6 svar
118 visningar

Komma ikapp med Tyska

En elev skall börja med tyska nu. Eleven kan ingen tyska och kommer hoppa in i en grundskoleklass som redan läst tyska i snart 1,5 år.
Puh! Men det måste gå. Eleven har bra läshuvud och är motiverad.

Alla studietips och boktips (förutom såklart skollitteraturen) och tips på appar/program är välkomna.

Ture 8911 – Livehjälpare
Postad: 17 nov 14:48

Duolingo är bra,

https://www.duolingo.com/learn

går att använda utan kostnad, men man får mer om man betalar.

Enda haken är att den är på engelska. Man måste alltså ha ett ganska bra ordförråd på engelska.

naytte 2829
Postad: 17 nov 18:46 Redigerad: 17 nov 18:49

Tyska är ett ämne som många elever upplever vara knepigt, trots att språket egentligen är extremt logiskt och konsekvent. Det beror i min erfarenhet oftast på att de inte har ett tillräckligt bra grepp om grunderna, och utan en bred grund blir det svårt, såvida personen inte har en distinkt fallenhet för just språk. Lägg alltså mycket krut på grunderna! I bästa fall ska grammatiska termer kunna användas helt flytande!

När eleven börjar komma upp lite i nivå kan det vara aktuellt att börja läsa lite. Det finns mycket bra klassisk litteratur att välja på om han är litteraturintresserad, t.ex. Kafkas verk eller bröderna Grimms sagor. Mangaserier översätts också ofta till tyska (i pricip alla välkända serier), så om han är intresserad av sådant kan det vara aktuellt. Dessutom innehåller ju manga till störst del illustrationer så man kan enkelt associera nya ord med en bild, vilket är bra.

När det kommer till ordböcker finns det många alternativ, men den bästa flerspråkiga är dict.cc och den absolut bästa enspråkiga är dwds.de. När han väl ska lära sig orden finns det många bra flashcardappar, men den allra bästa är Anki (och den är gratis). Tror dock bara Windows stöds. UI:t är ganska ointuitivt men det finns många bra guider på internet!

För en nybörjare finns det dessutom några grundläggande tips:

  • Lär dig ALLTID substantiv med bestämd artikel
  • Lär dig urskilja satsdelar så fort som möjligt. Det kommer underlätta.
  • Förväxla för guds skull inte grammatiskt kön med egentligt kön
  • Lär dig böja verb i åtminstone presens, perfekt och imperfekt när du lär dig verben

Utöver det jag nämnde ovan finns det ju såklart de klassiska tipsen. Sätt telefonen på tyska, försök tänka på tyska och så vidare. Det finns en ganska bra podcast som heter Mordlust. Kanske lite opassande för någon så ung (handlar om mord och grova brott) men den är väldigt intressant och beskrivningarna är detaljrika. Ett bra sätt att lära sig ord på med andra ord.

Denna tråd kan också vara användbar: https://www.pluggakuten.se/trad/faq-vad-behover-jag-kunna-inom-amnet-tyska/

matsC Online 928
Postad: 17 nov 19:13

Nayttes regel 1 är det bästa tipset. Jag följde inte den så jag vet...

I grammatiken börja med och var särskilt noggrann med  ackusativ- och dativ-objekt, heter visst direkt och indirekt objekt numera.

Kan någon i familjen lite tyska så prata lite tyska hemma ibland.

tyska filmer och tv-serier ger en känsla för hur det ska låta även om de har textremsa

naytte 2829
Postad: 18 nov 01:21 Redigerad: 18 nov 01:21

Man kan också säga att om man som nybörjare bara måste gissa helt och hållet på ett ords genus ska man gissa på femininum. En övervägande majoritet av tyskans substantiv är feminina. Men det finns också väldigt många regler angående artikel man kan lära sig utantill. Många vill påstå att det är helt slumpartat men det stämmer inte.

oggih Online 1083 – F.d. Moderator
Postad: 18 nov 11:27 Redigerad: 18 nov 12:10

Jag vill säga emot Naytte lite genom att rekommendera att eleven de första veckorna och kanske till och med månaderna lägger det mesta krutet på att lära sig så mycket fraser och ord som möjligt, och skjuter grammatiken lite på framtiden.

Jag är verkligen ingen expert på språkinlärning, men min erfarenhet är att man lätt blir hämmad i sin kommunikation (särskilt i sitt tal) om man tänker för mycket på grammatik, vilket lätt blir överväldigande i ett språk som tyska där det är relativt många genus och kasus man ska hålla koll på. Jag tror det är mycket bättre att man försöker fokusera på att så snabbt som möjligt komma till punkten att man faktiskt förstår lite tyska och kan göra sig lite förstådd, även om det sker med knackig och stundtals improviserad grammatik. När man väl är där så blir språkinlärningen mycket roligare eftersom man faktiskt kan göra något med språket (t.ex. titta på youtubeklipp eller under lekfulla former försöka prata lite tyska med sina kompisar eller tyskar man råkar stöta på i verkligheten), och då kan gå över till ett lite mer systematiskt lärande där grammatiken spelar en större roll. Och väl där håller jag helt med om mycket av det naytte skriver, t.ex. om att lära in böjningsmönster ihop med orden.

Utöver ovanstående skrev jag lite tips i den här tråden för några år sedan. Det var riktat till en gymnasieelev som hade kommit efter, men en del av tipsen är nog relevanta även för en fullständig nybörjare. Jag skrev även lite om aktiv/passiv engelskaträning i den här tråden, vilket till stor del också är tillämpligt på tyska.

naytte 2829
Postad: 18 nov 12:47

Jag uttryckte mig nog lite otydligt. Självklart måste man kunna en del ord och fraser innan man kan börja med grammatiken, annars har man ingenting att koppla den till.

Svara Avbryt
Close