2 svar
109 visningar
naytte är nöjd med hjälpen
naytte 2829
Postad: 11 jul 16:35

Vad ingår i kursen Ty5?

God eftermiddag, Pluggakuten!

Efter sommarlovet är det tänkt att jag direkt ska tenta av kursen Ty5. Jag är inte rädd att jag inte skulle klara kursen rent språkmässigt, men finns det kulturella grejer och sådant jag måste känna till inför avtentningen? Jag minns att när jag skulle tenta av Ty4 behövde jag läsa på lite om kultur innan, typ hur den tyska skolan fungerar, hur det politiska systemet ser ut och sådant där.

Tack på förhand och ha ett fortsatt fint sommarlov!

I det centrala innehållet till Moderna språk 5 så är det samma som för kursen Engelska 5 (fast såklart med tyska istället för engelska). Så har du läst den kursen så ska innehållet vara ungefär detsamma. Se nedan

Som jag minns kursen, när jag läste den på traditionellt vis och också den gången som jag själv undervisade kursen, så anpassades den mycket utifrån elevernas intressen (då det oftast är en liten grupp). Vi läste en del tyska böcker och skrev och diskuterade om det. Kanske någon klassisk författare som inte är allt för svårläst (alltså inte Goethe eller Grass ;)). Vi såg en hel del tysk film, ibland kopplat till någon händelse i Tysklands historia och skrev/diskuterade om det. Vi gjorde en del fördjupningsarbeten och höll presentationer. Jag presenterade exempelvis om Baader-Meinhof-ligan. 

Så jag tror det kan variera mycket hur olika skolor, lägger upp kursen. Den har inte ett fast tydligt innehåll på det sättet. 

De skolorna som jag har varit på har delvis utgått från läromedlet Liber Deutsch 5. Inte använt alla texter och övningar men vissa delar ur det. 

Om man ska göra en prövning/avtentning på kursen så vet jag inte alls hur det skulle kunna se ut. Om det är möjligt så bör du kanske fråga skolan om de kan nämna i alla fall på ett ungefär hur de tänker sig upplägget.

naytte 2829
Postad: 13 jul 12:13

Okej, tack så mycket för svar! Jag ska dra iväg ett meddelande till min lärarinna och fråga!

Jag hoppas dock innerligt att jag slipper skriva en bokanalys. Visst har jag läst en del tyska böcker (klassiker som die Verwandlung, der Proceß) och så, men usch vad jag hatar bokanalyser; det finns liksom inget värre!

Aja tack så mycket för svar!

Svara Avbryt
Close