket är uppenbart när man läser trådarna). Nu kan man beskriva det som att på datorn finns det två editorer. Den andra finns då under  -tecknet. Säg att det bara finns en editor och att det just va den under  -tecknet.Då ser det för närvarande som exempel ut så här:lim (x0ex+x2)Dvs. man borde kunna göra något åt layouten på texten m.m. Annars skulle väl både mobil och dator kunna använda bara denna editor?

Affe Jkpg Online 5209
Postad: 22 aug 2019

Man ser inte vem som har "like'at"

Affe Jkpg skrev:

Man ser inte vem som har "like'at"

Detta förslag har vi haft uppe tidigare, och är något som vi avvaktar med. Dels eftersom det inte är en funktion vi är i akut behov av, dels för att det inte har varit en särskild väl efterfrågad funktion, samt eftersom att delar moderatorgruppen är kritiska till detta förslag. Om det är något som flera användare önskar ska vi såklart titta på det, men det beror på om ni användare tycker att det är en viktig funktion som är värd att prioritera. :)

Laguna 6297
Postad: 22 aug 2019
Affe Jkpg skrev:

Man ser inte vem som har "like'at"

Jag tycker tvärtom att gilla-funktionen är ganska onödig. Man kan känna sig en smula nöjd om man får en etta där, men känner någon att den kan använda gilla-informationen till något för någon annans inlägg?

Laguna 6297
Postad: 22 aug 2019
Affe Jkpg skrev:

Vad tror ni skulle kunna göras bättre för att locka nya användare till Pluggakuten?

Ungdomar använder i hög grad sin mobil, medan eleverna som använder mobil på PA, inte intuitivt kan skriva ens dom enklaste formlerna (vilket är uppenbart när man läser trådarna). Nu kan man beskriva det som att på datorn finns det två editorer. Den andra finns då under  -tecknet. Säg att det bara finns en editor och att det just va den under  -tecknet.Då ser det för närvarande som exempel ut så här:lim (x0ex+x2)Dvs. man borde kunna göra något åt layouten på texten m.m. Annars skulle väl både mobil och dator kunna använda bara denna editor?

Jag förstår inte riktigt vad du menar. Menar du att LaTeX-funktionen ska bort?

Teraeagle Online 7813 – Moderator
Postad: 22 aug 2019 Redigerad: 22 aug 2019
Korra skrev:

När? 
Vad är det som fattas för att det ska göras med en gång? 

PS: Uppdaterade ide nummer 7, titta på den! 

”När” beror på hur många som efterfrågar funktionen/ändringen och hur mycket det kostar att införa den. Om du lyckas få med fler användare på ett visst förslag är det mer troligt att det ses som en prioriterad funktion.

Rent allmänt begränsas vad man kan göra av hur mycket pengar som finns i budgeten och vad Mattecentrum har förbundit sig till vid kontraktskrivning med leverantörer av tjänster (t.ex. webbyrån Obviuse). 

Om du vill ställa upp och göra saker gratis för Pluggakuten, vilket vi såklart uppskattar, får du nog vända dig till administratörerna via pluggakuten@mattecentrum.se då vi moderatorer knappast får dela information om budget och hur olika kontrakt ser ut. Det är information som administratörerna i så fall får delge. 

woozah skrev:
Albiki skrev:

Man kan alltså endast förhandsgranska en korrekt skriven formel, men en av poängerna med förhandsgranskning är just att upptäcka fel i formler. 

Detta. Förhandsgranskning tack. Jag struntar i att det går att kolla om en formel fungerar eller inte, jag vill se hela inlägget.

Jag tror nog att vi är överens om att förhandsgranskning är en prioriterad funktion. Det fanns på gamla PA och var något man saknade vid övergång till nya forumet. 

emilg skrev:

Nu kanske jag blir censurerad av webbyrån men...

Jag antar att Mattecentrum äger koden? Det verkar finnas en hel del kompetens här på forumet vad gäller programmering. Varför inte göra det till ett open source-projekt (på github t.ex.) så att medlemmar kan bidra till koden?

Det här är en av sakerna vi har diskuterat allra mest och jag tror nog att det kan finnas någon lösning som kan funka. Verksamheten bygger ju på volontärarbete och vi har lyft upp att man borde ta bättre vara på kompetensen som finns inom programmering. 

Affe Jkpg Online 5209
Postad: 22 aug 2019
Laguna skrev:
Affe Jkpg skrev:

Vad tror ni skulle kunna göras bättre för att locka nya användare till Pluggakuten?

Ungdomar använder i hög grad sin mobil, medan eleverna som använder mobil på PA, inte intuitivt kan skriva ens dom enklaste formlerna (vilket är uppenbart när man läser trådarna). Nu kan man beskriva det som att på datorn finns det två editorer. Den andra finns då under  -tecknet. Säg att det bara finns en editor och att det just va den under  -tecknet.Då ser det för närvarande som exempel ut så här:lim (x0ex+x2)Dvs. man borde kunna göra något åt layouten på texten m.m. Annars skulle väl både mobil och dator kunna använda bara denna editor?

Jag förstår inte riktigt vad du menar. Menar du att LaTeX-funktionen ska bort?

LaTex-funktionen uppfyller inte alls kravet på intuitiv editering utan kan mera ses som tillfällig nödlösning för ett fåtal insatta, vilket borde vara uppenbart när man läser trådarna.

Affe Jkpg Online 5209
Postad: 22 aug 2019
Laguna skrev:
Affe Jkpg skrev:

Man ser inte vem som har "like'at"

Jag tycker tvärtom att gilla-funktionen är ganska onödig. Man kan känna sig en smula nöjd om man får en etta där, men känner någon att den kan använda gilla-informationen till något för någon annans inlägg?

 

…. , men känner någon att den kan använda gilla-informationen till något för någon annans inlägg?

Kan du förklara vad du menar?

Laguna 6297
Postad: 23 aug 2019
Affe Jkpg skrev:
Laguna skrev:
Affe Jkpg skrev:

Vad tror ni skulle kunna göras bättre för att locka nya användare till Pluggakuten?

Ungdomar använder i hög grad sin mobil, medan eleverna som använder mobil på PA, inte intuitivt kan skriva ens dom enklaste formlerna (vilket är uppenbart när man läser trådarna). Nu kan man beskriva det som att på datorn finns det två editorer. Den andra finns då under  -tecknet. Säg att det bara finns en editor och att det just va den under  -tecknet.Då ser det för närvarande som exempel ut så här:lim (x0ex+x2)Dvs. man borde kunna göra något åt layouten på texten m.m. Annars skulle väl både mobil och dator kunna använda bara denna editor?

Jag förstår inte riktigt vad du menar. Menar du att LaTeX-funktionen ska bort?

LaTex-funktionen uppfyller inte alls kravet på intuitiv editering utan kan mera ses som tillfällig nödlösning för ett fåtal insatta, vilket borde vara uppenbart när man läser trådarna.

De fåtalet insatta som också är insatta i matematik och som svarar på frågorna? 

Laguna 6297
Postad: 23 aug 2019
Affe Jkpg skrev:
Laguna skrev:
Affe Jkpg skrev:

Man ser inte vem som har "like'at"

Jag tycker tvärtom att gilla-funktionen är ganska onödig. Man kan känna sig en smula nöjd om man får en etta där, men känner någon att den kan använda gilla-informationen till något för någon annans inlägg?

OK, med korta meningar: vad har du det till? 

…. , men känner någon att den kan använda gilla-informationen till något för någon annans inlägg?

Kan du förklara vad du menar?

Laguna 6297
Postad: 23 aug 2019
Laguna skrev:
Affe Jkpg skrev:
Laguna skrev:
Affe Jkpg skrev:

Man ser inte vem som har "like'at"

Jag tycker tvärtom att gilla-funktionen är ganska onödig. Man kan känna sig en smula nöjd om man får en etta där, men känner någon att den kan använda gilla-informationen till något för någon annans inlägg?

 

…. , men känner någon att den kan använda gilla-informationen till något för någon annans inlägg?

Kan du förklara vad du menar?

OK, med korta meningar: vad har du det till? 

Ebola 505
Postad: 23 aug 2019 Redigerad: 23 aug 2019
Korra skrev:

wow vilken otroligt bra ide! :D Det vore ännu coolare om det omvandlades direkt när man skrev, alltså såfort jag skriver följande i följande ordning: e^2x så ska det bli till e2xomedelbart. Men det kommer även krävas en del instruktionr för tänk om man faktiskt menar e2xhur-ska-man-då-vara-mer-specifik-och-hur-ska-det-fortfarande-vara-ett-effektivt-system?-Ni-har-fortfarande-inte-fixat-mellanslagsproblemet-.........Tråkigt.

"mellanslagsproblemet" fixar du med ett enter-slag följt av att du skriver något och sedan raderar enter-slaget.

Appropå interpretiv latex/MathType - vad tycker du om hur det är på Symbolab/Geogebra?

AlvinB 3360
Postad: 23 aug 2019

Jag tycker absolut inte LaTeX-systemet ska bort. För den som kan det är den en oerhörd resurs som sparar mycket tid. Det må vara för ett fåtal användare, men tänk då på att dessa användare  har flera tusen poäng och svarar i rätt så många trådar. Det finns såklart ett behov av en mer lättanvänd matematikredigerare, men detta är inget som skall komma på bekostnad av LaTeX-systemet.

Om vi nu skall ha ett intuitivt system tycker jag att vi skall sträva efter något liknande det som finns på desmos.com, där latexkoden skrivs ut i realtid. Där finns både en klickmeny som fungerar för nya användare, men den accepterar även lite 'pseudo-latex' skriven med tangentbordet vilket snabbar upp inmatandet avsevärt (t.ex. kan man skriva / för att få ett bråk, sqrt för ett rottecken o.s.v.). Symbolab/Geogebra har liknande system, men faller litegrann på det senare då det mesta utöver de fyra räknesätten kräver att man klickar i menyer.

Desmos använder sig av någonting som kallas för MathQuill, som finns integrerat i flertalet TinyMCE-plugin (vilket skulle göra det möjligt att integrera i Pluggakutens editor). Jag har dock inte prövat något av pluginen, så jag kan i nuläget inte uttala mig om huruvida de har samma funktionalitet som Desmos.

ConnyN 998
Postad: 23 aug 2019

Om det nu är dyrt att ändra och underhålla systemet så måste det vara bättre att vi alla använder den inbyggda formeleditorn som alla kan använda?

Det låter på proffsanvändarna att alla bör få använda sin lilla exklusiva formeleditor?

Vi är nog många som skulle sluta svara på Pluggakuten om man inte kunde använda LaTeX. 

Jag gillade formeleditorn som fanns på gamla PA - det var helt och hållet tack vare den som jag lärde mig använda LaTeX. Det finns ingen som föreslår att handskriven LaTeX skulle vara det enda inmatningsformatet.

tomast80 2542
Postad: 23 aug 2019 Redigerad: 23 aug 2019
Smaragdalena skrev:

Vi är nog många som skulle sluta svara på Pluggakuten om man inte kunde använda LaTeX. 

Jag gillade formeleditorn som fanns på gamla PA - det var helt och hållet tack vare den som jag lärde mig använda LaTeX. Det finns ingen som föreslår att handskriven LaTeX skulle vara det enda inmatningsformatet.

Jag håller med Smaragdlena till 100 %. Gillade också formeleditorn på Gamla Pluggakuten. 

Den nya formeleditorn har jag inte använt på flera år utan nu skriver jag bara kod direkt medelst $$.

Givet det vore det bra med förhandsgranskning av inlägg. Rätt ofta blir det nåt fel i LaTex-koden som man måste in och korrigera i efterhand.

Affe Jkpg Online 5209
Postad: 23 aug 2019
Laguna skrev:
Laguna skrev:
Affe Jkpg skrev:
Laguna skrev:
Affe Jkpg skrev:

Man ser inte vem som har "like'at"

Jag tycker tvärtom att gilla-funktionen är ganska onödig. Man kan känna sig en smula nöjd om man får en etta där, men känner någon att den kan använda gilla-informationen till något för någon annans inlägg?

 

…. , men känner någon att den kan använda gilla-informationen till något för någon annans inlägg?

Kan du förklara vad du menar?

OK, med korta meningar: vad har du det till? 

Jag trodde du skulle svara med något mer genomtänkt, som att Facebook börjar att omvärdera konsekvenserna av att kunna "Like'a", vilket bl.a. kan vara att dra en slutsats av vem/vilka som att inte "Like'ar" ett visst inlägg. Sådana slutsatser kräver dock en kännedom om personers bl.a. sociala relationer, vilket i stort sett inte existerar på PA.

Affe Jkpg Online 5209
Postad: 23 aug 2019
Laguna skrev:
Affe Jkpg skrev:
Laguna skrev:
Affe Jkpg skrev:

Vad tror ni skulle kunna göras bättre för att locka nya användare till Pluggakuten?

Ungdomar använder i hög grad sin mobil, medan eleverna som använder mobil på PA, inte intuitivt kan skriva ens dom enklaste formlerna (vilket är uppenbart när man läser trådarna). Nu kan man beskriva det som att på datorn finns det två editorer. Den andra finns då under  -tecknet. Säg att det bara finns en editor och att det just va den under  -tecknet.Då ser det för närvarande som exempel ut så här:lim (x0ex+x2)Dvs. man borde kunna göra något åt layouten på texten m.m. Annars skulle väl både mobil och dator kunna använda bara denna editor?

Jag förstår inte riktigt vad du menar. Menar du att LaTeX-funktionen ska bort?

LaTex-funktionen uppfyller inte alls kravet på intuitiv editering utan kan mera ses som tillfällig nödlösning för ett fåtal insatta, vilket borde vara uppenbart när man läser trådarna.

De fåtalet insatta som också är insatta i matematik och som svarar på frågorna? 

Nu hade jag primärt fokus på dom som skapar trådarna, som uppenbart ofta inte på ett rimligt sätt, kan presentera ens den enklaste matematiska formel i sin tråd.

Nu hade jag primärt fokus på dom som skapar trådarna, som uppenbart ofta inte på ett rimligt sätt, kan presentera ens den enklaste matematiska formel i sin tråd.

För dem spelar väl inte närvaron eller frånvaron av möjlighet att skriva LaTeX-kod någon roll? LaTeX-koden är endast till för dem som kan det (eller har lust och ork att lära sig det). Det är ingen som argumenterar för att LaTeX skall vara enda formelskrivningsmöjlighet.

ConnyN 998
Postad: 23 aug 2019
Smaragdalena skrev:

Nu hade jag primärt fokus på dom som skapar trådarna, som uppenbart ofta inte på ett rimligt sätt, kan presentera ens den enklaste matematiska formel i sin tråd.

För dem spelar väl inte närvaron eller frånvaron av möjlighet att skriva LaTeX-kod någon roll? LaTeX-koden är endast till för dem som kan det (eller har lust och ork att lära sig det). Det är ingen som argumenterar för att LaTeX skall vara enda formelskrivningsmöjlighet.

Resurserna bör väl läggas i första hand på det eleverna behöver?
Om vi alla tvingas använda den inbyggda formelskrivaren så borde den väl bli mycket bättre?

Hur mycket resurser läggs idag ner på Latex-koden för att den ska fungera parallellt med den inbyggda formelskrivaren?
Där kanske vi har ett enormt resursslöseri?

LaTeX-skrivaren finns redan. Vi skulle inte spara ett öre på denna enorma försämring.

För att kunna utvärdera resultaten lite lättare, har vi satt ihop en kort enkät som ni gärna får svara på. Ni hittar enkäten här. // Pepparkvarn/Smutstvätt

Kunskapensmakt25 14
Postad: 23 aug 2019

Det skulle vara bättre om det fanns en app man kunde ladda ner på mobilen.

Kunskapensmakt25 skrev:

Det skulle vara bättre om det fanns en app man kunde ladda ner på mobilen.

På vilket sätt skulle det vara bättre? Om du vill kan du lägga en genväg till Pluggakuten på din hemskärm. Vad skulle en app göra för skillnad?

Affe Jkpg Online 5209
Postad: 24 aug 2019
Smaragdalena skrev:
Kunskapensmakt25 skrev:

Det skulle vara bättre om det fanns en app man kunde ladda ner på mobilen.

På vilket sätt skulle det vara bättre? Om du vill kan du lägga en genväg till Pluggakuten på din hemskärm. Vad skulle en app göra för skillnad?

Fundera över varför App-ar över huvud taget finns, när du tycks påstå att dom alla kan ersättas på det sätt du beskriver.

Laguna 6297
Postad: 24 aug 2019
Affe Jkpg skrev:
Smaragdalena skrev:
Kunskapensmakt25 skrev:

Det skulle vara bättre om det fanns en app man kunde ladda ner på mobilen.

På vilket sätt skulle det vara bättre? Om du vill kan du lägga en genväg till Pluggakuten på din hemskärm. Vad skulle en app göra för skillnad?

Fundera över varför App-ar över huvud taget finns, när du tycks påstå att dom alla kan ersättas på det sätt du beskriver.

Man behöver inte fundera på det, för det hör inte hit. Det handlar om just den här tänkta appen, som skulle vara bättre än det nuvarande webb-gränssnittet. Det kan den säkert vara, men berätta hur. 

Teraeagle Online 7813 – Moderator
Postad: 24 aug 2019 Redigerad: 24 aug 2019
pepparkvarn skrev:

För att kunna utvärdera resultaten lite lättare, har vi satt ihop en kort enkät som ni gärna får svara på. Ni hittar enkäten här. // Pepparkvarn/Smutstvätt

10 svar hittills. Passa på att göra era röster hörda då det kan vara aktuellt att lyfta fram förslag redan nästa vecka.

Jonto Online 2017 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 24 aug 2019 Redigerad: 24 aug 2019

Underrubriker till forumdelarna för "Tyska, Franska, Spanska, Historia, Geografi, Samhällskunskap och Religion" med möjlighet att välja om det tillhör Grundskola/Gymnasium/Universitet såsom redan finns för alla naturorienterade ämnen, matematik, ekonomi samt svenska och engelska. 

Det hjälper ganska mycket när man ska svara om man vet vilken nivå eleven/studenten studerar på så att man vet på vilken nivå man ska lägga förklaringen på. Detta är inte helt lätt att luska ut då många saker inom humanioraämnena kan studeras på alla studienivåerna.

Jag har heller inte sett någon uppmaning eller regel till användare att man ska ange nivån för uppgiften när man postar, utan endast att man ska posta i rätt forumdel. Om detta inte genomförs för att någon anser att det blir för många underrubriker så kan man kanske i alla fall förtydliga under knappen "Läs detta innan du postar" att det är bra att (på något sätt) ange vilken nivå frågan rör.

Jonto skrev:

Underrubriker till forumdelarna för "Tyska, Franska, Spanska, Historia, Geografi, Samhällskunskap och Religion" med möjlighet att välja om det tillhör Grundskola/Gymnasium/Universitet såsom redan finns för alla naturorienterade ämnen, matematik, ekonomi samt svenska och engelska. 

Det hjälper ganska mycket när man ska svara om man vet vilken nivå eleven/studenten studerar på så att man vet på vilken nivå man ska lägga förklaringen på. Detta är inte helt lätt att luska ut då många saker inom humanioraämnena kan studeras på alla studienivåerna.

Jag har heller inte sett någon uppmaning eller regel till användare att man ska ange nivån för uppgiften när man postar, utan endast att man ska posta i rätt forumdel. Om detta inte genomförs för att någon anser att det blir för många under rubriker så kan man kanske i alla fall förtydliga under knappen "Läs detta innan du postar" att det är bra att (på något sätt) ange vilken nivå frågan rör.

Detta är en adminfunktion, och det ska vi nog kunna fixa! Vi har planer på en del ändringar i menyn, men det har hamnat lite i skymundan på grund av andra, mer akuta frågor. Vi lägger till det till listan över ändringar som ska genomföras. :)

Teraeagle Online 7813 – Moderator
Postad: 24 aug 2019 Redigerad: 24 aug 2019
Jonto skrev:

Underrubriker till forumdelarna för "Tyska, Franska, Spanska, Historia, Geografi, Samhällskunskap och Religion" med möjlighet att välja om det tillhör Grundskola/Gymnasium/Universitet såsom redan finns för alla naturorienterade ämnen, matematik, ekonomi samt svenska och engelska. 

Det hjälper ganska mycket när man ska svara om man vet vilken nivå eleven/studenten studerar på så att man vet på vilken nivå man ska lägga förklaringen på. Detta är inte helt lätt att luska ut då många saker inom humanioraämnena kan studeras på alla studienivåerna.

Jag har heller inte sett någon uppmaning eller regel till användare att man ska ange nivån för uppgiften när man postar, utan endast att man ska posta i rätt forumdel. Om detta inte genomförs för att någon anser att det blir för många under rubriker så kan man kanske i alla fall förtydliga under knappen "Läs detta innan du postar" att det är bra att (på något sätt) ange vilken nivå frågan rör.

Vi har gjort en översyn av forumindelningen och det där är nog något vi kan fixa ganska enkelt när den nya indelningen är på plats. Kruxet har varit att sökvägarna ändras när man ändrar indelningen och det slår negativt för hur sökträffar från PA rankas på Google. Men det ska nog gå att lösa.

Ett alternativ som vi har diskuterat är att ändra nivåindelningen så att det blir obligatoriskt att välja nivå på sina frågor (alternativt slasknivån ”Allmänna diskussioner”). Då skulle vi slippa att flytta trådar till rätt nivå och det blir lättare att ge ett anpassat svar. Man ska alltså inte kunna posta ett svar i t ex Natur och teknik/Fysik utan att ange ytterligare en nivå.

Albiki 4228
Postad: 24 aug 2019

Nivåindelningen finns på matematikdelen men fungerar inte särskilt bra. Användare tenderar att posta enkla frågor (som hör hemma i grundskolan) på universitetsnivå för att locka till sig uppmärksamhet från experterna, med följden att moderatorer flyttar frågorna till vad de bedömer vara lämplig nivå (ibland gör moderatorerna felbedömningar).

Albiki skrev:

Nivåindelningen finns på matematikdelen men fungerar inte särskilt bra. Användare tenderar att posta enkla frågor (som hör hemma i grundskolan) på universitetsnivå för att locka till sig uppmärksamhet från experterna, med följden att moderatorer flyttar frågorna till vad de bedömer vara lämplig nivå (ibland gör moderatorerna felbedömningar).

Precis varför vissa användare postar Ma1-frågor i universitetsforumet vet vi inte, troligtvis är det en blandning av det du säger, inlägg från användare som går basår på universitetet, användare som vill ha förklaringar på en mer avancerad nivå, och användare som helt enkelt lägger fel. Att det inte fungerar optimalt är korrekt, att vi moddar inte alltid vet exakt vilken kurs frågor tillhör är också korrekt. Däremot hjälper nivåindelningarna oerhört när de används korrekt, vilket väldigt ofta är fallet. :)

Detta är ungefär som med indelningen mellan primär- och akutsjukvård. Självklart finns det patienter som går till akuten trots att vårdcentralen hade passat bättre, och vice versa, men systemet löser många problem, och används förvånansvärt ofta helt korrekt. 

Laguna 6297
Postad: 25 aug 2019

Har någon nämnt att man vill kunna se hela tråden medan man redigerar ett inlägg? Det kan man inte idag (i alla fall har inte jag klarat av det).

Du kan scrolla vart du vill i tråden, även om du har en inskrivningsruta öppen. Att kunna se hela tråden på skärmen samtidigt skulle göra texten oläsligt liten för mig (särskilt vissa trådar, som denna!).

Smaragdalena skrev:

Du kan scrolla vart du vill i tråden, även om du har en inskrivningsruta öppen. Att kunna se hela tråden på skärmen samtidigt skulle göra texten oläsligt liten för mig (särskilt vissa trådar, som denna!).

Det går inte att se tråden om du är i redigeringsläget. Oftast är det inget problem, men kan vara nödvändigt ibland. 

OK, jag tolkade fel. I inskrivningsläget går det, men inte i redigeringsläget.

Affe Jkpg Online 5209
Postad: 25 aug 2019
Laguna skrev:
Affe Jkpg skrev:
Smaragdalena skrev:
Kunskapensmakt25 skrev:

Det skulle vara bättre om det fanns en app man kunde ladda ner på mobilen.

På vilket sätt skulle det vara bättre? Om du vill kan du lägga en genväg till Pluggakuten på din hemskärm. Vad skulle en app göra för skillnad?

Fundera över varför App-ar över huvud taget finns, när du tycks påstå att dom alla kan ersättas på det sätt du beskriver.

Man behöver inte fundera på det, för det hör inte hit. Det handlar om just den här tänkta appen, som skulle vara bättre än det nuvarande webb-gränssnittet. Det kan den säkert vara, men berätta hur. 

Jo Laguna, ”det hör hit”. Förstår man på en övergripande nivå företeelser i sin samtid, kan man hitta svar även på enkla frågeställningar. Jag brukar likna mobilens skärm vid ett titthål i jämförelse med datorns skärm. Det ställer olika krav på hur info presenteras. Mobilen saknar datorns tangentbord, vilket då ställer andra krav på hur info matas in.

Affe Jkpg skrev:

Jo Laguna, ”det hör hit”. Förstår man på en övergripande nivå företeelser i sin samtid, kan man hitta svar även på enkla frågeställningar. Jag brukar likna mobilens skärm vid ett titthål i jämförelse med datorns skärm. Det ställer olika krav på hur info presenteras. Mobilen saknar datorns tangentbord, vilket då ställer andra krav på hur info matas in.

En app har föreslagits tidigare men då ansåg vi inte att det var prioriterat eftersom det redan finns en mobilanpassad hemsida.

Du får nog nämna några fördelar då det är långt ifrån självklart vad fördelarna skulle vara. Det är mycket möjligt att vi har missat något uppenbart.

Affe Jkpg Online 5209
Postad: 25 aug 2019
Teraeagle skrev:
Affe Jkpg skrev:

Jo Laguna, ”det hör hit”. Förstår man på en övergripande nivå företeelser i sin samtid, kan man hitta svar även på enkla frågeställningar. Jag brukar likna mobilens skärm vid ett titthål i jämförelse med datorns skärm. Det ställer olika krav på hur info presenteras. Mobilen saknar datorns tangentbord, vilket då ställer andra krav på hur info matas in.

En app har föreslagits tidigare men då ansåg vi inte att det var prioriterat eftersom det redan finns en mobilanpassad hemsida.

Du får nog nämna några fördelar då det är långt ifrån självklart vad fördelarna skulle vara. Det är mycket möjligt att vi har missat något uppenbart.

Det finns mängder med App-designers som med glädje skulle ta sig an uppgiften🙂 Först när man granskat offert-förslag och löst finansiering, kan man dra slutsatser om ev. genomförande.

tomast80 2542
Postad: 25 aug 2019

Gällande att göra en app så bedömer jag, utifrån min kännedom om apputveckling, att det kommer kosta en del och således inte kommer vara prioriterat givet en viss budget.

Dock, ifall man lyckas hitta en apputvecklare som vill göra en app gratis, precis som vi volontärer svarar på frågor gratis på Pluggakuten.se, så är ju läget annorlunda.

Laguna 6297
Postad: 25 aug 2019
tomast80 skrev:

Gällande att göra en app så bedömer jag, utifrån min kännedom om apputveckling, att det kommer kosta en del och således inte kommer vara prioriterat givet en viss budget.

Dock, ifall man lyckas hitta en apputvecklare som vill göra en app gratis, precis som vi volontärer svarar på frågor gratis på Pluggakuten.se, så är ju läget annorlunda.

En app skulle troligen behöva ett väldefinierat gränssnitt mot pluggakuten, REST eller SOAP eller vad man nu gillar, så det är inte bara att skriva en app, vilket jag mycket väl kan tänka mig att en entusiast gör gratis. Det behövs arbete på server-sidan också. 

Affe Jkpg Online 5209
Postad: 25 aug 2019

Säg att man vänder sig till sina sponsorer och beskriver att ungdomar med mobiler förväntar sig att PA finns som APP och att som budgetram i en offertförfrågan, tycks vara lämpligt att utgå från .....

Hamza 71
Postad: 26 aug 2019

Sökfältet för att människor kan ta hjälp gamla frågor. Det här två fördelar: en det blir mindre jobb för de som svarar och det är andra är att sajten blir som encyklopedi.

Den andra funktionen som jag ska välja ha är möjlighet att kommentera på andras svar. Ibland det blir det krångligt med många svar, man vill veta vem som pratar vem och man kan inte konsternera sig. Därför tror jag att den blir bra kommentar funktion.

Smaragdalena Online 30187 – Moderator
Postad: 26 aug 2019 Redigerad: 26 aug 2019

Sökfältet finns redan. Hur kan det förbättras?

Och vad menar du med konsernera? Jag behövde slå upp det otdet, det betyder förvirra.

Smaragdalena skrev:

...

Och vad menar du med konsernera? Jag behövde slå upp det otdet, det betyder förvirra.

Gissninģ: "koncentrera".

pepparkvarn skrev:

För att kunna utvärdera resultaten lite lättare, har vi satt ihop en kort enkät som ni gärna får svara på. Ni hittar enkäten här. // Pepparkvarn/Smutstvätt

Bumpar enkäten ytterligare en gång.

Qetsiyah 1175
Postad: 31 aug 2019
emilg skrev:

En "[Nickname] skriver..." som syns i tråden när en användare klickat på svara hade varit väldigt fint. Ett inlägg kan ju ta lite tid att skriva och det hade varit trevligt att veta om någon/några redan börjat svara. Borde bli mindre dubbelarbete...

Nej nej nej, detta är ju hjälp i forumformat, inte chattformat. En sådan transparens vill jag inte ha. Dessutom har de allra flesta forum på internet inte en sådan funktion, inte ens alla chattappar har det.

Qetsiyah 1175
Postad: 31 aug 2019
Korra skrev:

5. För att hålla kvar nyanlända användare: Släng in lite ikoner, metallmynt t.ex istället för stjärnan bredvid poängen. Och poängsystemet behöver inte vara det enda.. 
T.ex,
100 poäng = Koppar mynt
200 poäng = Tenn mynt  (Är dålig på kemi men jag tror metallen blir hårdare i den ordningen) 
500 poäng = Brons mynt
1000 poäng = Järn mynt
1750 poäng = Silver mynt
2000 poäng = Guld mynt
3000 poäng = Platinum mynt
4000 poäng = Diamant mynt

Detta behöver inte sticka ut så mycket men färgerna och designen på mynten är viktiga, det måste se snyggt och efterlängtat ut. Det måste inte vara mynt men ni förstår iden, bara någon slags achievement funktion på sidan. 


Jag konstruerar gärna ett snyggt system gratis om så önskas. Kan dock bara bidra med ideer, namn och sånt. Kan inte programmera än. 

En annan version av detta skulle kunna vara ramar i varierande lyxighet runt profilbilden man får välja.

Teraeagle Online 7813 – Moderator
Postad: 31 aug 2019 Redigerad: 31 aug 2019
Qetsiyah skrev:
emilg skrev:

En "[Nickname] skriver..." som syns i tråden när en användare klickat på svara hade varit väldigt fint. Ett inlägg kan ju ta lite tid att skriva och det hade varit trevligt att veta om någon/några redan börjat svara. Borde bli mindre dubbelarbete...

Nej nej nej, detta är ju hjälp i forumformat, inte chattformat. En sådan transparens vill jag inte ha. Dessutom har de allra flesta forum på internet inte en sådan funktion, inte ens alla chattappar har det.

Är du av samma åsikt ifall det står ”2 personer skriver...” istället för ”Teraeagle och Qetsiyah skriver...”?

Qetsiyah 1175
Postad: 31 aug 2019
Teraeagle skrev:Är du av samma åsikt ifall det står ”2 personer skriver...” istället för ”Teraeagle och Qetsiyah skriver...”?

Då är jag neutral.

Ser att en person har svarat att det borde finnas en funktion som gör att man kan prenumerera utan att få ett mejlutskick när ett nytt inlägg postas i tråden. Det kan ni göra redan idag.

Klicka på din profilbild högst upp på sidan, välj ”Inställningar” och checka sedan i ”Inaktivera e-postmeddelanden (prenumerationer, privata meddelanden)”. Avsluta med att spara. Klart!

Teraeagle skrev:

Ser att en person har svarat att det borde finnas en funktion som gör att man kan prenumerera utan att få ett mejlutskick när ett nytt inlägg postas i tråden. Det kan ni göra redan idag.

Klicka på din profilbild högst upp på sidan, välj ”Inställningar” och checka sedan i ”Inaktivera e-postmeddelanden (prenumerationer, privata meddelanden)”. Avsluta med att spara. Klart!

Detta gör dock att man inte får utskick om man glömmer sitt lösenord. Det bästa är nog att använda en gammal mail man inte använder, tills det finns budget att fixa detta. 

Palle Derkert 613 – Admin
Postad: 10 sep 2019
pepparkvarn skrev:
Teraeagle skrev:

Ser att en person har svarat att det borde finnas en funktion som gör att man kan prenumerera utan att få ett mejlutskick när ett nytt inlägg postas i tråden. Det kan ni göra redan idag.

Klicka på din profilbild högst upp på sidan, välj ”Inställningar” och checka sedan i ”Inaktivera e-postmeddelanden (prenumerationer, privata meddelanden)”. Avsluta med att spara. Klart!

Detta gör dock att man inte får utskick om man glömmer sitt lösenord. Det bästa är nog att använda en gammal mail man inte använder, tills det finns budget att fixa detta. 

Herregud vilket dumt beteende. Det fixar vi.

Palle Derkert skrev:
pepparkvarn skrev:
Teraeagle skrev:

Ser att en person har svarat att det borde finnas en funktion som gör att man kan prenumerera utan att få ett mejlutskick när ett nytt inlägg postas i tråden. Det kan ni göra redan idag.

Klicka på din profilbild högst upp på sidan, välj ”Inställningar” och checka sedan i ”Inaktivera e-postmeddelanden (prenumerationer, privata meddelanden)”. Avsluta med att spara. Klart!

Detta gör dock att man inte får utskick om man glömmer sitt lösenord. Det bästa är nog att använda en gammal mail man inte använder, tills det finns budget att fixa detta. 

Herregud vilket dumt beteende. Det fixar vi.

Jag råkade ut för detta i våras. Åh vad jag kände mig ensam utan att kunna skriva på Pluggakuten!

Palle Derkert 613 – Admin
Postad: 10 sep 2019
Palle Derkert skrev:
pepparkvarn skrev:

Detta gör dock att man inte får utskick om man glömmer sitt lösenord. Det bästa är nog att använda en gammal mail man inte använder, tills det finns budget att fixa detta. 

Herregud vilket dumt beteende. Det fixar vi.

Vi har dubbelkollat detta och glömt lösenord mail kommer ut som de ska även om man har mail notifikationer avslagna. Så det har nog varit något annat problem med mailen då.

Det löste sig i alla fall så småningom för mig.

Mörk tema, underlättar jättemycket för ljuskänsliga ögon. Jag är extremt ljuskänslig.

Korra skrev:

Mörk tema, underlättar jättemycket för ljuskänsliga ögon. Jag är extremt ljuskänslig.

Är inte det något som görs i webläsaren? Det finns i alla fall i min telefon. 

emilg skrev:

En "[Nickname] skriver..." som syns i tråden när en användare klickat på svara hade varit väldigt fint. Ett inlägg kan ju ta lite tid att skriva och det hade varit trevligt att veta om någon/några redan börjat svara. Borde bli mindre dubbelarbete...

Jag delar emilg:s uppfattning. Med en sådan lösning, kan vi undvika tautologier, vilket inte sällan sker när vi ovetandes om varandra svarar i forumet.

Affe Jkpg Online 5209
Postad: 3 okt 2019
dr_lund skrev:
emilg skrev:

En "[Nickname] skriver..." som syns i tråden när en användare klickat på svara hade varit väldigt fint. Ett inlägg kan ju ta lite tid att skriva och det hade varit trevligt att veta om någon/några redan börjat svara. Borde bli mindre dubbelarbete...

Jag delar emilg:s uppfattning. Med en sådan lösning, kan vi undvika tautologier, vilket inte sällan sker när vi ovetandes om varandra svarar i forumet.

Bra idé. Liknande har föreslagits tidigare, men har då tyvärr motargumenterats. 

Horsepower 480
Postad: 6 okt 2019 Redigerad: 6 okt 2019

Att man kan  genom att exempelvis dubbelklicka rita på bilderna som folk lägger upp här i PA så att man inte behöver göra det individuellt på sin mobil/dator/annan enhet eftersom det kan bli ganska omständligt, i varje fall för mig.

Ibland förstår man inte vad hur den andre personen tänkt. Då kan exempelvis en bild där man själv ritat tala för sig själv.

Om PA skulle implementera en ritfunktion vore detta absolut en möjlighet, men som det ser ut idag är alla bilder som laddas upp tillverkade externt, och läggs då upp som en helt vanlig fil. 

En ritfunktion står högt på önskelistan, men det beror på vad vi får för finansiering. Bra idé att kunna ta en bild och rita på den!

Horsepower 480
Postad: 6 okt 2019 Redigerad: 6 okt 2019

Tack! 

Ja, för det går åt ganska mycket minne osv. Vore praktiskt men förstår självfallet ifall det tar för mycket av budgeten.

tavobar 3
Postad: 8 okt 2019

inte stänga av folk för ingenting

tavobar 3
Postad: 8 okt 2019

istället för att stänga av konton helt gör bara så att dom blir avstängda i t.ex 5 dagar

Smaragdalena Online 30187 – Moderator
Postad: 8 okt 2019 Redigerad: 8 okt 2019

Vi stänger inte av folk för ingenting. Det vi stänger av för direkt är fusk eller rena spamkonton. I övrigt får folk alltid minst två tillsägelser och två varningar innan de stängs av - för hur länge beror på hur grova förseelserna är. /moderator

poijjan 466
Postad: 22 okt 2019 Redigerad: 22 okt 2019

1.

Jag får ofta problem med att mellanslag inte fungerar efter jag har skrivit in en ekvation, vore bra om detta kunde fixas till (är det fler som har problem med detta, eller bara jag?) 

 

2.

Det borde gå att kryssa ur "nöjd med hjälpen" 

1. Du är inte ensam (det händer t ex ofta i rubriken till spoilers för mig). Det brukar fungera igen om man trycker "enter" så att man får en ny rad, och sedan kna man ta bort radbrytningen.

2. Det har vi önskat länge,men det är (obegripligt nog, för mig som inte är programmerare) förvånansvärt krångligt och dyrt att fixa detta. /moderator

Laguna 6297
Postad: 22 okt 2019
Smaragdalena skrev:

 

2. Det har vi önskat länge,men det är (obegripligt nog, för mig som inte är programmerare) förvånansvärt krångligt och dyrt att fixa detta. /moderator

Obegripligt för mig som är programmerare också. En del som har gjorts väldigt svårt och ineffektivt borde ha gjorts effektivt och enkelt.

Palle Derkert 613 – Admin
Postad: 23 okt 2019
Laguna skrev:
Smaragdalena skrev:

 

2. Det har vi önskat länge,men det är (obegripligt nog, för mig som inte är programmerare) förvånansvärt krångligt och dyrt att fixa detta. /moderator

Obegripligt för mig som är programmerare också. En del som har gjorts väldigt svårt och ineffektivt borde ha gjorts effektivt och enkelt.

Det har blivit ett litet missförstånd, det är inte så svårt att fixa och vi kommer att ordna det inom kort.

Fibonacci 128
Postad: 26 okt 2019

Just nu fungerar det inte att ladda upp bilder

Fibonacci skrev:

Just nu fungerar det inte att ladda upp bilder

Se här

Nu är några av de första ändringarna på plats, bl.a. är det numera möjligt att avmarkera ”Nöjd med hjälpen”.

Läs mer här:

https://www.pluggakuten.se/trad/smarre-uppdateringar-lanserade/ 

gamergubben 33
Postad: 4 nov 2019

Sorteringsfunktion - så man kan få frågor utan svar högst upp. Minskar risken att någons fråga halkar ner i listorna och blir obesvarade.

/gamergubben

Qetsiyah 1175
Postad: 4 nov 2019

Roteringsfunktion på bilduppladning så att min nacke överlever. Eller någon regel om att bilden måste vara vänd innan man laddar upp den

@Qetsiyah: Om jag har förstått saken rätt går detta inte. Vi har en regel om att alla regler, men tja... Den regeln efterföljs sällan. Ärligt talat, jag har på fullt allvar en "egen uggla"* som vi brukar posta i trådar tillsammans med uppmaningar om att lägga in rättvända bilder. :/

* En gif innehållande en uggla, som av oklar anledning fått smeknamnet "Smutstvätts uggla". :)

bengali 122
Postad: 4 nov 2019 Redigerad: 4 nov 2019

Mobilapp
Det finns en del förslag om mobilapp men inte så mycket om vad den ska vara bra till. Jag tänker att jag skulle kunna utnyttja kameran på ett effektivt sätt med mobilen. Jag tycker det är enklast att skriva matematiska formler och uträkningar för hand och då skulle jag helt enkelt kunna ta ett foto på det handskrivna och snabbt ladda upp. En figur gör man ju gladeligen med en kulspetspenna på servetten - klick - och så var det tipset uppladdat. Jag skulle gärna se att man alltid fick frågan om att beskära sin bild före uppladdning så att inte Pluggakuten blir överlastad med bilder på outnyttjat rutigt papper.

bengali 122
Postad: 4 nov 2019 Redigerad: 4 nov 2019

Följa/avfölja
Jag skulle vilja se de diskussioner jag själv deltar i sorterade överst. Kanske ett modernt begrepp "Följa" är på sin plats. Man kan följa ett antal diskussioner och då hamnar de överst. Sedan kan man "avfölja" när så önskas. De diskussioner som man själv ger sig in i blir automatiskt i "följaläge". Följasymbolen ska synas i listan och följa/avfölja ska kunna göras med ett enkelt klick på symbolen.

Svara Avbryt
Close